Keçiler, erkeğine teke denilen ve bir yaşındaki erkek ve dişisine ise çepiş adı verilmektedir. Hayvanlar alemi mensubu olan keçiler, boynuzlugiller familyasına ait bir canlı türüdür.
Keçilerin yavrusuna oğlak, erkeğine teke, bir yaşındaki erkek ve dişisine ise çepiş denmektedir.
Keçi yavrularına verilen adlar yaşına ve cinsiyetine göre değişmektedir. Keçi, koyun gibi küçükbaş hayvanlara ise genel olarak davar ismi verilir. Keçilerin erkeğine teke, 1 yaşını doldurmuş dişi ve erkeğine ise çepiş ve ya çebiç adı verilmektedir.
Keçiler bir hamilelikte genellikle 1 ya da 2 oğlak doğururlar. Oğlaklar ilk doğdukları zaman kıllı ve gözleri açık bir şekilde doğarlar. 6 ay sonra yetişkin olarak anılırlar. 1 yaşına geldikleri zaman oğlaklar erkek veya dişi olmaları fark etmeksizin "çebiç" olarak anılırlar.
Keçiler ile koyunlar arasındaki en önemli fark kromozom yapılarındaki farklılıklardır. Koyunalar 60 adet kromozoma sahipken, keçiler 54 adet kromozoma sahiptirler. Alın kemerlidir. Boynuzların ön kenarları küt, boynuz kesiti daha yuvarlak ve üç köşelidir.
İlgili 25 soru bulundu
Koyunun damızlık olan erkeğine koç, dişisine marya, yavrusuna kuzu adı verilir. Bir yaşındaki koyuna toklu, 2 yaşındakine şişek denilir. Erkek koyunlardan koçların etleri sert ve lezzetsiz olduğundan kesime elverişli değildir. 1,5-2 yaş arasında kesilen koyun makbuldür ve 6 aylıktan büyük kuzular koyun sayılır.
Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir. Şişek terimi, 1 ile 2 yaş arasındaki koyunlar için kullanılır. Daha sonraki dönemlerde koyunlar cinsiyetlerine ve damızlık durumlarına göre farklı isimler alırlar.
Eşek yavrusuna Sıpa denir ve Sıpa adı verilir.
Geyik yavrusuna ceylan denir. Bazı bölgelerde ceylan kelimesi yerine maral ve ahu sözcükleri de kullanılır.
Aslanın yavrusuna ise enik denildiği bilinmektedir. Aslan kedigillerden olduğu için yavruları da isimlerini buradan almaktadır. Bu durumda aslan yavrusu için enik denildiğini söylemek de mümkün olmaktadır.
Keçi ve koyun aynı aileden (Bovidae) hayvanlar; ancak pek yakın akraba değiller: Keçiler Capra cinsinden hayvanlar ve 60 kromozomları var. Koyunlarsa Ovis cinsinden hayvanlar ve 54 kromozomları var.
Tezek kelimesinin kökeni Eski Türkçeye dayanmaktadır.
Dağ keçisi bulmacasının yedi harfli cevapları aygırag ve adgırag kelimeleridir.
Koyun yavrusuna kuzu denir ve kuzu adı verilir.
Eren, öncelikle kelimenin Anadolu ağızlarında çepiş, çebiç ve çebiş biçimlerinin de kullanıldığını belirtir; ardından Türk lehçelerindeki kullanımlarını verir: “Az. çepiş, Tkm. çebiş 'keçi yavrusu', Krg. çebiç 'iki yaşında keçi yavrusu', Kzk. şıbış 'bir yaşında keçi yavrusu', K.Klp.
Keçi yavrusuna oğlak denir. Bir yaşında olan keçilerin ise erkek ve dişisine de çepiş adı verilir.
Ceylanın yavrusuna Ceren ya da Yafur ismi verilmektedir. Celan, boynuzlu bir hayvandır ve boynuzlugiller familyasında sayılır.
Hatta ceylanın, geyiğin yavrusu olduğu sanılır. Oysa bu ikisi tamamen farklı hayvanlardır. Geyik, geyikgiller ailesinden, geviş getiren, otçul ve memeli bir hayvandır. Ceylan ise boynuzlugiller ailesine mensup, çift toynaklı bir türdür.
Geyiklerin erkeklerine boğa, dişisine “inek” veya çok kullanılmamakla birlikte “maral”; yavrularına "dana" denilmektedir.
Ölçünlü dile de geçmiş olan köşek “deve yavrusu” adının Anadolu ağızlarında önses ve içses ünsüz değişimine uğramış biçimleri de görülür: göçek (II) [göcek (XII), göşek] deve yavrusu (*Gölpazarı –Bil.; Ereğli –Kn.)
Eşeğin yavrusuna 'sıpa', sıpanın küçüğüne ise 'koduk' ya da 'kodok' deniyor. Erkek eşeğin dişi atla çiftleştirilmesinden 'katır' ortaya çıkmıştır.
Katır (Equus mulus) erkek eşek ile dişi atın (kısrak) çiftleşmesiyle meydana gelen ve çoğu kez kısır olan melez hayvan. Erkek at (aygır) ile dişi eşek çiftleşirse bardo veya ester denen, at görünümünde ama eşek iriliğinde bir melez ortaya çıkar.
Kuzu eti mi kokar koyun eti mi? Kuzu eti kokmaz koyun eti kokar. Bu yüzden de insanlar kuzu etine ön yargılı davranır.
Koyunun yavrusuna kuzu, 1 yaşındaki dişi kuzuya ise şişek adı verilir. Erkek koyuna ise koç denir.
Çelikoğlu, Romanovların dördüz ve beşiz doğurabildiğini, etinin kokmadığı söyleyerek, "Dünyada eti kokmayan tek koyun cinsi bu" dedi. Karacahöyük Mahallesi Muhtarı Burhan Çelikoğlu, geçen yıl Eskişehir Ziraat Odası'nın düzenlediği etkinlikte Ukrayna'daki tarım fuarına katıldıklarını belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri