Sıcak su ve deterjan ile su bazlı boya çıkarma yöntemi için şunları uygulayın; Bir kova sıcak suya bir miktar deterjan veya sabun ekleyin. Köpük oluşana kadar suyu karıştırın. Yumuşak bezi sabunlu suya batırarak nemlendirin ve boyalı alanları silin.
Su Bazlı Boyalar
Bir bardakta eşit ölçüde su ve bulaşık deterjanını karıştırıp, karışımla boyayı arkadan, yani, lekenin damladığı kumaşı tersinden ıslatırsak leke bu şekilde daha kolay çıkacaktır. Son olarak bir fırça ile lekeyi yavaşça ovarak temizleyebiliriz.
Burada da uygulayacağımız yöntemleri boyanın cinsine göre belirliyoruz. Su bazlı boyalar için çamaşır veya bulaşık deterjanı ile hazırlayacağınız su karışımı işe yarayacaktır. Ancak yağ bazlı boyalar için leke üzerine tiner veya terebentin uygulamanız gerekmektedir.
Daha hızlı kuruma
Su bazlı boyalar, solvent bazlı alternatiflerine kıyasla daha hızlı kurur. Kuruma süresi genellikle 4 ila 6 saattir, yani aynı gün içinde ikinci katı uygulayabilir ve aynı gün içinde kötü görünümden iyi görünüme geçiş yapabilirsiniz.
Artan boyalar boyanın cinsine göre; kabın içindeki boyanın havayla temasını tamamen kesecek şekilde, su bazlı ise su, solvent bazlı ise solvent eklenerek saklanmalıdır. Ancak bu şekilde açılmış boyaların birkaç ay içerisinde kullanılması uygun olacaktır. Su veya tiner katılmamış bir boyanın raf ömrü ise 3 yıldır.
İlgili 35 soru bulundu
Boya alttaki katmana tutunamadığında soyulacaktır. Örneğin, parlak, sert, kaygan yüzeylerin boyanması normalde soyulmuş boyayla sonuçlanır. Kaygan yüzeyler, boyanın tutunması için gereken küçük tepelere ve çukurlara sahip değildir. Bir yüzeyin nemli bir ortamda boyanması boyanın da soyulmasına neden olacaktır.
Kalıcılığı oldukça fazla olan su bazlı boyalar, uzun vadeli kullanım sağlar. Sahip olduğu yapısı gereği uzun süreler canlılığını korur ve rengi solmaz. Ayrıca leke tutmayan ve kolay temizlenebilen bir boya türüdür. Bu da uzun süreli kullanım sağladığını gösterir ve uzun vadede ekonomiktir.
Akrilik boya; su bazlı, çabuk kuruyan, toksik çözücüler içermeyen ve çeşitli yüzeylere uygulanabilen bir boya çeşididir. Renkleri ışığa dayanıklı ve kalıcıdır. Sadece su ve sabun ile yüzeylerden temizlenebilir.
Yağmur yağarken dış cephe boyanmaz. Bazılarınızın aklından boyanın da su bazlı olduğu, boya yaparken duvarların zaten ıslandığı gelebilir. Bu nedenle yağmurla birlikte duvarların ıslanmasının sakıncası olmadığını düşünebilirsiniz fakat bu yanlış bir düşüncedir.
Su bazlı boyanın neden olduğu parke boya lekesini silmek için ilk olarak, sıcak su ile ıslatılmış bir bez kullanmalısın. Parke boya lekesi kurumuş ise bir miktar tiner dökerek temizleyebilirsin. Plastik bazlı parke boya lekesini silmek için boya henüz taze iken kolayca silebilirsin.
Su bazlı boyalı duvarlarda asla güçlü yağ giderici ve sert kimyasal maddeler kullanmayınız. Sadece sabun ve su veya beyaz sirke ve su kullanarak temizleyiniz.
Nedir bu su bazlı boya? Su bazlı boyanın yapısında dolgu, suda çözünen bağlayıcı ve mikroskobik plastik parçacıklar vardır. İçerisinde buluna suda çözünen bağlayıcılar sayesinde suda çok kolay çözülür. Kuruduğunda ise suya karşı oldukça dayanıklı bir hal alır.
Bazı durumlarda boya lekesi kuruduğu zaman tiner bu konuda en önemli kullanım aracıdır. Aynı zamanda amonyak ve ardından pudra döküme eşliğinde ıslak bir bez ile yine boya lekesi çıkar. Boya lekesi henüz kurumamış ise o vakit ıslak nemli bir bez ile silmek de yine cümleyi çıkarabilir.
Bianca Stella boya su bazlı bir boyadır ve zamanla sararma yapmaz. Boya işlemi bittikten kaç gün sonra kullanmaya başlayabilirim? Uygulama yapılan yüzeyler 1 gün kullanılmamalı, suya maruz kalan yüzeyler ise 2 gün boyunca kullanılmamalıdır.
Fayans bir zeminden yağlı boya lekesi çıkarmak oldukça kolay bir yöntem olmaktadır. Fayansta oluşan yağlı boya lekesinin çıkarılması için sirke, bulaşık deterjanı ve su karışımı oldukça etkili olmaktadır.
Sertleşmiş boya fırçasının üzerindeki boya kalıntıları su bazlı ise bir kavanozun ya da kabın içine sirke ilave edilmiş ılık suyun iyi iş çıkaracağı söylenmektedir. Ayrıca sirke yerine yumuşatıcının da sonuç verdiği bilinmektedir.
Boyaya su katılmazsa ne olur
İç cephe ve dış cephe boyamalarda, boyaya su katılmazsa boya katı olur uygulanan yüzeyde kalın bir tabaka oluşturur. Gereğinden fazla boya kullanımına sebep olur aynı zamanda rulo ile işlem yapmada büyük zorluklar yaşatır.
Su ile temas eden yüzeylerde çeşitli zemin izolasyon boyası seçenekleri kullanılır. Binaları suyun zararlı etkilerinden koruyan teras yalıtım boyası seçenekleri elastik yapılarıyla sıcaklık farklarına karşı direnç gösterir.
Rahatsız edici bir kokusu olmayan ve kolay kullanımı ile bilinen akrilik boyalar, çabuk kuruma özelliği ile öne çıkar. Kurumadan önce uygulandığı yüzeyden su ve sabun ile temizlenmesi mümkündür. Kuruduktan sonra ise suya dayanıklı bir forma sahip olur.
Yüksek yapışma özelliği ve dayanıklılığı sayesinde duvarlar, tavanlar, ahşap yüzeyler, metal yüzeyler ve daha pek çok yüzey üzerinde kullanılabilir. Su bazlı boya, kolay uygulanabilir olması ve hızlı kuruma süresiyle de avantaj sağlar.
Vücuda bulaşan akrilik boya kurumadan yıkanınca kolaylıkla çıkar. Bu özelliği sayesinde özellikle çocukların bu boyayla daha kolay ve güvenli bir şekilde oynamalarına olanak sağlar.
Eşit oranda su ve beyaz sirkeyi karıştırarak lekenin üzerine uygulayın. Pamuklu bir bez veya süngerle lekeyi hafifçe silerek çıkarın. Sadece beyaz giysilerde veya renk solması riski taşımayan yüzeylerde, akrilik boyayı çıkarmak için seyreltilmiş çamaşır suyu kullanabilirsiniz.
İstenen renk yoğunluğuna göre 15-20 dakika boyayı saçta bekletin. Boyadan sonra saçınızı şampuanla köpürterek duru su akıncaya kadar yıkayınız ve kremleyiniz.
Boya kokusu kaç günde çıkar? Genel kural olarak, boyanın kuruması ve dumanların azalması için en az iki ila üç gün beklemek en iyisidir.
Banyonuz için Pastel Yarı Mat gibi dayanıklı bir boya türü kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Bu, yüzeylerinizde küf oluşumunun önlenmesine ve su, buhar ve nemin etkilerine karşı korunmasına yardımcı olacaktır. Duvarlar ve tavanın boyanması için bir rulo fırçaya, rötuş ve kestirme için küçük bir fırçaya ihtiyacınız olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri