Teflon, -260°C ile +327°C arasındaki sıcaklıklara dayanıklıdır. Hiçbir maddeye yapışmaz, sürtünme katsayısı bütün katı cisimlerinkinden küçüktür. Elektrik yalıtkanlığı her türlü şartta bütün yalıtkanlardan üstündür.
Kurşun, alüminyum ve çinko da iletken maddeler grubunda yer alır. Elektrikleri iletme hızları maddenin yapısına göre değişkenlik gösterir. Seramik, teflon ve porselen elektriği yalıttığı için evlerde ve mutfaklarda sıklıkla kullanılır.
Yük altında deformasyona karşı direnci çok iyi (yataklar), kuru ve yağlı ortamlarda aşınma direnci yüksek (segmanlar), korozif ortamlara dayanıklı (contolar), sulu ortamlar için ideal (keçe ringleri), ısı iletkenliği yüksek.
Atomları 1 valans elektronlu olan metaller iyi iletkendir. Buna örnek olarak altın, gümüş ve bakır gösterilebilir. Gümüş en iyi iletkendir, ikinci en iyi iletken bakır, sonraki altındır. Bakır, kablo ve tellerde gümüşe göre ucuz olması nedeniyle tercih edilir.
Isıya, kimyevî maddelere, neme, elektrik atlamasına (dielektrik), sürtünmeye dayanıklı olan Teflon hiçbir maddeye yapışmaz, sürtünme katsayısı bütün katı cisimlerinkinden küçüktür. Teflon 260 °C üzerindeki sıcaklıklarda bozulmaya başlar; 350 °C civarında tamamen yapısı bozulur.
İlgili 45 soru bulundu
1. Teflon, günlük yaşamda sıkça kullandığımız petrol ürünü bir çeşit plastiktir. Isıya dayanıklılık, yanmazlık ve yapışmazlık gibi özelliklerinin yanında bilinen pek çok katı maddeye göre daha az sürtünmeye sahiptir. Teflon savunma sanayinde, endüstriyel ürünlerde ve uzay araştırmalarında kullanılır.
Teflon pişirme sektörü haricinde sanayi ve ısıya dayanıklı(keçeler,vanalar,contalar,salmastralar,merdaneler ,kimyasal maddelere dayanıklı borular,labaratuar malzemeleri,diyaframlar,elektrik akımına dayanıklı kablo yalıtkanları,sürtünmeyr mukavemetli yataklar yapımında kullanılır.
Yalıtkanların Temel Özelikleri
Elektrik akımını iletmeyen maddelerdir. Bunlara örnek olarak cam, mika, kâğıt, kauçuk, lastik ve plastik maddeler gösterilebilir.
Ametaller elektrik ve ısı akımını iletmezler. Oda sıcaklığında katı, sıvı ve gaz halinde bulunan ametaller bulunmaktadır.
Elektriği ileten maddelere kısaca iletken maddeler ismi verilir. İletken maddeler elektrik akımını iyi bir biçimde iletirler. Özellikle altın, bakır ve gümüş oldukça iyi bir iletkenlik düzeyine sahip olan maddelerdir.
En iyi iletken: Alüminyum.
Teflon(PTFE) kaplama, yapışmazlık özelliğine sahiptir. zamk gibi özel yapışkan maddeler dışında hemen hemen hiçbir madde Teflona yapışmaz. Sürtünme katsayısı çok düşüktür. (0,05 ile 0,20 arası, bu katsayı kayganlık hızına, uygulanan yüke ve kullanılan Teflon(PTFE) kaplamanın çeşidine göre değişir.).
Elektriksel iletken yapıştırıcıların aksine çoğu genel yapıştırıcılar (anaerobik yapıştırıcılar, siyanoakrilat yapıştırıcılar, epoksi yapıştırıcılar ve akrilik bazlı yapıştırıcılar) bir elektrik yalıtkanı görevi görür.
Bu bağlamda Tefal ızgara tavaları, özel olarak geliştirilmiş yapışmaz Teflon kaplaması ile kaplanmaktadır.
Yapılan deney sonucunda en iyi ısı iketkeninin metal kaşık olduğu, en az iletkenin ise tahta kaşık olduğu görülmüştür.
Sulu ve sıvı elektrik akımını iletir. Bazlarla birleşerek tuz açığa çıkarır.
Elektrik yüklerinin yani elektronların (elektrik enerjisinin) üzerinden serbestçe akamadığı (geçemediği) maddelere yalıtkan maddeler denir. Plastik, cam, tahta, hava, porselen, kauçuk, silgi, kâğıt, saf su, alkol, şekerli su, ebonit, mika, teflon, bakalit yalıtkan maddelerdir.
Grafit sahip olduğu özellikler nedeniyle sıra dışı bir malzemedir. Son derece yumuşaktır, kolayca parçalanabilir ve özgül ağırlığı çok düşüktür. Buna rağmen ısıya karşı son derece dirençlidir ve erime noktası yüksektir. Metaller gibi elektriği iyi iletir yani iyi bir iletkendir.
Bakır en iyi iletken madde olarak elektrik alt yapısında kullanılır.
e) (..........) Mürekkepli su, karton, sirke, çay gibi maddeler elektrik akımını iletmeyen yalıtkanlardır.
Sonra SU konusunda bilgimiz arttıkça öğrendik ki SU yani H2O molekülü elektriği hiç iletmez, su içindeki safsızlıklar, mineral iyonları elektriği iletir.
Teflon, yapışmama özelliğiyle tanınıyor. Ancak bunun dışında maalesef hiçbir avantajı yok. Çizildiğinde direkt çöpe atmanızı gerektirecek ölçüde sağlıksız. Teflon yerine paslanmaz çelik, seramik, döküm demir ya da emaye kullanabilirsiniz; ama teflon kullanmayın.
Çalışma aralığı -260 °C ile +270 °C arasındadır. Yüksek ısıya dayanıklıdır.
Yüksek kalite: Teflon bandımız aşınmaya dayanıklıdır, basınca dayanıklıdır, korozyona dayanıklıdır, yüksek sıcaklığa dayanıklıdır, sürtünmez, iyi izolasyonludur, pürüzsüz bir yüzeye sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri