Teke böceklerinin insanlar üzerinde bilinen; sokma, zehirleme zararı bulunmuyor. Yalnız çok güçlü çeneleri olan böceklerin, kendilerini risk altında hissettiklerinde nadiren insanları ısırabilecekleri konusunda uyarılar bulunuyor. Drakula böceklerinin henüz insana verdiği bir zarardan söz edilemiyor.
Teke böceği, hızlı bir şekilde çoğalarak kısa sürede birçok ağaca zarar vermektedir. Özellikle fındık ağaçlarına zarar vererek üreticileri zor durumda bırakmaktadır. İstila ettiği ağaçlara kısa sürede zarar vererek ağaç ve dalların ölümüne neden olmaktadır.
Genç sürgünlerde kurumaların kolayca görülebildiği temmuz ortalarından yaprak dökümüne kadar olan süre içinde, kurumakta olan tüm uç sürgünler budanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Yaprak dökümünden sonra zararlının neden olduğu kurumuş sürgünlerin ayırımı zor olacağından mücadelede gecikilmemelidir.
Bu böcekler kozmopolit bir dağılıma sahiptir ve özellikle tropik bölgelerde bol ve çeşitlidir. Pek çok cerambycid türü, ahşap ve ahşap yapılara zarar verme yeteneklerinden dolayı dünyanın çeşitli yerlerinde zararlı olarak kabul edilir.
İsmi her ne kadar zararsız görünse de “Öpücük böceği”, ısırığı tehlikeli, hatta öldürücü olabilen bir böcek türüdür.
İlgili 40 soru bulundu
Karınca. Dünyanın en tehlikeli böceği olarak kayıtlara eklenen Bulldog Ant Karıncaları 1988'den beri Bulldog karıncaları yüzünden yaklaşık üç insan ölümü yaşanmıştır. Karınca türünün en büyükleri olarak bilinen Mermi Karınca'ları adını merminin insana verdiği acıdan almaktadır.
Bu böceğin ısırması ile lokal alerjik reaksiyonlar; ortasında punktumu olan papül, vezikül yada nodül gelişmektedir. Kaşıntı ve şişme sonradan eklenmektedir. Alerjik reaksiyonlar dışında Trypanosoma cruzi taşıcılığı ile Chagas hastalığı yada Amerikan tripanosomiasis neden olmaktadır.
Hamam böcekleri ahşapların, kağıtların veya çöplerin altına da yuva yapmaktadır. Bu bölümleri kontrol ederek, hamam böceklerinin yuvasını keşfedebilirsiniz. Hamam böceklerinin hızlı bir şekilde yok olması için etrafta yiyecek bırakmamanız gerekmektedir.
Günümüzde yaşayan en büyük böcek, Avustralya'daki bir çeşit güve. Bilimsel adı Coscinocera hercules olan Herkül güvesinin kanatları arasındaki mesafe 27 santimetre kadar olabiliyor. Bundan sonra gelen atlas güvesinin (Attacus atlas) kanat açıklığı ise 25 santimetre.
Böcekler özellikle ıslak alanlarda daha fazla yaşayan canlılardır. Aynı zamanda kullanılmayan eşyalar, eski kıyafetler, kutular, koliler, oyuncaklar ve daha pek çok işe yaramayan malzemelerin bulunduğu alanlarda böceklerin daha iyi yaşadığı belirtilmektedir.
İncir Araştırma Enstitüsü ile yapılan görüşmelerde söz konusu larvaların teke böceği zararlısı olduğu ve bölgedeki incir ağaçlarında daha önce rastlandığı tespit edildi. Zararlı takibi yapılmazsa incir ağacında önemli kayıplara yol açabileceği bilgisini alan yetkililer çiftçilere uyarılarda bulundu.
Limon yağı, portakal yağı, lavanta yağı, nane esansı ve sedir yağı gibi bitkisel yağlar da böceklerin hoşlanmadığı şeyler arasında yer alıyor. Bu ve benzeri yağları evinizin belli bölgelerine damlatabilir ve böceklerin uzak kalmasını sağlayabilirsiniz.
Lone star, çeçe sineği, Afrika katil böceği, kedi tırtılı, tekerlek böceği, siyah korsan böceği, karınca, dev Japon arısı, örümcek ve öpücük böceği zehirli böcekler arasında yer almaktadır. En çok ölüm saçan böcekler arsında da çeçe sineği bulunmaktadır.
Zehirli böcek türlerinin ısırma ve sokma durumunda deri üzerinde kızarıklık, şişme, morarma meydana gelebilir ve kan dolaşımında hızlanma söz konusu olabilir. Bu durumda bireylerde nefes darlığı şikâyeti sıklıkla görülür.
Gergedan böceklerini veterinere götürüyorlar
"Böceğin 90 bin dolara satıldığını duyan vatandaşlar gergedan böceği yakalamaya başladı. Bazıları evcil bir hayvan gibi evlerinde besliyor. Bu hayvanları bir şekilde satarak para kazanmak isteyenler var.
Hamam böceği de dünyanın en temiz hayvanları arasında değerlendirilmektedir.
Amazonda yaşayan ve nörotoksin içeren zehire sahip olan dev böceklerdir. Isırığı çok şiddetlidir, mermi yemişsiniz gibi canınızı acıtabilir.
Böceklerin tüketildiği ülkelerin başında Tayland, Avustralya, Güney Afrika, Çin, Hindistan, Endonezya, Peru, Filipinler, Gana, Japonya ve Meksika gibi ülkeler geliyor.
Uykuda böcek yeme eylemi, yaygın bir inanışa göre gerçekleşebilir. Ancak, bu konuyla ilgili kesin bir kanıt veya bilimsel araştırma bulunmamaktadır. Uykuda böcek yeme olarak adlandırılan durum, genellikle kişinin uyandığında ağzında veya yastığında böcek kalıntıları bulmasına dayanmaktadır.
Evinizi mümkün olduğunca serin tutmaya çalışın. Nane ve çay ağacı gibi keskin kokulu uçucu yağlar da haşereleri uzaklaştırmada oldukça etkilidir. Bir sprey şişesinin içerisine 10 damla uçucu yağ ile su koyun ve hamam böceklerinin çıktığı yerlere düzenli aralıklarla sıkın. Bu onlar için caydırıcı bir yöntem olacaktır.
Yüzünüzde, kollarınızda, göğüslerinizde ve sırtınızda küçük kırmızı lekeler varsa bu işaretler evinizde yatak böceğinin olduğunu gösterir. Bu ısırıklar daha sonra iltihaplanma ve enfeksiyona yol açabileceğinden ihmal edilmemelidir. Yatak böceklerinin kabukları büyüdükçe kabuk değiştirirler.
Öpücük böcekleri, Orta ve Güney Amerika'da yani Latin Amerika ülkelerinde yoğun olarak yaşayan bir böcek türü olmaktadır. Bu böcekler insanları ısırdıkları yerde dışkılarını bırakmaktadırlar. İnsanlar bırakılan bu dışkıyı fark etmedikleri için böceğin bıraktığı mikroorganizmayı etrafa yaymaktadırlar.
Hastaların kalan %30-40'lık kısmında, enfeksiyonun ilk defa bulaşmasından 10 ila 30 yıl sonra başka belirtiler gelişir. Bu belirtiler arasında hastaların %20 ila 30'unda görülen ve kalp yetmezliğine yol açan karıncık genişlemesi sayılabilir. Ayrıca, hastaların %10'luk kesiminde megaözefagus ya da megakolon görülebilir.
Bazıları karınlarındaki veya kafalarındaki iğneleriyle sizi sokabilir ve zehirleyebilir ama kulağakaçan böceklerinin böyle bir özellikleri bulunmaz. Yani kulağakaçan böcekleri ısırmaz veya asla insanlara zarar vermez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri