İyi bir kan şekeri yönetimi ve sağlıklı bir yaşam tarzı, Tip 1 diyabette nöropatiyi önler. Yine de belirtiler fark edildiğinde bu, bir doktor tarafından incelenmelidir. Tip 2 diyabetli kişilerde, nöropati doğrudan önlenemez. Sendromlara bağlı olarak farklı tedavi seçeneklerinden bahsedilebilir.
Nöropatiyi tedavi etmenin birkaç yolu vardır. Bu tedaviler arasında ilaç, cerrahi, akupunktur, masaj terapisi, kayropraktik bakım, egzersiz, diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri yer alır. Periferik nöropati uyuşukluk, karıncalanma, yanma ağrısı, halsizlik ve bazen felce neden olur.
Enfeksiyon, metabolik bozukluk, travma, toksin kaynaklı veya genetik nedenlere bağlı olarak periferik sinirlerde meydana gelen hasarlar ile ortaya çıkan nöropati; ayaklarda ve ellerde uyuşma, yanma, ağrı ve kuvvet kaybına neden olabiliyor.
Hastalık çoğunlukla haftalar-aylar içinde tamamen veya büyük ölçüde düzelir ve bir daha tekrarlamaz. Kronik enflamatuvar demiyelinizan polinöropati (CİDP) isimli Guillain Barre Sendromuna benzeyen ama daha yavaş seyreden başka bir otoimmun hastalık ise kortizon veya İVİg verilerek tedavi edilir ve iyi sonuçlar alınır.
Nöropati, vücuttaki sinirler üzerindeki hasar şeklinde ortaya çıkan hastalıklardır. Periferik sinir kaynaklı ağrılara nöropatik ağrı denilir. Nöropati, sinirlerin travmatik hasara uğraması ya da enfeksiyon kaynaklı olabilmektedir. Genetik de olabilir ve her yaşta ortaya çıkabilir.
İlgili 45 soru bulundu
Hatta ağrılar, uyku uyumaya ve yemek yemeye bile engel olabilir. Bu durum ileri boyutta depresyona neden olabilir. Bazı vakalarda nöropatik ağrı kendiliğinden geçebilir ama bazı vakalarda ise aylar yıllar sürebilir. Ağrılar zamanla sinir hücre kılıfında yapısal değişiklikler oluşturur ve ağrıyı kalıcı hale getirir.
Periferik nöropati kendiliğinden düzelen bir durum değildir. Mutlaka kaynağı bulunmalı ve tedavi sürecine başlanmalıdır. Aksi takdirde bir çok vakada zaman içinde kötüleşerek vücut içinde yayılmaya ve daha ağır komplikasyonlara yol açmaya devam eder.
Nöropatik ağrılar da benzer şekilde sinir sistemindeki lezyonlarda bozukluk olduğunu gösteren uyarıcı ağrılardır. Sinir hücresindeki hasar bölgede yapısal değişiklikler meydana getirir ve ağrının kalıcı hale gelmesine neden olur.
Bu hastaların pek çoğu özel sara ilaçları (Gabapentin, Pregabalin, Karbamazepin, Lamotrigine vb.), beyin hormonları üzerinden etki eden ilaçlar (amitriptilin, venlafaksin, duloksetin vb.), özgün kas gevşeticiler ve morfin türevleri gibi ilaçlar ile tedavi edilir.
En çok romatoid artrit, SLE, sjögren sendromu, PAN gibi hastalıklarda daha sık görülür. Kalıtsal nöropatiler: Kalıtsal sebeplerle gelişen nöropatiler, çocukluk çağında başlar ve ilerler.
Sonuç olarak, nöropatik ağrı yaşayan kişilerde B vitamini eksikliği olasılığı değerlendirilmelidir. Bu vitaminlerin yeterli alımı için doğru beslenme ve takviyeler önerilir. Ayrıca, nöropatik ağrı tedavisinde vitamin takviyelerinin faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Sinir hasarında ilk şikayet ayakta güçsüzlüktür. Yürürken ayak yere takılıyormuş gibi olur.Ani veya yavaş bir şekilde başlayan şikayetler giderek artar. Ağır hasarlarda düşük ayak gelişebilir. Ayrıca ayak sırtının ve bacağın ön yan yüzünde uyuşukluk görülebilir.
Hastanın yaşı, yaralanma tipi sigara kullanımı vb. faktörlere bağlı olmakla birlikte genellikle sinir tüpleri içinden fibriller günde ortalama 1 mm ilerler. Bu nedenle duysal iyileşmenin sağlanması yaralanmanın hedefe olan uzaklığına bağlı 1-2 ay ile 6-8 ay gibi süreler alabilir.
Sinir sistemi fonksiyonlarının en iyi şekilde olması için özellikle B12 vitamini, tiamin, niasin, pridoksin, E vitamini, bakır ve folik asit önemlidir. Bu bozuklukların önlenebilir ve tedavi edilebilir özellikte olması bu konunun önemini arttırmaktadır.
Ozon tedavisi, bu tür sinir hasarlarını tedavi etmeye yardımcı olmak için kullanılır. Daha fazla oksijen hasarlı sinirlerin iyileşmesine yardımcı olur. Ozon tedavisi sadece nöropatinin tedavisine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda çok sayıda başka yararları vardır.
Nöropatik ağrı tedavisi çok yönlüdür, çeşitli ilaçlar ve ilaca yanıtsız hastalarda girişimsel tedavi alternatifleri vardır. Tedavide özel sara ilaçları, ritim bozukluğu ilaçları, özgün kas gevşeticiler, morfin türevi ilaçlar, lokal anestezikler kullanılabilir.
Orijinal Soru: Nöronlar bölünebilir mi? Nöronlar bölünemezler fakat büyüme ve yenilenme fonksiyonlarını tamamen yitirmemişlerdir büyürler, yenilenirler, en azından tam olarak özelleşmemiş olanları ürerler nöronlar hasar gördüklerinde gliyaların yardımıyla kendilerini yenileyebilirler.
Sinir hücrelerinin sürekli bir hasarı değil, yalnızca basit, geçici bir hasarıdır.
Sinir zedelenmeleri, yaralanmaları ya da tümör sonucunda ortaya çıkan nöritis ve polinöritis hastalığı incelendiğinde çoğunluk ile B vitamini eksikliğinden kaynaklandığı tespit edilmiştir. Nöritis ve polinöritis tedavisinde B vitamini açısından zengin bir beslenme rutini uygulanmaktadır.
Doku ağrılarından farklı olarak nöropatik ağrılar gece ortaya çıkar ve artar. Üstüne üstlük sadece ağrı değil uykusuzluk ve buna bağlı olarak gelişen başka sorunlarda ortaya çıkabiliyor.
Nöropatik ağrı, genelde şeker hastalıklarına bağlı Nöropati veya altmış beş yaş üzeri sebebi belirsiz ağrılarda ortaya çıktığından ön araştırma ve tedavi işi nöroloji doktorlarınca yapılmalıdır. Girişimsel tedavi süreci gerektiren bir hastalık süreci var ise algoloji hekimlerinden yardım alınabilir.
Görüldüğü üzere, hastalıklar birbirini çok kolay tetikler ve etkiler. Nöropatik ağrı psikolojik değildir ama ağrılar sonrası psikoloji alt üst olur. Nöropatik ağrılar beraberinde çoğunlukla depresyon getirir. Depresyon da beyne bağlı psikolojik bir rahatsızlıktır.
Diabetik nöropati tanısı hastalık öyküsü ve ayrıntılı bir bir nörolojik muayene ile konur. Muayenede kan basıncı, kalp hızı, kas gücü, yüzeyel duyu bozukluğu (dokunma, ağrı ve ısı), vibrasyon ve eklem pozisyonuna bakılır.
Hastaların çoğunda uyku bozukluğu, yorgunluk, tutukluk, uyuşukluk belirtileri vardır. Fibromiyalji, bu özelliklerinden dolayı Nöropatik ağrı sınıfına daha yakın gözükmektedir. Nöropatik ağrı tedavisinde en sık kullanılan yöntem ilaç tedavisidir. Uygun ilaç tedavisini bulmak her zaman kolay değildir.
Diyabetle ilişkili bir tür sinir hasarı olan diyabetik nöropati cinsel sorunlara neden olabilir. Cinsel organlarda uyuşma, ağrı veya his kaybı da oluşabilir. Bu, erektil disfonksiyona (ED) yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri