Ayrıca, ailede tek erkek çocuk olmak veya özel aile durumları da askerlik hizmetinden muafiyet sebebi olabilir. Bu tür durumlar, Türk Silahlı Kuvvetleri ve ilgili yasal mevzuat çerçevesinde değerlendirilir.
Aile ve Sosyal Durum
Bireylerin ailevi ve sosyal durumları da askerlik görevlerinin ertelenmesi veya muafiyetinde rol oynayabilir. Tek Erkek Çocuk Olmak: Ailesinde erkek kardeşi bulunmayan ve aile bireylerinden birine bakmakla yükümlü olan erkekler, askerlikten muaf tutulabilir.
Türk Silahlı Kuvvetleri 20 yaşından küçük kimseyi askere almaz. Reşitlik yaşı her ne kadar 18 olsa da 20 yaşına gelmeyen kişilerin askere gitmesi mümkün değildir.
18 yaşını doldurmuş ya da 12. sınıfı bitirmiş erkek ya da kadın askerliğe çağrılır.
7179 Sayılı Askeralma Kanunu'nun 3. Maddesinde askere gitme yaşı açık bir şekilde belirtilmiştir. Erkek bir vatandaş 20 yaşına girdiği yılın Ocak ayının ilk gününden itibaren askerlik görevini yerine getirmelidir.
İlgili 36 soru bulundu
1. Askerlik çağının başlangıcı nedir? Askerlik çağının başlangıç yaşı 19'dur.
Askerlik Yaşı: Türkiye'de erkek vatandaşlar, 20 yaşını doldurdukları yıl askerlik hizmetine çağrılabilirler. Bu, yasal olarak belirlenen genel başlangıç yaşını ifade eder.
2026 yılı askerleri arasında yer alacak olan 2005 doğumluların kendilerinin veya velilerinin askerliğe hazır olduklarına dair başvurularını 30 Mart 2021'e kadar yapmaları gerekiyor.
Askere gidilebilecek en erken yaş her vatandaş için 20 yaştır. Diğer bir yaş ise öğrenciliği devam eden lise öğrencileri için 22 yaşa kadar sınır vardır. Öğrenciliği devam eden meslek liseliler 25 yaşına kadar askerliğe gidebilirler. Yüksek okul için yaş sınırı ise 28'dir.
Lise ve altı öğrenim kurumlarından mezun olanlar ile yapılan seçim sonucunda yedek subay adayı ve yedek astsubay adayı olarak ayrılanların dışında kalanlar askerlik hizmetlerini er olarak yerine getirirler. 2. Erbaş ve erlerin askerlik hizmet süresi altı aydır.
Günümüzde er olarak askerlik süresi 6 ay, yedek subay ve yedek astsubay olarak askerlik süresi 12 aydır. 26 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni askerlik kanunu ile bedelli askerlik kalıcı hâle getirilmiştir. Buna göre bu ücreti ödemeyenler için zorunlu askerlik 6 aydır.
Bedelli askerlik kalkmadığı sürece, zorunlu askerlik de kalkmaz.
Askerlik çağı, 20 yaşını dolduran erkek vatandaşlar için 2 yıl olarak belirlenmiştir. 2004 doğumlular, 2024 yılında 20 yaşını dolduracaklar. Bu nedenle, 2004 doğumlular, 2024 yılı içerisinde askere gidecekler.
a) Baba ve annesinin müşterek olarak talep ettiği veya baba ya da annesinden biri ölmüş ise sağ olanın talep ettiği kardeşlerinden biri, istekli olmadıkça silahaltına alınmaz veya silahaltında ise terhis edilir.
1) Erkek Askeri Öğrenci adayları için asgari boy sınırı 165 cm, Kadın Askeri Öğrenci adayları için asgari boy sınırı 160 cm olarak uygulanacaktır.
7179 Sayılı Askeralma Kanunu ve Askeralma Yönetmeliğine göre maalesef gidemez.
Muayenesini 2022 yılında yaptıran yükümlüler 2023 yılında asker olacaklar. Bir başka deyişle 2003 doğumlular en erken 2023 Şubat celbinde asker olabilecek diyebiliriz. Bu tarihten önce asker olmaları mümkün değildir.
Günümüzde öğretim hayatına devam eden 2007 doğumluların birçoğu, ortaöğretim ikinci veya üçüncü sınıf öğrencisidir. Yakın gelecekte reşit olacak olan 2007'liler, içinde bulunduğumuz 2024 yılında 17 yaşına girmiştirler. Önümüzdeki yıl ise 18 yaşına gireceklerdir. Doğum günü henüz gelmemiş olanlar ise hala 16 yaşındadır.
a. Yoklama döneminde veya yoklama kaçağı durumunda bulunan tutuklu ve hükmen tutukluların askerlikleri o yılın sonuna, hükümlülerin askerlikleri ise şartlı tahliye tarihine kadar ertelenir. Tahliye olmadıkları sürece tutukluların ve hükmen tutukluların ertelemesine yıllık olarak devam edilir.
ER SEVK TARİHLERİ
Diğer dönemlerde silahaltına alınmak isteyen yükümlülerin, Mayıs 2024 dönemi için 29 Şubat 2024 tarihine kadar, Ağustos 2024 dönemi için 31 Mayıs 2024 tarihine kadar, Kasım 2024 dönemi için 29 Ağustos 2024 tarihine kadar, yoklama, hizmet ve celp tercihlerini tamamlamaları gerekmektedir.
2024 yılı itibarıyla Türkiye'de askerlik süresi konusunda net bir değişiklik yok. Askerlik 6 ay olarak uygulanmaya devam edecek, ve yedek subaylar ile astsubaylar için 12 ay olarak belirlenmiştir. Askerlik süresinin 12 aya çıkarılmasıyla ilgili herhangi bir yasal düzenleme şu an için gündemde değil.
YOKLAMA, CELP VE SEVK İŞLEMLERİ TARİHİ NE ZAMAN? Mayıs 2024 sınıflandırma döneminde silahaltına alınmak isteyen yükümlülerin, 29 Şubat 2024 (dâhil) tarihine kadar yoklama ve askerlik hizmet tercihi ile celp tercihini e-Devletten veya en yakın askerlik şubesine müracaat ederek yaptırmaları gerekiyor.
Yoklama kaçağı cezası; Yoklama kaçağı, saklı ve bakayalar Askeralma Kanununun 24'üncü maddesinin birinci fıkrası esaslarına göre idari para cezasıyla cezalandırılır. Bunlardan kendiliğinden gelenler her gün karşılığı 5 Türk Lirası, yakalananlar ise 10 Türk Lirası idari para cezası ile cezalandırılır.
Askerlikleri bittiği halde yedi yıldan beri orduda yedek asker olarak tutulanlar terhis edilecek. Suriye'de 2011'den bu yana devam eden savaş başlamadan önce bir düzenleme yapılmış, askerlik süresi 18 aya indirilmişti. Ancak ilkokul mezunları için bu süre 21 aydı.
Kuzey Kore en uzun süre zorunlu askerlik yapılması gereken ülke. Erkekler 11, kadınlar ise 7 yıl askerlik yapmak zorunda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri