Toplamda 4 adet olan bu dişler genellikle 17-25 yaş aralığında çıkar. Eğer bu yaş aralığında çıkmazsa bile bu, dişlerin olmadığı anlamına gelmez. Çoğu zaman gömülü kalmaları nedeniyle kişide ağrıya neden olmaması halinde yirmilik dişler fark edilemeyebilir.
Her 20 yaş dişi çekilmeli diye bir zorunluluk yoktur. Toplumda 20 yaş dişleri çok gereksiz gibi bir algı var. Aksine 20 yaş dişleri fonksiyon gördüğü yani karşısındaki dişle üst üste kapanabildiği takdirde normal herhangi bir dişten hiç farklı değildir.
Tek seferde tüm ağızdan 16 tane diş röntgeni alınmasında tıbbi açıdan herhangi bir sakınca yoktur.
Dişin pozisyonuna göre röntgen, gerekiyorsa tomografi ile detaylı planlama yapılır ve işleme başlanır. Gömülü dişlerin çekimi esnasında lokal anestezi uygulanır. Dişin durumuna göre değişebilen sürelerde bir operasyon ile 20'lik gömülü diş yerinden alınır ve yaklaşık 1 hafta sonra bölge iyileşir.
Genellikle bu işlemin hazırlık aşamasıyla birlikte 15 ila 20 dakika içerisinde tamamlandığını söyleyebiliriz. Ancak 20 lik dişin çekimi ya da dişin gömülü olması gibi durumlarda işlem süresi de uzayabilir. Dişin konumuna ve durumuna bağlı olarak diş çekme işleminin 1 saate kadar uzayabileceğini belirtmek mümkün.
İlgili 19 soru bulundu
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Lokal anestezi sonrası steril koşullar sağlanır ve diş çekim aletlerinin yardımıyla 20′ lik diş çekimi yapılır. Ameliyat sonrasında çekim yapılan bölge dikiş atılabilir. 1 hafta sonra dikişleri aldırmaya gelebilirsiniz.
İyileşme süresi ortalama 7 gün olsa da daha komplike diş çekimlerinde bu süre 3 haftaya kadar uzayabilmektedir. Bir günde kaç tane diş çekilir? Bir gün içinde çekilebilecek diş sayısı için net bir yanıt vermek mümkün değildir.
Gömülü diş ameliyatı ortalama 1 saat sürer ve hasta uyutularak (genel anestezi) ya da sinir bloklarışeklinde bölgesel uyuşturmalarla yapılabilir. Hastalarda sinir blokları ile ilgili kalıcı uyuşukluklar tariflenmiştir. O nedenle genellikle hastanın uyutulmasını ya da dişin lokal olarak uyuşturulmasınıönermekteyim.
Gömülü ve yarı gömülü dişlerin çekilmesi ise daha zordur. Sorunlu yirmilik dişler, 20'lik diş ameliyatı olarak bilinen küçük bir cerrahi müdahale yardımı ile çekilir. Bu tip cerrahi uygulamalar, ağız ve çene cerrahlarının uzmanlık alanına girmektedir.
Tek Seferde Kaç Diş Çekilebilir? Tek seferde çekilebilecek standart bir diş sayısından bahsetmek mümkün değildir. Bu hastanın ihtiyaçlarına, genel sağlık durumuna, ağız sağlığına, çekilmesi gereken dişlerin durumuna, konumuna ve benzer faktörlere göre belirlenebilir.
Antalya'nın Serik ilçesinde dişlerini çektirdikten sonra oluşan apse nedeniyle fenalaşıp yaşamını yitiren Durmuş Ay'a (39) otopsi yapılması kararlaştırıldı. Durmuş Ay'ın kabri savcı gözetiminde açtırıldıktan sonra cenazesi otopsi için morga götürüldü.
İki 20'lik Diş Aynı Anda Çekilir mi? 20'lik dişler zorunda olmadıkça, aynı anda çekim yapılması çok doğru değildir. Fakat en uygun görülen ve sağlıklı olan yöntem aynı bölgedeki alt ve üstten olmak üzere 2 adet 20'lik diş çekmektir.
Çekim Sırasında olabilecek komplikasyonlar:
Normal bir çekimde olabilecek kanama, ödem ve enfeksiyon riski bu dişlerde de vardır. Özellikle alt 20 yaş dişi çekimi sonucunda sinir zedelenmesi olabilir. Vakaların %10-12sinde birkaç günlük, %1inde birkaç haftalık bir hissizlik olabilir.
Sağlıklı kimseler için; diş çekiminde antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Cerrahi işlem gerektiren kök veya gömülü diş çekiminden sonra antibiyotik kullanılmalıdır.
Yirmilik dişlerinizi çektirdikten sonraki iki saat içinde bir şeyler yememeye ve içmemeye dikkat edin. Ağız içinde oluşan kan pıhtısını tükürmek yerine yutun. Diş çekiminden sonraki birkaç gün içinde sıkı ve ağır egzersizler ya da sporlar yapmamaya dikkat edin. Ayrıca sigara ve alkol tüketmeyin.
Peki gömülü diş çekilmez ise ne olur, çıkamayan diş zamanla sık sık apse yapmaya başlar ve şişer, yan büyüyen diş diğer dişlere baskı yaparak şekil bozukluklarına ve ağrıya sebep olur. Gömülü kalan dişler besin birikmesine sebebiyet vererek diğer dişlerde çürümeye neden olabilir.
Operasyon sonrasında kanama, ödem, enfeksiyon gibi riskler normal diş çekiminde olduğu gibi 20'lik dişlerde de vardır. Sinire yakın operasyonlarda sinirlerin zarar görme riski bulunur. Özellikle alt çene işlemlerinde zedelenme görülebilir.
20'lik Diş Çekimi Sonrası Sinir Zedelenmesi
Sinirler 20'lik dişin çıkarıldığı bölgede bulunur ve ameliyat sırasında bu sinirlerin zarar görmesi sonucunda hissizlik, uyuşukluk veya ağrı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Ağız içi hijyeni, bölgede enfeksiyon oluşmaması için önemli olduğundan diş çekiminden sonraki gün, işlem yapılan bölgeye değmeyecek şekilde diş fırçalanır. Ağız temizliği ve yaranın çabuk iyileşmesi için diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yöntemdir.
Çekim sonrası uyuşukluk geçene kadar yemek yenilmemelidir. Uyuşukluk yaklaşık 3,4 saat içerisinde geçmiş olacaktır.
Diş çekimi yapılacağı zaman tok karnına gelmeniz uygundur. Cerrahi diş çekimi öncesinde, ağzınızın antiseptik (mikrop öldürücü) gargara ile çalkalamanız ya da dişlerinizi fırçalamanız, diş çekimi sonrasında meydana gelebilmesi ihtimal iltihaplanmaları önlemeye yardımcı olacaktır.
Eğer dişin kökleri sinire çok yakınsa, dişin tamamının çekilmesi yerine koronektomi seçeneği de göz önüne alınmalıdır. Köklerin bilerek bırakılması, dudak, çene, yanak, dişeti ve dilde oluşabilecek kalıcı his kaybı riskini önemli ölçüde azaltır.
Diş çekimi işlemi sırasında rahat hareket edebilmeniz için randevunuza rahat kıyafetler giymelisiniz. Randevunuza gelmeden önce duş alın veya banyo yapmanız önerilmektedir. Böylece diş çekiminden sonra cildinizde ağzınızda enfeksiyona neden olabilecek yiyecek parçacıkları kalmaz.
Kan yutmanızda bir sakınca yoktur. Diş çekimi sonrası kanamada ağız içerisinde kanamayı biriktirip vakumlayarak tükürmeniz pıhtılaşmayı engelleyip kanamanın devam etmesine neden olur. Ancak aşırı kanama durumunda veya sürekli kan yutma durumunda doktorunuza başvurmanız önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri