Enjektör yapımında en sık kullanılan plastikler polipropilen ve polietilendir. Enjektörün içinde kayganlığı sağlamak için silikon yağı kullanılabilir. Tek kullanımlık plastik enjektörler, EO veya gama ışınları ile sterilize edilmek- tedir.
Tek kullanımlık olarak üretilen tıbbi malzeme ve cihazların, sterilizasyon işlemi uygulanmış olsa dahi bir başka hastada tekrar kullanılması hasta güvenliği ve halk sağlığı açısından sorunlara neden olabiliyor.
kaynatma ile sterilizasyon sağlanabilir. 1 dakika tutulup oda sıcaklığında 1 saat beklenir. Sonra kaynar su banyosunda kaynama sıcaklığında 30 dakika tutulur ve hızla soğutulup oda sıcaklığında 8 saat bırakılır. Bu işlem 2 kez daha uygulanır.
Sterilizasyon, bir ürünün içindeki ya da bir cismin üzerindeki bütün mikropları kesin bir şekilde öldürmek anlamına gelir. Bunun için de alkol, oksijenli su, merkürokrom gibi dezenfekte edici özelliği bulunan maddelerden yararlanılır.
Otoklavda yüksek ısı, nemli ortam ve basınç altında bozulmayacak malzeme ve besiyerleri steril edilir. Mikroorganizmaların ölümü basınçtan değil, yüksek ısıya bağlı protein denaturasyonu yüzündendir. ▶ Genellikle 121°C'de 1,5 atmosfer basınç altında 15 dakika bekletilerek sterilizasyon işlemi yapılır.
İlgili 38 soru bulundu
Otoklav, basınçlı su buharı ile doymuş bir ortamda 121 santigrat derece sıcaklıkta 15-20 dakikada sterilizasyon yapar. 1879'da Charles Chamberland tarafından icat edilmiştir.
Otoklav ; mikropları yok etmek amacıyla laboratuvarda ve ameliyathanelerde kullanılır. Aynı zamanda mikropları yok ettiği için meyve ve sebze konservesi yapımında da yaygın bir şekilde dünya genelinde kullanılmaktadır. Otoklav buhar sterilizasyonunda kullanılır.
i) Basınçlı su buharı (otoklav): Yaygın olarak kullanılan, en etkili ve güvenilir sterilizasyon yöntemidir. Sporlar dâhil tüm mikroorganizmaları öldürür. Basınçlı doymuş su buharı ile sterilizasyonda ısı-zaman ilişkisi şöyledir: 121°C'de 30 dakika, 126°C'de 20 dakika, 134°C'de 15 dakikadır.
Cam ve metal aletler sterilize edilebilir. 100°C'de 30 dk kaynatılarak uygulanır. Sterilize edilecek araçlar kabın içinde suya tamamen batmış olmalı ve içlerine su tamamen dolmalıdır.
Dezenfeksiyon, Sterilizasyon ve Antisepsi Programı, TYT puanı ile öğrenci alan ön lisans bir program olmakla birlikte, önemli sağlık alanlarından birinin de adıdır. Bu programın eğitim süresi 2 yıldır ve her yarıyılda 30 AKTS kredisi almak üzere toplam 120 krediyi tamamlayan öğrencilerimiz mezun olurlar.
Kullanılan bütün aletleri, frezler, kanal aletleri ve cerrahi malzemeler,el aletleri tüm bakteri ve virüslere etkili bir kimyasal dezenfektan solüsyon içinde bekletilerek gün sonunda otoklavda basınçlı buhar altında yani OTOKLAV sterilize edilir.
Uygulanan yüksek ısı etkisi ile hücre proteinleri koagule olarak, yani pıhtılaşarak canlılıklarını kaybederler. Sterilizasyon kuru ısı ve nemli ısı olmak üzere iki başlıkta yapılır.
Genel olarak 175°C de bir saat, 140°C de ise 3 saat sterilizasyon için yeterlidir. Bu yöntem ile cam ve metal aletler içlerine nemin ulaşamadığı yağlar ve tozlar (talk) bu yöntemle sterilize edilir. Besiyerleri ve sıvılar kuru sıcak hava ile sterilize edilmezler.
“Disposable” malzeme ya da diğer bir deyişle “tek kullanımlık aletler”; Plastik gibi ısıya duyarlı ve ucuz malzemelerdir.
Aletlerin sterilizasyon öncesi yıkanması, sterilizasyonun en önemli aşamasıdır. Aletler üzerinde kalan organik kirler mikrobiyal yükü arttırır.
2.3-Aletlerin Sterilizasyona Hazırlanışı:
Konteynırların kapak bölümlerinde bulunan bakteri filtreleri kontrol edilir ve kapağı kapatılarak sterilizasyona hazır hale getirilir. Plastik malzemeler sterilizasyon şekline göre özel paketleme kağıtlarıyla çift kat paketlenerek sterilizasyona hazır hale getirilir.
Sterilizasyon: Bir maddenin üzerinde veya içinde bulunan tüm mikroorganizmalardan arındırılma işlemine sterilizasyon denir. Bu işlem sonrasında hastalık yapan ve yapmayan tüm mikroorganizmalar öldürülmektedir. Bu işlemi hafif, orta, ileri derecede sterilizasyon gi- bi ayırma imkanı yoktur.
Anlık sterilizasyon (Önceki tanım: Flash sterilizasyon): Dekontamine edilmiş, kurulanmış aletlerin hemen kullanımı için paketlenmeden buhar otoklavlarında özel bir program kullanılarak kısa sürede steril edilmesi işlemidir.
Dezenfeksiyon ve Sterilizasyon Arasındaki Farklar
Dezenfeksiyon yöntemiyle dezenfekte edilecek madde bulunan hastalık yapıcı ve zarar verici mikroorganizmalar hedef alınır. Sterilizasyonda ise maddede bulunan hastalık yapan veya yapmayan tüm mikroorganizmaların öldürülmesi hedeflenmektedir.
Anlık sterilizasyon, ameliyat sırasında sterilitesi bozulan ve steril yedeği olmayan aletlerin dekontaminasyonu yapılarak ve paketlenmeden kısa sürede steril edilmesidir.
Sterilizasyonun kontrolü işlemleri, kimyasal veya bakteriyolojik indikatörler kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Örneğin sterilizasyon testi ile ilgili engel olunamayan hatalara karşın, dirençli oldukları bilinen belli sayıda canlı sporları içeren bakteriyolojik indikatörler önemli avantajlar sağlamaktadır.
Gama ışınları, paket materyalinden geçme özelliğine sahip olduğu için son ürünlerin sterilizasyonuna olanak vermektedir. Ayrıca buharla sterilizasyon gibi konvansiyonel tekniklerle sterilize edilemeyen ısıya hassas ürünler üzerinde rahatlıkla uygulanabilen hızlı, etkin ve güvenilir bir yöntemdir.
Buhar sterilizatörü cihazın “kontrol”anahtarından kapatılır.Soğuyunca, kazanın tabanında bulunan sepet rayı ve süzgeçi çıkarılır. Kazanın iç çemberi, sepet rayı, süzgeç, yükleme arabaları ve kapının iç yüzü deterjanlı ılık suya batırılmış yumuşak bir bez ile silinir, durulanır ve kurulanır.
-170 Derecede 1 saat Sterilize edilir.
Otoklav kullanılırken nelere dikkat edilir baktığımızda steril edilecek ürünlerin otoklav cihazına uygunluğuna bakılır. Otoklav cihazlarına yerleştirilirken sıkışık olmamalarına özen gösterilmesi gerekir. Kâğıt yüzeyler, kağıtlar, plastik yüzeyler, plastikler, bez yüzeyler ve kumaşlarla temas halinde olmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri