Tek cümleden oluşan paragraflar olduğu gibi birkaç cümleden oluşan daha uzun boyutlu paragraflar da vardır. Paragraftaki verilmek istenen iletinin en kısa ve yalın ifadesine ana düşünce denir. Paragraflarda ele alınacak konuya göre öyküleme, çözümleme, tanıtma, betimleme vb. anlatım türlerinden biriyle oluşturulur.
Paragraf, belirli BİR durum, tema veya konuyu anlatan yazılı metinin tek başına anlamlı olan bağımsız birimidir. Bir paragraf en az bir veya daha fazla cümleden oluşabilir. Okumanın kolay olması için bir paragrafın en fazla 7 ila 10 cümleyi geçmemesi tavsiye edilmektedir.
Paragraf, herhangi bir yazının bir satır başından öteki satır başına kadar olan bölümüne denir.
PARAGRAF VE ÖZELLİKLERİ
✓ Paragraf, herhangi bir yazının bir satır başından öteki satır başına kadar olan bölümüne verilen addır. ✓ Kelimeler cümleleri, cümleler paragrafları, paragrafr lar da yazıları oluşturur. ✓ Bu bakımdan paragraf, bir yazının küçültülmüş bir örr neğidir; yapı bakımından bir yazıya benzer.
Paragraf; herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına değin olan bölümü olarak bilinmektedir. Paragraf kelimesinin yazımı genel olarak parağraf şeklinde yanlış bir kullanımla yazılmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Paragraf tam olarak bir düşünce birimi olarak biliniyor. Yargı birimiyle ilgili cümleler sözcüklerden, paragraflar ise her zaman cümlelerden meydana gelir. Her paragraf içerisinde bir düşünce ifade ediliyor. Bir düşünceyi en iyi şekilde ifade edebilmek için, paragraf oluşturulması gerekiyor.
paragraf denir. Bir paragraf cümlelerden, cümleler sözcüklerden ve sözcükler de seslerden oluşur. Bu bakımdan paragraf kendi içerisinde bir anlam bütünlüğü bulunan bir düşünce birimidir.Bir metinde söylenmesi gerekenler paragrafta söylenir.
Bir yazıda, yardımcı bir düşünceyi işleyip, geliştiren cümle veya cümle gruplarına paragraf denir. Ör: ” Ben, muallimliği açlıktan ölmemek için kabul etmiştim. Hesabım doğru çıkmadı. Bu meslek, bir gün açlıktan öldürebilir.
İpucu: Karakter, paragraf ve satır sayısını öğrenmek için durum çubuğundaki sözcük sayısına tıklayın.
Bir paragrafın ilk satırına girinti eklemek için, imlecinizi paragrafın başına getirin ve sekme tuşuna basın. Bir sonraki paragrafa başlamak için Enter tuşuna bastığınızda ilk satırı girintili olur.
Bütün metin 1,5 satır aralıkla yazılır (bir sayfada 33-37 satır). Çizelge ve Şekil başlıkları ile Dipnotlar, Kaynaklar ve Ekler tek satır aralıkla yazılmalıdır. İki kaynak arasında bir satır Page 2 boşluk bırakılmalıdır. Çizelge ve Şekil başlıkları ile çizelge ve Şekiller arasında bir satır boşluk bırakılmalıdır.
Çoğu kez paragrafın konunu, bakış açısını ortaya koyan cümlelerdir. Giriş cümleleri “ama, fakat ancak, oysa çünkü” gibi bağlayıcı öğelerle başlamaz.
Çoğunlukla özne, tümleç ve yüklemden meydana gelir. Bazen yan cümleciklerle anlamı pekiştirilir veya genişletilir. Cümle; düşünce, duygu, oluş ve isteklerin bildirildiği söz dizisidir. Tek bir fiil kipinden ibaret olduğu gibi, birbirine dilbilgisel bağlarla bağlı birçok sözcükten de meydana gelmiş olabilir.
Pratik kazanmak için ise düzen bir şekilde soru çözmeniz gerekir. “Her gün en az 20-30 paragraf sorusu!” çözmek sizi hiç hata yapmadan ve çok hızlı okuyup anlayarak çözmenizi sağlayacaktır.
Konuyu bulmak için "Parçada neden söz ediliyor?”, "Üzerinde durulan nedir?”, "Hakkında söz söylenen nedir?" sorularını paragrafa yöneltiriz, aldığımız cevap bize paragrafın konusunu verir.
Paragraf sorularını doğru bir şekilde çözmek öncelikle soru kökünü iyi okuyup anlamaktan ve irdelemekten geçer. Paragraf sorularının çözümüne öncelikle soru kökü okunarak başlanmalı, sonrasında paragraf okunmalıdır.
Yazının bütününe yayılan ana fikir, metnin içerisinde parça parça anlatılır. Evrensel ve özgün bir düşünceyi tanımlar. Eğer paragrafta ana düşünce nasıl bulunur? Diye soruyorsak, yazının en fazla neyin üzerinde durduğuna bakmamız gerekiyor demektir.
Bu kısımda hikayeye başlama durumu vardır. Yani karakterlerin tanıtılması serim bölümünde yapılmaktadır. Ayrıca kurgunun, zaman ve mekanın başlangıcı bu kısımda yer almaktadır. Serim bölümü diğer bir deyişle hikayeye hazırlık aşamasıdır.
Temel cümle, birleşik cümledeki asıl yargıyı bildiren ve yüklemin bulunduğu kısımdır. Yan cümle, yüklemin anlamını tamamlar. Fiilimsi ya da çekimli fiil ile oluşturulan kelime grubuna denir. Temel cümledeki yüklemi kaldırdığımız vakit cümle anlamsız olur.
Bu konuda paragraf farklı cümleler, cümle sayıları ile beraber kelime sayısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Üstelik herhangi bir hikaye veya anlatı içerisinde giriş, gelişme ya da sonuç kısmında olabilir. Böylece oluşan paragraf aynı zamanda paragrafta anlam ifadesi ile ön plana çıkar.
Paragraf uzunluğundaki bu cümleyi anlamak için birkaç kere başa dönmesi gereken okuru, bu noktada kaybetmiş olabilirsiniz. İlk cümlenizin kısa, net ve dikkat çekici olmasına her zaman özen gösterin. Aynı şekilde giriş paragrafınızın geri kalanı da çok uzamamalı, okuru en kısa yoldan yazının geri kalanına yönlendirmeli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri