Tekirdağ, Türkiye'nin deprem bakımından riskli bölgelerinden biridir. Marmara Denizi üzerinden ile ulaşan Kuzey Anadolu Fay Hattı, Şarköy' bağlı Gaziköy ve Gölcük Mahallelerinden geçmektedir. Şarköy ve Mürefte bölgeleri 1.derece, Tekirdağ Merkez 2.derece, daha kuzeyde kalan ilçeler ise 3.ve 4. derece deprem bölgesidir.
Kuzey Anadolu fay hattı ilimizden yaklaşık 15-20 kilometre uzaklıkta Marmara Denizi içerisinden ilerleyerek Şarköy-Gaziköy fay hattı ile devam etmektedir. Bu nedenle ilimiz hem Marmara Denizi değil aynı zamanda karadan geçen Şarköy depremi riski ile de karşı karşıyadır.
Türkiye'nin deprem açısından en güvenli illerinin Kırklareli ile Edirne ve Tekirdağ'ın kuzey bölgeleridir. Trakya'da deprem açısından en güvensiz ve imara açılmaması gereken bölgelerin Ergene çukuru, Marmara Ereğlisi, Mürefte ve Şarköy kıyılarının yapılaşmaya açılmaması gerekiyor.
Prof. Dr. Ercan, Türkiye'nin deprem açısından en güvenli illerinin Kırklareli ile Edirne ve Tekirdağ'ın kuzey bölgeleri olduğunu söyledi.
Muratlı – Tekirdağ arasında yer yer volkanik araziye rastlanmakta olup , 3 ' üncü derecede deprem bölgesi sınıfına girmektedir. Muratlı ve Çorlu'dan başlayarak güneybatıya pararel uzanan üç kırık çizgi (fay hattı) bulunmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Tekirdağ, Türkiye'nin deprem bakımından riskli bölgelerinden biridir. Marmara Denizi üzerinden ile ulaşan Kuzey Anadolu Fay Hattı, Şarköy' bağlı Gaziköy ve Gölcük Mahallelerinden geçmektedir. Şarköy ve Mürefte bölgeleri 1.derece, Tekirdağ Merkez 2.derece, daha kuzeyde kalan ilçeler ise 3.ve 4. derece deprem bölgesidir.
Çorlu'nun zemini. Orta Oligosene kadar deniz olan arazisinde zemin zamanla ağırlaşmış eski basamak fayları aktifleşmiştir. Tersiyer dönemde oluşan formasyonlar sadece Çorlu-Yulaflı civarında kum ocaklarında görülebilmektedir. Kuarterner dönemde, oluşan bazalt ve alüvyon formasyonları Karatepe civarında görülebilir.
Özet: 9 Ağustos 1912 Şarköy-Mürefte depremi, Perşembeyi Cumaya bağlayan gece saat 01.29'da gerçekleşmiştir.
Depremden İstanbul'dan Tekirdağ'a kadar o bölgeler etkilenir. Depremin büyüklüğüne, zemine, yapı stoğuna kadar etkilenecek alan genişliği değişir. Doğu'dan Güney'de Balıkesir, Çanakkale, Yalova'ya kadar etkilenir.
'Küçük Kıyamet' olarak adlandırılan ve 23 Nisan 1766 tarihinde Marmara Denizi'nde meydana gelen deprem Çorlu ile Büyükçekmece'yi neredeyse yerle bir etmiş. Deprem bir doğa olayıdır ve sonuçta insan kaynaklı olarak tehlike arz eder. Deprem zararlarının büyük boyutlarda olmasının sebebi de maalesef ki insandır.
Tekirdağ'ın jeolojik yapısı oldukça gençtir. I. zamanda il alanı denizlerle kaplıdır. Bu arada aşınmalar nedeniyle denizlerin dibinde karasal kökenli tortular oluşmuştur. II. zamanda Alp kıvrımlarının etkisiyle Kuzey Anadolu dağları ile birlikte Tekir Dağları oluşmuştur.
Trakya formasyonu: Genel olarak sağlam bir zemin. Ama kırılma, çatlama ve faylanma gibi özelliklere sahip. Düzlük bölgeleri yapılaşmaya uygun eğimli bölgeler tehlikeli.
Depremde binanın ilk neresi çöker? Deprem sarsıntısı esnasında binaların ilk zarar gören yeri, çoğunlukla zemine en yakın kısımlarda gözlemlenir. Bu kısımlar ise genelde binaların taşıyıcı kolonlarıdır. Eğer taşıyıcı kolonlar sağlam yapılmadıysa ya da yıpranmışsa binaların yıkılması hızlanacaktır.
1. derece deprem bölgeleri en riskli bölgeler olarak kabul edilirken, 5. derece deprem bölgeleri deprem riski en az olan bölgelerdir. Çerkezköy bu sıralamada 3. derece deprem bölgesinde yer alıyor” dedi.
SON DAKİKA: Marmara Denizi Tekirdağ açıklarında korkutan deprem! İstanbul, Çanakkale ve Balıkesir'de de hissedildi! | Kandilli Rasathanesi ve AFAD son depremler listesi.
AFAD ve uzmanların açıklamasına göre Türkiye'de fay hattı olmayan veya deprem riskinin en az olduğu illerin arasında Ankara, Antalya, Sinop ve Zonguldak bulunuyor.
Haluk Eyidoğan, İstanbul'da beklenen depreme değindi. Eyidoğan, "İstanbul deprem açısından ne kadar tehlikedeyse Tekirdağ'da aynı durumda, Çanakkale'de, Balıkesir'de, Bursa kıyıları da, Yalova da, Kocaeli de. Dolayısıyla Marmara depreminden bahsediyoruz.
Deprem uzmanları, İstanbul'da meydana gelebilecek bir büyük depremin yan etkilerinin çevre bölgelere yayılabileceğini belirtmektedir. Tekirdağ ve Çerkezköy'de yapılan araştırmalar, bu bölgelerin depreme dayanıklı olmadığını göstermektedir.
Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Kuzey Marmara için deprem olasılığı 2033'den sonra saymaya başlayacaktır. 2045 dolayı en olası deprem dönemidir" ifadesini kullandı. DUVAR - Jeofizik Yüksek Mühendisi Deprem Bilimcisi Prof.
1912 Mürefte depremi, 9 Ağustos 1912'de Tekirdağ ilinin Şarköy ilçesinin Mürefte beldesinde 7,3 MS büyüklüğünde gece 3 sularında meydana gelen deprem. Depremde 216 kişi yaşamını yitirmiş, 466 kişi yaralanmış ve 450 bina hasar görmüştür.
"TRAKYA'DA CİDDİ ETKİSİ OLUR"
İstanbul'da olası 7'nin üzeri depremde Trakya'nın da etkileneceğinin altını çizen Yılmaz, "Trakya'da, oluşacak İstanbul depremine en uzak nokta olarak Edirne merkezi gördüğümüzde 180 kilometre gibi bir uzaklığı var.
Marmara Denizi Balıkesir açıklarında saat 23.05'te 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Balıkesir'in yanı sıra İstanbul, Bursa, Tekirdağ ve Çanakkale'de de hissedildi.
Çorlu, Tekirdağ ilinde kapladığı alan bakımından dördüncü sıradadır. Çorlu'nun yüzölçümü 991 km. 'ye yakındır.
Yüzölçümü 326 km2 'dir. Tekirdağ il merkezine 56 km , İstanbul'a ise 110 km. uzaklıktadır. İlçe toprakları, Ergene havzasındaki hafif engebeli düzlüklerden oluşur. Tekirdağ'ın doğu kesiminde bulunan Çerkezköy yöresinde, Istranca Dağları'nın uzantıları ile arazi engebelenir.
Çorlu, Tekirdağ'a bağlı olan en büyük ilçedir. Çorlu, İstanbul'dan sonra Türkiye Trakyası'ndaki (Doğu Trakya) en büyük ikinci yerleşim yeridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri