[1] Birini alay konusu yapmak. [2] Hoşa gitmeyecek küçük düşürücü yönleriyle başkalarına tanıtmak.
Tefe koymak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Biriyle ilgili olarak alaylı dedikodu yapmak. “Bunlar adamı tefe koyarlar, sakın ağzından bir şey kaçırma.”
“Defe koymak” veya “defe koyup çalmak” (bir kişiyi alaya alıp çevreye yaymak) deyimi de buradan gelmektedir.
Yerden yere çalmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Çok hırpalamak, acınacak duruma düşürmek, zor durumlarda bırakmak.
Gönlünü çalmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kalbini çalmak.
İlgili 32 soru bulundu
TEFE TÜFE Nasıl Hesaplanır? TEFE TÜFE hesaplama adımında bir önceki yıl temel değerdir. Endeks değeri ise 100 olarak belirlenir. Temel yıla göre daha sonra oluşan ürün, hizmet ve üretimdeki fiyat artışları veya düşüşleri TEFE TÜFE oranını ortaya çıkarır.
TÜİK Kurumsal. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %6,65, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,65, bir önceki yılın aynı ayına göre %57,68 ve on iki aylık ortalamalara göre %72,45 olarak gerçekleşti.
[1] Düzende giden, çok iyi işleyen işi engelleyici harekette bulunmak. [2] Birinin çıkarını baltalamak.
Bir kimsenin acısını fazlalaştıracak, derdini derinleştirecek davranışlarda bulunmak.
Duvarın deliğine çöp sokmak: Olmayacak bir iş gerçekleşince söylenir.
Kendisini ilgilendirmeyen birtakım işlere karışmak burnunu sokmak deyiminin karşılığıdır. Özellikle bir kişi ya da kişilerin karışmaması gereken olayların içine girmesi bu deyim üzerinden değerlendirilir.
TÜİK tarafından 27/1/2014 tarihindeyapılan duyuruda belirtildiği üzere ÜFE ve TEFE endeksleri 1/1/2014 tarihinden itibaren yayımlanmayacaktır.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 Ekim ayı itibariyle Tüketici Fiyat Endeksi 'nin (TÜFE) on iki aylık ortalaması %54,26 arttı. Normalde yasal oran olan %54,26 olmasına rağmen çıkan yeni düzenleme ile 11 Haziran 2022 ila 01.07.2024 (bu tarih dâhil) yapılacak kira artışları %25'i geçemeyecek.
TÜFE, sadece hane halkları tarafından tüketilen mal ve hizmetlerdeki fiyat artışlarını ölçerken; TEFE üretilen ürünün niteliği ve alıcısına bakmaksızın yurt içi satışa neden olan maddelerdeki fiyat artışlarını ölçmektedir.
Ev sahiplerinin yasal olarak TÜFE oranı üzerinde artış yapma hakları bulunmamaktadır. 2022 yılı için kira artış oranı yüzde 19,60 olarak belirlenmiştir.
Yani taraflar TÜFE artış oranının üzerinde artış oranı belirleyemez ancak TÜFE artış oranının altında artış oranı kararlaştırabilir.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
TÜİK Kurumsal. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2023 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %3,92, bir önceki yılın Aralık ayına göre %19,77, bir önceki yılın aynı ayına göre %38,21 ve on iki aylık ortalamalara göre %59,95 olarak gerçekleşti.
TÜİK Kurumsal. TÜFE'deki (2003=100) değişim 2022 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %1,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre %64,27, bir önceki yılın aynı ayına göre %64,27 ve on iki aylık ortalamalara göre %72,31 olarak gerçekleşti.
KİRADA YÜZDE 25 ZAM SINIRLAMASI DEVAM EDİYOR
Buna göre; Yeni yılda kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek. Böylelikle kontrat süresi dolan konut kiracıları, TÜFE rakamlarına kayıtsız kalarak ev sahiplerine yüzde 25 zam yapacak.
TEFE Nedir? İlk olarak TEFE-TÜFE açılımı konusuna bakacak olursak; öncelikle TEFE, Toptan Eşya Fiyat Endeksi'nin kısaltmasıdır. Yurt içinde imal edilen mal gruplarından oluşan kümenin -üreticiyi ve toptan satış yapan yerleri de kapsayacak şekilde- üretim zincirindeki tüm fiyat değişimlerini belirlemek için kullanılır.
Tefe tutarı, vergi borcunun belirlenen tarih itibarıyla ödenmesi gereken asıl miktarı ifade eder. Tefe tutarı, vergi borcunun faizleri, gecikme zamları, gecikme faizleri ve diğer cezalar hariç sadece ana borcu içerir.
Eskiden TEFE olarak bilinen kavram, günümüzde Yİ-ÜFE olarak adlandırılmaktadır. TÜFE ise “Tüketici Fiyat Endeksi”dir. Hane halkının tüketimi için ayrılan mal ve hizmet fiyatlarının zaman içerisindeki değişimini ölçen endeks olarak tanımlanabilir.
herkesin işine karışan kimse, her şeye burnunu sokan kimse, işgüzar.
Ucunu kaçırmak ise, ölçüsüz ve dengesiz bir şekilde hareket etmek demektir. İpin ucunu kaçırmak deyimi, gerek davranışlarında gerek sözlerinde sınırı aşan, toplum kurallarına hiçe sayarak hareket eden insanlar için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri