Satış tutundurma, bir hizmet veya ürünün satın alınmasını teşvik etmek için kullanılan ve genellikle de kısa dönemli satış çabaları olarak tanımlanır. Satış tutundurmanın amacı ürün veya hizmetin tüketici tarafından satın alınmasını özendirmektir.
Bir işletmenin mal veya hizmetinin satışını kolaylaştırmak amacıyla üretici-pazarlamacı işletmenin denetimi altında yürütülen, müşteriyi ikna etme amacına yönelik, bilinçli, programlanmış ve eşgüdümlü faaliyetlerden oluşan bir iletişim sürecidir.
Tüketicilere Yönelik Satış Tutundurma Araçları
Tüketiciye yönelik satış tutundurma araçları arasında örnek ürün dağıtımı (numuneler), kuponlar, para iadeleri, fiyat indirimleri, yarışmalar ve çekilişler, satış noktası teşhirleri ve reklam ürünleri sayılabilir.
Kişisel satış, halkla ilişkiler ve reklam dışında, tüketicileri harekete geçirmeye ve •aracıların etkinliğini artırmaya, •özendirmeye yönelik yapılan, •süreklilik göstermeyen, •kısa dönemde satın almayı teşvik edici •kendine özgü tutundurma ve satış çabalarına satış geliştirme denmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Bir işletme ürün ya da hizmet pazarlamasında tutundurma karması elemanları olarak; reklam, halkla ilişkiler, kişisel satış, satış geliştirme ve doğrudan pazarlama unsurlarını kullanmaktadır.
Satış tutundurma, bir hizmet veya ürünün satın alınmasını teşvik etmek için kullanılan ve genellikle de kısa dönemli satış çabaları olarak tanımlanır. Satış tutundurmanın amacı ürün veya hizmetin tüketici tarafından satın alınmasını özendirmektir.
McCarthy tarafından 1960'lı yıllarda ortaya atılmış olan pazarlama karması elemanları, ürün (product), fiyat (price), tutundurma (promotion), dağıtım (place), işletmeler tarafından bir silah olarak kullanılmıştır.
Örneğin, sadakat kartları, müşterilerin sık sık alışveriş yapmalarını teşvik edebilir. Bilinirliği Artırma: Satış tutundurma, yeni ürünleri veya hizmetleri tanıtmak ve bilinirliği artırmak için kullanılabilir. Özellikle yeni piyasaya sürülen ürünlerin tanıtılması ve kabul edilmesi için önemlidir.
Promosyon (tutundurma) kavramını daha geniş anlamda tanımlayacak olursak, işletme tarafından hedef pazara gönderilen ve alıcılarla iletişim kurmak, mal ve hizmetlerle ilgili bilgi vererek, işletme yararına gerekli diğer değişiklikleri sağlamaya yönelik mesajların iletilmesine ilişkin pazarlama çabalarıdır.
TUTUNDURMA. Tutundurma nedir? İşletmenin ürettiği mal ve hizmetler hakkında tüketicilere bilgi verme, onları inandırma, belli bir davranışa yöneltme ve hatırlatma çabalarıdır.
Promosyon dolaylı bir indirim türüdür. Ancak yapılan indirim fiyat düşürerek değil aynı malı ya da başka bir malı ücretsiz vererek sağlanır.
Geniş bir ürün yelpazesi içerisinde satış geliştirme araçlarının (kuponlar, yarışmalar, fırsatlar, pirim ve diğerleri) her biri birçok benzersiz niteliklere sahiptir. Satış geliştirme araçları, tüketicinin ilgisini çekerek ürünü satın almasına yol açar.
4P stratejisi, İngilizce'deki product(ürün), price(fiyat), place(dağıtım) ve promotion(tutundurma) kelimelerinin baş harflerinden ismini almaktadır. İyi bir pazarlama için pazarlama karması en iyi şekilde yapılmalıdır. 1960'ta literatüre kazandırılan pazarlama karması zamanla geliştirilmiştir.
SATIŞ ÇABALARININ ÖNEMİ
Satış çabaları genel olarak dört araçla yürütülmektedir. Bunlar kişisel satış, reklâm, satış geliştirme, halkla ilişkilerdir.
Satış geliştirme; kişisel satış, reklam, halkla ilişkiler ve doğrudan pazarlama çabaları dışında kalan, genellikle sürekli olarak yürütülmeyen, fuarlara katılma, teşhirler, sergiler vb. devamlılığı olmayan diğer satış çabalarıdır (8).
Satış stratejisi; şirketlerin müşterilerini elde tutmak, satın alma yoluyla güvenilir ve uzun vadeli gelir elde etmek için ihtiyaç duyduğu bir yol haritasıdır. Genellikle belirli taktiklerden, pazar stratejisinden, hedeflerden, bütçelemeden ve zaman çizelgesinden oluşur.
Özellikle satış stratejileri, satış teknikleri, müşteri ilişkileri yönetimi, satış performansı ölçümü ve analizi, satış ekibi yönetimi ve eğitimi gibi konulara odaklanır.
Pazarlama iletişimi amaçlarını gerçekleştirmek ise çeşitli kitle iletişim araçlarıyla sağlanır. Tercih edebileceğiniz araçlar arasında televizyon, radyo, internet siteleri, sosyal medya kanalları, basılı yayınlar ve billboardlar sayılabilir.
SATIŞ ÖZENDİRME
Satış özendir- menin amacı, satın alma kararını yönlendirerek ve bu sürece hız katarak satışlarda geçici bir artış yaratmaktır (Blythe, 2001:211). Satış özendirme faaliyetleri bu amacıyla ilişkili olarak kısa dönemli karlara odaklanmıştır.
Satış anlayışı, “tüketicilerin çok gerekli olmayan şeyleri satın almaya karşı direndikleri, çeşitli satış geliştirme araçlarıyla daha fazla satın almaya ikna edilebilecekleri ve müşteri çekmek ve tutmak için satış yönlü güçlü bir örgüt kurulması gerektiği” düşüncelerine dayanır.
Ürününün üretiminden başlayıp tüketiciye ulaşana kadar olan bütün aşamaların planlamasının yapıldığı bir süreçtir. Kısaca 4P olarak adlandırılan bu süreç ismini Product (ürün), Price (fiyat), Place (dağıtım), Promotion (tutundurma) kelimelerinden almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri