Tekid kelimesi, sağlamlaştırma ve kuvvetlendirme anlamıyla kullanılan Arapça kökenli bir kelime türüdür.
1. Lafız Tekidi. Lafzın kendisinin veya eş anlamlısının tekrar edilmesi suretiyle hem lafzın hem anlamın pekiştirildiği kategoridir.
Tekit Nedir? Tekit yazısı: Mahkemelerin ya da Müdürlüklerin yazmış olduğu müzekkerelerin, ilgilileri tarafından cevapsız ya da sürüncemede bırakılması durumunda yeniden/yinelenerek gönderilmesi anlamına gelmektedir.
Sözlükte “güçlendirmek, sağlam hale getirmek” anlamındaki ekd kökünden türeyen te'kîd “sağlamlaştırmak, pekiştirmek” demektir.
"tekid" olarak bilinen arapça asıllı sözcüğün doğrusu. üsteleme, perçinleme anlamındadır. mahkemelerin yazdığı müzekkerelerin sürüncemede ya da yanıtsız kalması üzerine "tekiden" denilerek; "oyalamayın da şu bilgiyi, belgeyi gönderin.
İlgili 22 soru bulundu
Tekit etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: kuvvetleştirmek, sağlamlaştırmak, pekiştirmek. üstelemek.
Resmî yazılara uygun sürede cevap verilmemesi durumunda ilgili kurum ve kuruluşlara tekit yazısı yazılır. Madde 25- Sayfa numarası, yazı alanının sağ altına toplam sayfa sayısının kaçıncısı olduğunu gösterecek şekilde verilir (Örnek: 1/9, 2/7, 5/32).
Tekit; belirli süre zarfında cevap alınamaması halinde tekrar yazı yazarak cevap istenmesidir.
Belgeye süresi içinde cevap verilmemesi durumunda muhataba tekit yazısı yazılabilir. Tekit üsteleme anlamına gelmekte ve tekrar yazısı olarak nitelenmektedir.
Tenkit etmek kısaca açıklamak gerekirse eleştirmek demektir. Birisini tenkit etmek o kişiyi eleştirmek ile aynıdır. Bundan dolayı eleştiri olduğu zaman tenkit sözcüğü hemen akla gelir. Tenkit bir eleştiri yazısı ortaya koymaya yarar.
İcra Müdürlüğünün Tekit Yazısı
Kanun hükmüne göre Maaş Haciz Müzekkeresine süresi içinde yanıt vermeyen işverenin dosyaya borçlu olarak eklenmeden önce ihtar niteliğinde tekit yazısının gönderilmesi zorunluluğu yoktur. Esasen kanunda böyle bir düzenleme de yoktur.
Mahkemenin başka yerden getirtilecek belge için yazdığı yazıya müzekkere 1 (yazı) denilmektedir. Cevap verilmeyen müzekkereler için tekit (üsteleme) yazısı yazılmak gerekir.
“Çak, Ked/ Key, Kop/ Köp, Ne”yi ele aldık. Özellikle Arap gramer kitapları örnek alınarak yazılmış eski gramer ve belagat kitaplarımızda “Te'kit” başlığı altında bu tür edatlara yer verilmiştir. Tekit, daha çok anlamla ilgili bir terim olup berkitme, kuvvetlendirme, güçlendirme, pekiştirme demektir.
Esas sayılı yazımız. İlgi sayılı yazımız ile, ... müzekkere yazılmış ise de, yazılan müzekkereye bu güne kadar her hangi bir cevap verilmediğinden müzekkeremiz cevabının çabuklaştırılarak duruşmanın bırakıldığı .../.../... tarihinden önce mahkememize bilgi verilmesi TEKİDEN rica olunur. .../...
İİK'da, maaş haczi müzekkeresine süresi içinde cevap vermeyen işverene ''tekit'' yazılması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Dosyaya borçlu olarak eklenen işveren, borçlunun, maaş haczi müzekkeresi yazıldığı tarihteki maaşının dörtte biri kadar borçtan sorumlu olacaktır. Bu ince detay önemlidir.
Çalışan personelin icra kesintileri devam ederken icra borcunu kendisi toplu ödeme ile kapatan çalışan personel öncelikle bu durumu iş yerlerine bildirmelidir. İcra ödeme işleminin son bulması için personelin iş yerine icra fek yazısı iletmesi gerekmektedir.
İşçinin maaş haczi, borçlunun icra dosyasına faizler ve vekalet ücreti gibi feri alacaklar dahil dosya hesabındaki bütün alacak bedeli işveren tarafından dosyaya ödendikten sonra bitmektedir.
Maaş Haczi Nedir? İcra İflas Kanunu (İİK) m. 83 uyarınca çalışan işçi veyahut memurun kesinleşmiş borcundan dolayı çalışmasının karşılığı olarak işverenden aldığı ücret, ikramiye, prim, maaş vb. gibi hak ve alacakların bir kısmının veyahut tamamının haczedilerek icra dairesine ödenmesine maaş haczi denilmektedir.
İspat denince, en kesin yöntem olarak kayıtlı elektronik posta (KEP) yöntemiyle icra dairesine cevap verilmesi işverenlere önerilmektedir. Zira KEP, elektronik iletilerin gönderimi ve teslimi dahil olmak üzere hukuki delil sağlayan, taraflar arasında kullanılabilen elektronik postanın nitelikli şeklidir.
Borçlu kişinin tapuda, bankada veya herhangi başka yerde bulunan mallarının haczedildiğini bildirmek için İcra Müdürlükleri tarafından gerekli yerlere gönderilen ve borçlunun söz konusu yerlerdeki mallarının haciz altına alındığını gösteren yazılı belgeye de müzekkere adı verilir.
Borçlu borcu Ödemişse yada maaş haczinden önce gönderilen ödeme emri kendisine tebliğ edilmemişse; işçi itiraz ederek maaş haczi kesintisini kaldırması mümkündür. İşçinin Maaşının 1/4'ünden fazlası haczedilemez. Eğer işveren, işçinin maaşının ¼'ünden fazlasını kesinti yapıyorsa işçi, itirazda bulunabilir.
Ücretinden haciz kesintisi yapılmakta olan işçi işten ayrılırsa, ayrıldığına dair bildirimin de icra müdürlüğüne yapılması gerekir. İşçi işten ayrılırken eğer ihbar ve kıdem tazminatı tahakkuk etmişse, bunların da haciz kapsamında borca mahsuben işçiye değil icra müdürlüğüne ödenmesi gerekir.
Maaş Haczi Müzekkeresine Süresi İçerisinde Cevap Vermeyen İşverenin Cezai Sorumluluğu. Ek olarak kanunda yer alan ve maaş haczi müzekkeresine cevap vermemenin ağır yaptırımlarından biri de süresinde cevap vermeyen işverenin Cumhuriyet Savcılığınca soruşturmaya tabi tutulabilmesidir.
İşbu sebepten borçlu işçinin maaş haciz müzekkere yazısını tebliğ alan işveren bir hafta içerisinde borçlunun almış olduğu maaş ve ücret miktarını icra dairesine bildirmeye, borç bitinceye kadar da haczolunan miktarı, borçlunun maaş ve ücretinden keserek icra dairesine yatırmaya mecburdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri