Buna göre; 5 yıldan fazla süreli hapis cezası halinde tekerrür süresi önceki cezanın infaz edildiği tarihten itibaren 5 yıldır. 5 yıldan az süreli verilen hapis cezası ve adli para cezası halinde tekerrür süresi cezanın infaz edildiği tarihten itibaren 3 yıldır.
Suçta Tekerrür ve Önceki Mahkumiyetin Verildiği Eylemin Suç Olmaktan Çıkması Önceki mahkumiyetin verildiği eylemin suç olmaktan çıkarılması durumunda mahkûmiyet hükmü tüm sonuçlarıyla ortadan kalkar.
Tekerrür Kaçta Kaç Yatar? Tekerrür durumunda 5 yıldan daha kısa süreli verilen cezalarda kişinin yatarı 3 yıldır. 5 yıldan fazla olanlarda ise bu süre 5 yıl ile sınırlandırılabilir.
Suçta Tekerrür Hükümleri Nasıl Uygulanır
Tekerrür hükümleri uygulanmasaydı hükümlü cezasının 1/2'si olan 3 yılı cezaevinde geçirdikten sonra koşullu salıverilme hakkı kazanacaktı. Tekerrür hükümleri uygulandığında ise cezasının 2/3'ünü, yani 4 yılını cezaevinde geçirdikten sonra koşullu salıverilme hakkı kazanır.
“Madde 58- (1) Önceden işlenen suçtan dolayı verilen hüküm kesinleştikten sonra yeni bir suçun işlenmesi halinde, tekerrür hükümleri uygulanır. Bunun için cezanın infaz edilmiş olması gerekmez.
İlgili 22 soru bulundu
Tekerrür halinde, sonraki suça ilişkin kanun maddesinde seçimlik olarak hapis cezası ile adlî para cezası öngörülmüşse, hapis cezasına hükmolunur. Tekerrür halinde hükmolunan ceza, mükerrirlere özgü infaz rejimine göre çektirilir.
Buna göre, tekerrür hükümlerinin uygulanabilmesi için önceki hükmün kesinleşmesi ve ikinci suçun kesinleşmeden sonra işlenmesi yeterlidir. Burada cezanın infaz edilmiş olmasına ihtiyaç duyulmamaktadır. Yasa koyucu tekerrür hükümlerinin uygulanabilmesi için önceki cezanın infaz edilmesi koşulunu aramamaktadır.
(2) Tekerrür nedeniyle koşullu salıverme süresine eklenecek miktar, tekerrüre esas alınan cezanın en ağırından fazla olamaz. (3) İkinci defa tekerrür hükümlerinin uygulanması durumunda, hükümlü koşullu salıverilmez.
Ancak infaz rejimlerine ilişkin istisna olarak tekerrür, erteleme ya da şartlı tahliyeyle ilgili hükümlerde sonraki kanun, lehe hükümler getirmişse bu hükümler geçmişe yürür. Eğer suçun işlenmesinden sonra yürürlüğe giren kanun, failin lehine ise bu kanun kendisinden önceki dönemde işlenmiş olan suça uygulanır.
Seçimlik Cezalardan Hapis Cezasına Karar Verilir: Tekerrür halinde işlenen ikinci suçun (tekerrür hükümleri uygulanacak suç) cezası seçimlik olarak hapis cezası veya adli para cezası olarak öngörülmüşse, hapis cezasına hükmedilir. Hükmedilen hapis cezası adli para cezasına çevrilemez (TCK md. 58/3).
Hükümlü ilk önce 3 ay hapis cezası almış olsun. Daha sonra ise 2 yıl hapis cezasına göre mükerrirlere özgü çektirilmiş bir cezası olsun. Yani mahkemenin tekerrüre esas aldığı ceza ise 3 aylık hapis cezasıdır. Normalde genel kurala göre 2 yıl alınan hapis cezasının 2/3 'ü 1 yıl 4 ay oranıdır.
7 yıl hapis cezası alanlar 6 ay, 8 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl, 9 yıl hapis cezası alanlar 1 yıl 6 ay, 10 yıl hapis cezası alanlar 2 yıl, 15 yıl hapis cezası alanlar 4 yıl 6 ay cezaevinde kaldıkları takdirde tahliye olma hakkı kazanırlar.
Sanığa verilen ceza 6 yıl 3 ay 0 gün hapis cezasıdır. Sanığa verilen cezadan koşullu salıverilme süresi (şartla tahliye) çıkarıldığında YATARI: 4 YIL 8 AY 10 GÜN HAPİS cezasıdır.
Tekerrür, kelime anlamı itibariyle “tekrarlama” anlamına gelmektedir. Tekerrür, daha önceden işlemiş olduğu bir suçtan dolayı kesin bir hükümle mahkûm olmuş bir kimsenin, bu mahkûmiyetin kesinleşmesinden sonra kanunda öngörülen süre geçmeden yeni bir suçu işlemesi halidir.
4) Her iki hâlde de diğer koşulların varlığı hâlinde, erteli mahkûmiyet hükümlerinin tekerrüre esas alınmasında yasal bir engel yoktur.
Mükerrirler İçin İnfaz Hesaplama
5275 sayılı CGTİHK 108/1 uyarınca 2/3 yatar.İkinci defa tekerrür halinde koşullu salıverilme yoktur.
Tekerrür: Kişinin daha önce işlediği suç nedeniyle belli bir cezaya mahkûm edilmiş olmasına rağmen suç işlemede kararlılık göstererek, işlenen suçunun cezası kesinleştikten belli bir süre sonra tekrar suç işlemesidir.
Tekerrür hükümlerinin uygulanması için önceki suça ilişkin verilen mahkumiyetin çekilmiş olması koşulunun aranması hali gerçek tekerrürdür. Gerçek tekerrürü savunanlara göre, ilk defa suç işleyen kimse o fiili suç olarak tanımlayan ve yasaklayan kanuna karşı gelme iradesini ortaya koymuştur.
Örneğin, 10 yıl hapis cezası alan bir hükümlünün koşullu salıverilme/şartlı tahliyesi şöyle hesaplanır: 10 yıl hapis cezasının 1/2'si 5 yıldır. 5 yıl hapis cezasından 3 yıllık denetimli serbestlik süresi düşülür, böylece bu mahkumun 2 yıl cezaevinde kalması gerektiği ortaya çıkmış olur.
Cezaevine polisler sizi teslim ettikten ''Girdi Çıktı İşlemleri'' yaklaşık olarak 3-10 gün sürecektir.
Hakim ceza verirken failin daha önceden sabıkasının olmadığı ya da bir daha suç işlemeyeceği kanaatine varır ise suç için belirtilen cezayı alt sınırdan verebilir. Ancak hırsızlık suçunu ilk işleyen kimse hakkında ceza verilmemesi yönünde bir karar verilmeyecektir.
4/4 Mükerrer Ne Demek? Tekerrür, geçmişte işlediği suç sebebiyle kesin bir hükümle mahkum edilen kişinin, bu mahkumiyetinin kesinleşmesini takiben bir yeni suç işlemesini ifade eder. Bu kişiye mükerrer denir.
Kesinleşen hapis cezası, hükmün infazını gerektirir. Fakat, ceza kararı kesinleşmiş olsa dahi hapis cezasına itiraz mümkündür. Hemen belirtmek gerekir ki, hapis cezasına itiraz edilmesiyle birlikte, kesinleşmiş hapis cezasının mutlak surette bozulacağı anlaşılmamalıdır.
İnfaz Kanunu Madde 108 Gerekçesi
İkinci kez tekerrür hükümlerinin uygulanması halinde, hükümlünün şartla salıverilmesi mümkün olmayacaktır. Hakim, mükerrir suç işleyenler hakkında cezanın infazının tamamlanmasından sonra başlamak ve bir yıldan az olmamak üzere denetim süresi belirleyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri