Peki, tek tapu arsa nasıl bölünür ? Öncelikle tek tapu arsa bölüm yani ifraz işlemleri için belli şart ve belgeler gerekmektedir. Bu şart ve belgeleri aşağıda sizler için derledik. -İfraz işlemi gerçekleştirilecek taşınmaz malın üzerinde irtifak, şerh veya rehin hakkının olmaması gereklidir.
Tek bir kimsenin mülkiyetinde olan arsalar, yapılacak. ifraz işlemi ile bölünebiliyor. İfraz işlemi ile tapu. kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir.
Buna göre herhangi bir bir taşınmazın sahibi tapu sicilinde ismi yazan kişidir. Bu duruma ek olarak bir ev, arsa, dükkan vb. gibi gayrimenkule birden fazla kişi aynı anda malik olabilir.
Hissedarı olunan taşınmazlar üzerindeki anlaşmazlıkları çözebilmek için tek parsel olan tapuyu, farklı parsellere bölerek ayırabilmek mümkündür. Ancak ayrımı yapılacak taşınmazın, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün konuyla ilgili genelgesinde belirtilen bölünemez büyüklükteki arazilerden olmaması gerekmektedir.
Ayırma işleminde kayıtlı değer üzerinden binde 11.38, imar planları sonucu belirlenen hisse sahiplerine taksiminde kayıtlı değer üzerinden binde 11.38, taşınmazın hisse sahipleri arasında aynen veya ayrılarak taksim edilmesinde kayıtlı değer üzerinden binde 4.55 harç ücreti ödemeniz gerekir.
İlgili 39 soru bulundu
Tapuda, birden fazla kişinin sahip olduğu taşınmaz mallar hisselere bölünerek ayrı ayrı tapu şeklinde çıkartılabilmektedir. Bu da ifraz işlemi adı altında yürütülen düzenlemeyle bölünebilmektedir.
İfraz işlemi müracaatını takip eden 30 gün içerisinde ilgili kurumlar tarafından incelemeler yapılır ve işlem sonuçlandırılır. İşlemin onaylanmasının ardından imar planı 15 gün içerisinde tapu müdürlüğüne teslim edilir. Tapu müdürlüğünün tescil işlemini 30 gün içerisinde gerçekleştirme mecburiyeti bulunmaktadır.
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
Düzenlemeyle tarlalarda 20, dikili arazilerde 5, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümün altında bölünme olmayacak.
İfraz işlemi ise tek parsel şeklinde kayıtlı olan gayrimenkulün parsele bölünüp ayrı bir sayfada gösterilmesi işlemidir. Mevcut arazinin en yüksek değere ulaşması açısından parselasyonu yapılması gerekiyor olup bu konuda yapılaşma izninin de olması gereklidir. Yani ifraz işlemi ayırma işlemi olarak bilinmektedir.
2023 tapu harcı hesaplama yöntemi şu şekildedir: Örneğin 2.000.000 TL bedelinde bir ev satılacağı zaman, 2.000.000 TL x %4 = 80.000 TL tapu harcının bedeli olarak sonuç çıkar. Tarafların eşit bir şekilde bölüşeceği düşünüldüğünde satıcı için 40.000 TL alıcı için 40.000 TL ücret çıkar.
Tapu harcı gayrimenkulün satış değerinin 1000'de 20'si olarak hesaplanır. Bu tapu harcı eğer aile içi satış adı altında olacaksa 1000'de 68,31 olarak tapu hibe harcı ödenir. Tapu harcı dışında döner sermaye ve ilave hizmet ücreti ödenerek tapu devir masrafı tamamlanır.
Tapu, gerçek ve tüzel kişilerin bir taşınmaz üzerinde sahipliklerini gösteren resmi bir evraktır. Bir arsa, konut veya benzeri gayrimenkulün tek bir sahibi olabileceği gibi birden çok kişi bu gayrimenkule ortak da olabilirler.
Salgın sonrası kendi evini yapmak isteyenler arsa alımına yöneldi. Bu talebi fırsat bilen dolandırıcılar da tarım arazilerini 300-500 metrekarelik parçalara bölerek kooperatif veya çiftlik adı altında satmaya başladı. Ancak bu satışlar yasal değil çünkü tarım arazileri bölünemiyor.
Ancak, İmar kanunun 15. maddesinin son fıkrası “ imar planı dışında kalan alanlarda yönetmeliklerinde tayin edilecek miktarlardan küçük ifrazlara izin verilmez.” demektedir. Bu düzenleme ile de küçük alanların ifrazına engel olunmaktadır. Yani 5 bin metrekareden küçük araziler ifraz edilemez.
Bu işlem için öncelikle tapu kadastro müdürlüğüne başvurulur, buradan ilgili belediyeye veya il idare kuruluna görüş sorulur, eğer belediye veya il idare kurulundan onay verilirse son aşama olarak tapu sicil müdürlüğüne müracaat edilir ve birleştirme işlemi sonuçlandırılır.
15 Mayıs 2014 tarihli bu düzenleme ile tarım arazileri yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin altında ifraz edilemez, bölünemez.
örtü altı tarım arazilerinde 1 dekar, dikili tarım arazilerinde 5 dekar, sulu ve kuru tarım arazilerinde 10 dekar ve üzerinde ise bu araziler arasında ekonomik bütünlük bulunduğu kabul edilir. Parseller arasında EKONOMİK BÜTÜNLÜK YOK, bu tarım arazileri satılabilir.
Mirasçılar, oybirliği ile anlaşarak miras kalan tarım arazisini diledikleri gibi paylaşabilecektir. Mirasçılar arasında anlaşma olmaması halinde ise TKAKK hükümleri uygulanacaktır. Mirasçılar, tarımzal araziyi bir mirasçıya devredebilecekleri gibi üçüncü bir kişiye de devredebilirler.
Hisseli tapu arazisinin bölünmesi için tapu kütüğüne gerçekleştirilen ayırma işlemi olarak bilinen ifraz yöntemi uygulanmalıdır. Taşınmaz üstünde birden fazla bireyin hakkı olması halinde hisseli tapu ayırma yöntemi uygulanabilmektedir.
Köy İçi Arsa Bölünebilir Mi? Belediye mücavir alan sınırları dışında planı bulunmayan köy ve mezraların yerleşik alanlarında ifraz yapılması mümkündür. Yani köy içi arsa bölünebilir, ifraz edilebilir.
Dönüm, 1.000 m2 alana eşit olan bir ölçü birimidir.
İmarlı arsalar ifraz işlemi sayesinde bölünebilmektedir. İfraz işlemleri tapu kütüğünde gerçekleştirilmektedir. İfraz ile tapu kütüğünde tek parsel şeklinde kayıtlı olan herhangi bir taşınmaz teknik usullere göre düzenlenmiş olan haritalar ile kazaen veya rızaen belirli parsellere bölünebilmektedir.
Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin 6.a pozisyonuna uyarınca, birleştirme işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden, ayrı ayrı Binde 9 oranında harç tahsil edilir. Birleştirme harcı birleştirilecek parsellerin işlemden önceki değerleri üzerinden ayrı ayrı hesaplanır.
İfraz işlemi nasıl yapılır dediğimizde tapuda tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmazın parsellere bölünerek, her parselin tapu kütüğünde ayrı bir sayfaya tescil edilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Bir arazinin maksimum değerine ulaşabilmesi için parsel ayrılma yani ifraz işleminin yapılması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri