Teheccüd namazı nafile bir namaz olup kılması oldukça faziletlidir. Bu namaz gece yarısı kılınır. Yatsı namazını kıldıktan sonra uyuduktan sonra gece yarısı tekrar kalkarak kılınmaktadır. Teheccüd namazının iki-sekiz rekât arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir.
Teheccüd namazı kılacak kişi, “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazı kılmaya” şeklinde niyet edebilir. Teheccüd namazının iki-sekiz rek'at arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir. Bununla birlikte, dileyen kimse daha fazla da kılabilir.
Teheccüd namazı da diğer namazlar gibidir. Teheccüd namazında Sübhaneke, Fatiha, Ettehiyyatü, Allahümme Salli, Allahümme Barik ve Rabbena sureleri okunabilir.
Akşam namazının sünneti gibi kılınır. Dört rekât olarak kılındığında, ikinci rekât sonunda teşehhüd için oturulduğunda “tahiyyat”tan sonra “Allahümme salli” ve “Allahümme barik” okunur. Üçüncü rekât için ayağa kalkıldığında önce “Sübhaneke duası” okunur, sonra “Eûzü besmele” çekilir ve Fatiha suresi okunur.
İki, dört veya sekiz rekat olarak kılınabilir. Çok faziletlidir ve ümmete sünnettir.
İlgili 38 soru bulundu
Allah Resûlü (sas) gece namazını ikişer rekât hâlinde kılmayı tavsiye etmiş, ilk iki rekâtın kısa tutulmasını öğütlemişti: “Biriniz geceleyin kalktığında, namaz kılmaya önce kısa iki rekâtla başlasın.” (Müslim, Müsâfirîn, 198) O (sas), gece namazını bazen evinde, bazen de mescitte kılardı.
Teheccüd namazı 2 rekattan başlayıp 12 rekata kadar çıkabilmektedir. Teheccüd namazının iki-sekiz rekât arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir. Teheccüd Namazı Nasıl Kılınır? Teheccüd namazı kılacak kişi, “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazı kılmaya” şeklinde niyet edebilir.
Teheccüd namazı iki rekâttan başlayarak 10 rekâta kadar kılınabilir. Her iki rekâtta bir selam verilmesinin daha faziletli olduğu buyrulmuştur.
Dinimize göre Teheccüd namazı yatsı namazından sonra ve de geceleyin kılınmaktadır. Bir süre uyuduktan sonrasında kişi gece boyunca yani sabah namazı vaktinin gelmesine kadar bu namazı kılınabilir.
Bu mümkündür. Bu şekilde değil de gece saat 2'de veya 3'te, teheccüdü kılıp yatabilir. Saat 5'te uyanmışsa, imsak da saat altıya doğruysa yine teheccüdü kılabilir.
"Allahumme leke eslemtu ve bike âmentu ve aleyke tevekkeltu ve ileyke enebtu ve bike hasamtu ve ileyke hakemtu fe'ğfir lî ma kaddemtu vemâ ahhartu vemâ asrartu vemâ a'lentu." "Ente'l-mukaddimu ve ente'l-muahhir velâ ilâhe illâ ente evlâ ilâhe ğayruke velâ havle velâ kuvvete illâ billâh."
Teheccüd namazına başlarken "Niyet ettim Allah rızası için Teheccüd namazı kılmaya" şeklinde niyet ederiz. Teheccüd namazının iki rekât ile sekiz rekât arasında çiftli sayılarda kılınması tavsiye edilmiştir. Bununla birlikte, isteyen kimse daha fazla da kılabilir.
Teheccüd namazı İslam dinine göre yatsı namazından sonra ya da gecenin bir yarısında uykudan kalkılarak kılınan bir namaz olmaktadır. Bir süre uyunduktan sonra kılınması daha faziletli olan bu namaz uyumadan da yerine getirilmektedir.
Başka hadislerde de teheccüd namazı için gece kalkmak tavsiye edilmiş, bu namazı kılanların Allah-u Teala'ya yakınlaşacağı, salih kullardan sayılacağı, günahlarının Allah'ın izniyle örtüleceği, günahlardan korunacağı müjdelenmiştir.
zikir. yapıcak bi şey yok. evet ya rabb'i niyet ettim. senin rızan için 2 rekat kadir gecesi namazını kılmaya. allahu ekber. sübhaneke allah'ım. fatiha'nın başında euzu besmele çekiyosun.
Şükür namazı ne zaman kılınır? Şükür namazının herhangi bir sebep olmaksızın kılınması mümkündür. Şükür namazının kılınma amacı kişilerin Allah'a yakınlık göstermesidir. Aynı zamanda alınan güzel haber, kurban kesmek gibi durumlarda da insanlar Allah'a şükür etmek amacıyla şükür namazı kılabilmektedir.
Müslümanlar gece boyunca sabah namazına kadar uygun oldukları anda teheccüd namazını kılabilir.
Teheccüd namazı oldukça önemli ibadetlerden biridir. Müslümanlar gece boyunca yatsı namazından sabah namazına olan süre boyunca ne zaman uygun olurlarsa o zaman kılabilirler.
İhtiyarî vakit, gecenin ilk üçte bir vaktidir. Bundan sonra fecre kadarki vakit ise cevaz vaktidir. Bu vakitte yatsı namazını kılmak caiz ise de mekruhtur. Özür vakti ise yatsının cem-i takdim ile kılınacağı akşam namazı vaktidir (Nevevî, el-Mecmû', 3/31).
Ramazanda kılınacak namazlara baktığımızda ilk gece namazı, ilk gündüz namazı, geceleri kılınacak nafile namazları, sahura kalkıldığında kılınacak 2 rekatlık namaz (Teheccüd) ve Ramazan ayı boyunca kılınacak Teravih namazı olduğunu görüyoruz. Namazların özellikle cemaatle kılınması büyük önem taşıyor.
Teheccüd, uykuyu terk etmek demektir. Peygamber efendimiz muharebelerde, harpte bile, teheccüd kılardı. Kaza namazı borcu olanlar, teheccüd zamanında, kaza namazı kılmalıdır. Böylece hem kaza namazı borcu ödenir, hem de teheccüd sevabına kavuşulur.
Teheccüd nimetlere karşı büyük bir şükür, kabir ve Cehennem azabına karşı bir zırhtır. Gece namazı, Allah'ın sevgisini kazandırır, insanı faziletli kılar, manevî zevklerin kaynağıdır, acı ve felâketlerden korur, bedenin şifasıdır, ruhî ve kalbî terakkiye vesiledir.
KADİR GECESİ NAMAZI NASIL KILINIR? Bu özel geceden kılınan Kadir Gecesi namazı 2 rekattan başlayıp 12 rekat veya 100 rekata kadar Kadir Suresi ile birlikte kılınır. Kadir Gecesi namazı 4 rekat veya 12 rekat olarak kılınır.
Kuşluk (duhâ) namazı; güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika geçmesinden itibaren öğle vaktine yaklaşık 10 dakika kalıncaya kadar kılınabilen nâfile bir namazdır. Hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duhâ (kuşluk) namazı; iki rek'attan on iki rek'ata kadar kılınabilir (Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 78-84 [719 vd.];
Dinî bir terim olarak yatsı namazı ile fecr-i sâdık arasında bir müddet uyuyup uyandıktan sonra namaz kılmayı ve bu süre içinde kılınan nâfile namazı (teheccüd namazı, kısaca teheccüd) ifade eder; teheccüd özellikle vitir ve terâvih gibi diğer gece namazlarından bu yönüyle ayrılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri