İnmemiş bir testis de hormon üretebilir, ancak sperm yapma yeteneği bozulur. 1 yaşına ulaşmış erkek bebeklerin yaklaşık% 1'inde kriptorşidizm yani inmemiş testis görülebilmektedir. Bu, yeni doğan erkek bebeklerde görülen en yaygın cinsel organ doğum kusurudur.
Ortalama yüzde 95-96 gibi bir babalık oranı var. İki testisi de normal bireylerin. Tek taraflı testiste problem varsa o zaman babalık şansı uygun bir cerrahi sonrası yüzde 92-93 gibi yani oldukça benzer ama iki tarafta da inmemiş testis cerrahisi geçirmiş ise bu şans biraz azalıyor, yüzde 65'lere falan inebiliyor.
Bir testisin çıkarılması cinsel birleşme yeteneğinizi veya doğurganlığınızı ortadan kaldırmaz. Çoğu erkek ameliyattan sonra normal şekilde ereksiyon olabilir.
Testisler testosteron hormonunu üretir. Her iki testis de alındıktan sonra kandaki testosteron seviyesi hızla düşer. Bu, cinsel yaşamınızı ve çocuk sahibi olma yeteneğinizi (doğurganlık) etkileyecektir.
İlgili 45 soru bulundu
Bu nedenle, tedavi öncesi sperm saklama seçeneği, çocuk sahibi olma planları için önemlidir. Cerrahi Müdahale: Testis kanseri tedavisinde testisin çıkarılması (orşiektomi) gibi cerrahi müdahaleler genellikle gerekir. Tek bir testis kalan erkekler genellikle doğal olarak sperm üretebilirler ve çocuk sahibi olabilirler.
Bu sebeple vazektomi sonrası kişide boşalma aynı şekilde olur fakat içerisinde hamileliği sağlayan sperm bulunmaz. Bütün bu sebeplerle diyebiliriz ki vazektomi, erkeklik olarak belirttiğimiz, sertleşme, cinsel arzu, cinsel tatmin, boşalma hissi, meni gelmesi(sperm içermeden) gibi durumları etkilemez.
Testis Travması Ne Gibi Sorunlara Yol Açar? Testise gelen darbe ile ödem, şiddetli ağrı, yırtılma, damar yırtılmasına bağlı gelişen kan toplanması, testis dokusunun dışarı çıkması gibi sorunlara neden olduğu gibi kısırlığa da yol açabilir.
Tam iktidarsızlık durumlarında erkek infertilitesi durumu kaçınılmaz olarak gerçekleşir ve bu yüzden iktidarsızlık problemi yaşayan tüm erkeklerin çocuk sahibi olabilmek için tedavi görmesi gerekir. İktidarsızlık tedavisi, uzman doktorlar tarafından farklı yöntemlerle uygulanır ve yüksek oranlarda başarı gösterir.
Testis erkek üreme organı olan penisin her iki yanında bulunan yapıdır. Testis yani er bezlerinin testosteron hormonunu salgılaması, spermlerin üretilmesi gibi işlevleri bulunur. Testislerin yapısında yaklaşık olarak 400 metre uzunluğunda mikroskobik kanallar bulunur.
Testis ya anne karnındaki dönemde hiç oluşmamıştır ya da oluştuktan sonra meydana gelen damarsal tıkanıklıklar nedeniyle testis kaybolması söz konusudur. Tek ya da çift taraflı olabilir. Tek taraflı olanlar genellikle aynı taraf böbrek yokluğu ile birliktedir.
İki taraflı testis veya overin yokluğu veya yok hükmünde olması öğrenciliğe engeldir. Açıklama: Tek testis veya tek over yokluğu, diğeri sağlam olmak ve hormonal bir bozukluğa neden olmamak şartıyla sağlam kabul edilir. Hormonal bozukluk bulunmamak şartıyla uterusun kısmi veya total yokluğu sağlam kabul edilir.
Testisler yumuşak, yüzeyi biraz kaygan, müsavi ve düz satıhlı olduğu şeklinde hissedilmelidir.
Tek yumurta ile hamile kalınabilir mi? Evet tek yumurta ile de hamile kalınabilir.
İyi bir beslenme planı, düzenli egzersiz, yeterli su tüketimi ve sigara gibi kötü alışkanlıkların bırakılması testis sağlığını korumaya yardımcıdır. Düzenli kontrol ve hasta takibi ile de mevcut sorunların kısa sürede tespit edilmesi ve tedavi edilmesi mümkün olur.
47 kromozomu olan bu erkeklerde testisler küçük ve sert, sekonder seks karakteristikleri de az gelişmiştir. Bu vakalarda sperm üretimi olmaz.
Fiziksel faktörler arasında kalp hastalıkları, damar tıkanıklığı, yüksek tansiyon, diyabet gibi hastalıklar sayılabilir. Bunun yanı sıra alkol kullanımı, sigara içmek ve bazı ilaçların yan etkileri de iktidarsızlığa sebep olabilir. Psikolojik etmenler de iktidarsızlık sorununa yol açabilir.
Cinsel anlamda aktif bir erkeğin sperm üretim döngüsünün devamlılığı için haftada en az 3 kere boşalması gerekir. Düzenli bir cinsel hayatı olmayan erkekler; mastürbasyon yaparak sperm üretim döngülerinin devamlılığını sağlayabilirler. Erkeklerde mastürbasyon yapmayla ilgili bir sınır bulunmamaktadır.
İktidarsızlık tedavisinde yapılan tedaviler sırası ile: Sigara, alkol tüketimi kontrolünün yapıldığı, düzenli egzersiz programı içeren yaşam tarzının hayata geçirilmesi. İlaç tedavisi. Halk arasında sertleşme ilaçları olarak bilinen ilaçların kullanılması kesinlikle doktor kontrolünde yapılmalıdır.
Halka şeklinde olan bu alet penisin çeşitli yerlerine sarılarak kullanılır. Genellikle penisin dip kısmına takılarak kan akışını düzenleyen penis halkası kan akışını kısıtlayarak penise ekstra sertlik kazandırır.
Sağlıklı testis ellendiğinde yumuşak, düzgün satıhlı olması bir sertlik veya şişlik olmaması gerekir. Testisin arka kısmında testisten farklı ele gelen yapıya da epididimis denir. Elle bakıldığında bir sertlik, hassasiyet, torbada kızarıklık, ciddi boyut farkı olduğunda bir üroloji uzmanına gidilmesi gerekir.
Halk arasında utangaç testis, tıpta ise retraktil testis denilen durum, torbadaki bir testisin zaman zaman yukarı kaçması ve torbada görülmemesidir. Bunun nedeni, kremaster adı verilen kasın refleksinin aktif olmasıdır. Kremaster kas refleksi nedeniyle testisin yukarı kaçması en çok 3-7 yaşlar arasında görülür.
Spermler, testisten veya testislerin üzerinde bulunan spermlerin toplandığı epididim bölgesinden alınabilir. Yardımcı üreme teknikleri için hazırlık aşamasında erkekten semen örneğinin alınıp incelenmesi ve bir ürolog tarafından erkeğin detaylı bir şekilde incelenmelidir.
Mikrocerrahi yöntem kullanıldığında ve tek taraflı ameliyatlarda ağrı daha az olmaktadır. Hastaların ortalama 3 hafta ağır bir faaliyet yapılmaması ve 15 gün kadar cinsel ilişkiye girilmemesi önerilmektedir. Ameliyat üzerinden 3 ay geçtikten sonra ise sperm analizi gerçekleştirilmektedir.
Perkutan Epididimal Sperm Aspirasyonu (PESA)
PESA; cilt üzerinden epididime küçük bir iğne ile girilerek sperm aspirasyonu işlemidir. Genellikle sedasyon ya da lokal anestezi altında gerçekleştirilen operasyonda kesiye gerek duyulmaması bu yöntemin en önemli avantajlarından biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri