5.1. Tek Faktör Teorisi: Kazanın tek bir neden sonucu ortaya çıktığını ileri sürer. Bu tek neden tanınabilir ve ortadan kaldırılırsa kaza tekrar etmeyecektir. Bu teori iş güvenliği uzmanlarınca genellikle kabul edilmemektedir.
Bu teori, bir kazanın tek bir nedenin sonucu olarak ortaya çıktığını ileri süren görüşten doğar. Eğer bu tek neden tanınabilir ve ortadan kaldırılabilir ise kaza tekrar etmeyecektir. Bu teori, bir kazanın sadece tek bir nedenin sonucu olarak ortaya çıktığını ileri sürmektedir.
Heinrich, iş kazaları için domino taşlarına benzer bir tanımlama yapmıştır. Ona göre beş tane domino taşının arka arkaya sıralanıp düşmesi, kazanın temel nedenlerinden birisidir. Oluşan kazaların her kaza, beş farklı temelin arka arkaya gelmesinden kaynaklanmaktadır. Bu durum da kaza zinciri teorisi ile eşleşmektedir.
Heinrich Kaza Piramidi Kuramı, iş yerinde oluşan kazaların sebeplerini açıklamak amacıyla geliştirilmiş bir kuramdır. Bir sigorta çalışanı olan Herbert William Heinrich tarafından geliştirilmiştir. Bu kuramdan iş yerinde oluşacak kazaların sayısını düşürmek ve kazaların derecesini azaltmak amacıyla faydalanılmaktadır.
İş kazaları açısından Türkiye, dünyada üçüncü ve Avrupa'da ise birinci sırada yer almaktadır. Bu kazalarının dört temel nedeni vardır ve “4M” kuralı olarak bilinir. Bunlar; man (insan), machine (makine), media (ortam, çevre) ve management (yönetim) olarak sıralanmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
İnsan Faktörleri Kuramı
Bu teori (human factors theory) kazaları, eninde- sonunda insan hatasından kaynaklanan olaylar zin- cirine bağlar. Teori, insan hatasına yol açan üç önemli faktörü içerir: Aşırı yük, uygun olmayan tepki ve yerinde olmayan faaliyetler.
M-Kuramı, Süpersicim Kuramının yeni adı olarak kabul edilmiştir. "İkinci Süpersicim Devrimi" olarak da bilinir. "Her şeyin kuramı" ("The Theory of Everything"-TOE) na en yakın aday olarak görülmektedir. Bu kuram 5 farklı Sicim Kuramı'nı birleştirmiştir ve 10 yerine 11 boyutlu bir evren resmi ortaya koymuştur.
İş Sağlığı ve iş güvenliği sürekli olarak canlı tutulması gereken bir süreçtir. Bu bakımdan ramak kala kayıtlarının tutulması işyerinde iş kazalarını önlemek için hayati önem taşımaktadır. Bu şekilde hem çalışanların hem işletmenin zarar uğramasının önüne geçilmesi mümkündür.
Ramak kala olay, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa istinaden yayınlanan " İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Değerlendirmesi Yönetmeliği" nde; İşyerinde meydana gelen; çalışan, işyeri ya da iş ekipmanını zarara uğratma potansiyeli olduğu halde zarara uğratmayan olay olarak tanımlanmıştır.
Özellikle Keops piramidinin inşasındaki sır, çevreleri birbirine eşit olan bir kare ile bir dairenin birbirine dönüştürülmesi problemine dayanır. Sonucunda ise Pİ sayısı çıkar.
Heinrich'e göre; İş yeri kazalarının %88'i güvensiz eylemlerden kaynaklanmakta (genellikle yaralı kişinin neden olduğu), %10'u güvensiz ekipman veya koşulların sonucu olmakta ve kalan %2'si de kaçınılamayacak (bilinmeyen, Tanrı'dan gelen) nedenlerdendir(12,16).
Enerji Teorisi: Kazalar daha çok enerji transferi esnasında meydana gelir. Enerji boşal- ması ne kadar büyükse hasar potansiyeli de o kadar büyüktür. Bu teori tehlikelerin tanınmasını kısıtlamıştır.
Domino Etkisi Teorisi ; Kaza önleme ve sanayi güvenliğinin ilk öncüsü Travelers Insurance Company'nin (Gezginler Sigorta Şirketi) bir görevlisi olan Herbert W. Heinrich'tir.
İdealar Kuramı, felsefede önemli bir prensip olarak Platon tarafından ortaya atılmış ve episteme anlayışından doğmuştur.
Ona göre, gerçek bilimin konusu iyi ideasıdır; tüm bilinen şeyler bilinme özelliğini İyi'den aldığı gibi iç ve dış varlıklarını da ona borçludurlar, ama İyi buna rağmen varlıktan çok daha güçlü bir şeydir. Nesnelere gerçekliğini, kafaya da bilme gücünü veren İyi ideası kendine eş olarak güneşi yaratmıştır.
İş yerinde geçirilen kalp krizi, işçinin intihar etmesi, fazla mesai yapıldığı sırada yaşanan kazalar, görevli olarak giderken transfer aracında yaşanan bir kaza sonucu ölüm, elektrik arızasını gidermeye çalışırken yaşanan kaza gibi örnekleri sayabilmek mümkündür.
Islak zemine basıp kayarak düşmeniz, çalışma alanındaki kablolara takılıp düşmeniz vb. olaylar bir iş kazasıdır, ancak ıslak zemine basıp ''nerdeyse düşüyordum'' veya ''düşmekten kıl payı kurtuldum'' denmesi bir Ramak Kala Olayıdır.
Tehlike, mal, can ve çevre için potansiyel bir tehlike oluşturan malzeme, durum veya aktivitenin karakteristiği olarak tanımlanmaktadır. İzmir Ticaret Odasında yaşadığınız, şahit olduğunuz her türlü ramak kala olay ve tehlikeli durumu bu formu doldurarak bildirebilirsiniz.
a) İşveren veya işveren vekili. b) İşyerinde sağlık ve güvenlik hizmetini yürüten iş güvenliği uzmanları ile işyeri hekimleri. c) İşyerindeki çalışan temsilcileri. ç) İşyerindeki destek elemanları.
İş hayatında “Az kalsın çatıdan düşüyordum.”, “Az kalsın elektrik çarpıyordu.”, “Az kalsın malzemeler üzerime düşüyordu.” diye başladığımız cümleler olarak nitelendirebiliriz. 6331 sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanununu gereğince; her türlü ramak kala olayların kayıt altına alınması gerekmektedir.
Ramak kala raporlama çözümü, işletme içerisindeki potansiyel tehlikelerin mobil ve web uygulama aracılığıyla kolayca bildirilmesini, incelenmesini ve ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.
Ölüme, hastalığa, yaralanmaya, hasara veya diğer kayıplara sebebiyet veren istenmeyen olay.
Kur'an'da ifadesini bulan dindarlığın altı boyutu olduğu anlaşılmaktadır: Bunlar; inanç boyutu, ibadet boyutu, ahlâk boyutu, düşünce boyutu, duygu boyutu ve bilgi boyutudur.
Fizikte üç uzay boyutu ve bir de zaman boyutu kabul gören normdur. Fakat temel kuvvetleri birleştirmeye çalışan teoriler, bu amaçla daha fazla boyut eklemektedirler. Süpersicim teorisi, M teorisi ve Bozonsal sicim teorisi, fiziksel uzayın sırasıyla 10, 11 ve 26 boyutlu olduğunu iddia ederler.
Sicim kuramı, Werner Heisenberg tarafından 1943 yılında başlatılmış bir araştırma programının doğal bir sonucu olarak ortaya çıkmış, ve birçok öncü kuramcı tarafından 1950'lerin sonunda ve 1960'ların başında sahip çıkılıp, araştırılmaya başlanmış, 1970'lerde önemsizleşip, 1980'lerde ortadan kaybolmuş bir kuramdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri