Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
Bebekler ilk ayda her öğünde 150 ml kadar içebilir. Sonraki 3 ay boyunca her öğünde 120- 180 ml tüketebilirler. 6 ayın sonunda ek gıdalarla birlikte öğün sayısı beşe kadar düşer. Toplamda, 1000 - 1400 ml süt tüketirler.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Farklı saatlerde sağılan sütler aynı kapta toplanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken soğuk olana soğuk olanı eklemektir; yani, yeni sağılan süt eskisine eklenmeden önce soğutulmalıdır. Farklı saatlerde sağılan sütler oda sıcaklığında tutulmuşsa birbirlerine eklenebilir.
Bebeğin emmesi ile meme ucunda bulunan 10-15 delikten süt dışarıya akar. Her iki meme aynı anda çalışır. Bebek bir memeden emerken, diğer memeden süt damlayabilir. • Bebek emmeye başladığında, ilk önce meme başının hemen arkasında koyu renkli kısmın içinde bulunan süt havuzcuklarındaki birikmiş sütü alır.
İlgili 15 soru bulundu
Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin. Emzirme/pompa sonrası yine dokunun ve öncesine kıyasla bir puan daha verin, bir azaltma olmuş mu, farketmeye çalışın.
Bebeğinizin memenizi yanlış şekilde emmesi ihtiyaç duyduğu kadar sütü almasını güçleştirebilir. Bu durum zamanla vücudunuzun süt üretimini azaltabilir. 2. Tek bir memeden emzirme eninde sonunda diğer memenin süt üretiminde azalmaya yol açacaktır.
Anneler merak etmesinler, anne sütünü sağdıkça anne sütünü artırır ve süt çoğalır. Ancak anne sütünü artırmanın önemli adımlarından bir tanesi aslında bebeğin emmesidir. Bebek eğer emiyorsa sütü artıran en önemli unsur budur.
Bu arada emzirme sonrası kalan sütün sağılması uygundur. İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanmalıdır. Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur.
Sıklıkla 5 dakika emip uykuya dalarlar. Ama aç kalmaması için en az 2-3 saat arayla emmeleri gerekir. Bu nedenle bebeğiniz uykulu ve emmeye karşı isteksiz ise aç kalmaması için üstünü çıkarıp altını açıp uyaran vererek uyandırmak gerekir. Bu dönemde günlük emzirme sayısı genellikle 8-12 kezdir.
Emzirme döneminde göğüsleriniz halen gergin ve sıkıysa bu durum memenin hala süt dolu olduğu, bebeğinizin yeterli miktarda emmediği anlamına gelir. Bu yüzden, göğsünüzün ucunu koyu renk kısmıyla beraber ağzının içine alıp almadığını mutlaka kontrol edin.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
Sütün sağılma saati de önemlidir. Gündüz sağılan sütler gündüz, gece sağılan sütler gece verilmelidir. Bunun sebebi gece ve gündüz sütlerinin yapı olarak birbirlerinden farklı olmasıdır.
Her emzirme sonrasında büyük bir bardak su içip, yanında 3-4 ceviz-badem yemek hem anne sütü miktarını artırmanın yolları arasındadır. Böylece hem de anne sütünüzün yağ miktarını arttıracaktır. Emziren bir anne özellikle süt arttırma dönemindeyse mutlaka hayvansal proteine ağırlık vermelidir.
SÜTÜ KESİLEN ANNENİN SÜTÜ TEKRAR GELEBİLİR
Öztürk, bu tür talihsizlikler yaşayan annelerin sütünün tekrar oluşturulmasının artık mümkün olduğunu, bunun için "Relaktasyon" adı verilen yönteme başvurulduğunu belirterek, şu bilgileri aktardı: "Sütü kesilen annenin bebeğini yeniden emzirebilmesi mümkün.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Bebeğin iyi emmesi için ağzıyla yalnız meme ucunu değil, etrafındaki kahverengi alanı da kavraması gerekir. Eğer bebek memeyi doğru olarak kavramışsa her emme işlemi sırasında çenesinin, bazen de kulaklarının hareket ettiği görülür. Bebek sürekli emmez. Kuvvetli emme hareketlerinden sonra kısa dinlenme aralıkları olur.
Süt üretimini arttıracak belirli yiyecekler yoktur, ancak süt üretimini arttırmaya yardımcı olacak şeyler vardır. Bebeğinizin nasıl yediği sizin ne yediğinize bağlıdır. Süt üretimini arttırmanın en iyi yolu sık emzirmek, bol miktarda sıvı tüketmek, yeterli kaloriyi almak ve dinlenmektir.
Anne Sütü ve Emzirmenin Önemi
Hormonların etkisiyle gelişen meme bezlerinden süt salgılanabilmesi için prolaktin hormonuna, salgılanan sütün kanallardan atılabilmesi için de oksitosin hormonuna ihtiyaç vardır. Doğum yapan kadında süt salgısı, doğumu izleyen 24-72 saat içerisinde başlar.
Sağılmış sütü bu amaçla üretilmiş steril kaplarda ya da önceden kaynatılmış cam kavanozlarda oda ısısında (24-26'C) 3-4 saat, buzdolabı rafında 2-4 gün, derin dondurucuda (-16'C) 3-6 ay saklanabilir.
Memeler daha boşken süt üretimi artmaktadır. Daha boş, daha yumuşak olan memeler, şişmiş ve dolu olan memelerden, 24 saatlik zaman diliminde toplamda daha çok süt üretebilirler.
Annenin rahat emzirdiği taraf bebek için de güven hissi verebilir. Böyle durumda bebek diğer göğüsten emmeyi tercih etmeyebilir. Mastit yani meme iltihabı problemi yaşanıyorsa bu durum sorun yaşanan memeden gelen sütün tadını değiştirebilir, bu da bebeğin o memeyi reddetmesine neden olabilir.
Bebeğin etkin emmesi için memeye iyi yerleştirilmesi ve memeyi iyi kavraması çok önemlidir. Bebek emerken, meme başındaki sinirlerden, başka uyarılar da çıkar ve bu uyarılarla annenin beyninin başka bir bölümünden Oksitosin adlı bir diğer hormon salgılanır. Oksitosin süt adacıklarının etrafındaki küçük kasları etkiler.
Emzirilen bebek, her zaman sağmaya oranla daha fazla süt alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri