Köfte, Tekirdağ mutfağının en meşhur lezzetlerinden biridir. Tekirdağ'daki hemen her köfte restoranında bulabileceğiniz Tekirdağ köftesi, yörede Hacıköylü köftesi ismiyle de bilinir.
Tekirdağ, üzüm bağları ve lezzetli şarapları ile ünlü olduğu kadar, Türkiye'de rakı üretiminin de önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bölgede rakının tarihi 19.yüzyılın sonlarında başlamıştır.
Trakya mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden biri de Edirne ciğeridir. Kuzu ciğeri ile hazırlanan bu yemek, yalnızca 15 dakikada sofralardaki baş köşeyi alır. Trakya'nın en meşhur kahvaltılıkları arasında yer alan cizleme, görünümü ile akıtmaya benzer. Ancak cizleme yapımında ılık su ve maya kullanılır.
Trakya şivesinde Hayrabol ismiyle bilinen, ana malzemesi irmik ve tuzsuz peynir olan Hayrabolu, şerbetli bir yöresel tatlıdır. 1972 yılında Hayrabolu'da üretilmeye başlanan tatlı, ilk yıllarda 'Kadı Göbeği Tatlısı' olarak adlandırılsa da zaman içerisinde Hayrabolu tatlısı, olarak anılmaya başlandı.
İlgili 38 soru bulundu
Tekirdağ yıllarca, karpuzu ile tanınmış ve meşhur olmuştur. İnce kabuğu ve az çekirdeği ile merkeze bağlı 'Barbaros' ve 'Kumbağ' karpuzu çok meşhur iken, hiprit tohumunun çıkması ile bu karpuz çeşidi yok olmaya yüz tutmuştur.
Tekirdağ'ın en popüler yerlerden biri de Meşhur Köfteci Ali Usta. Leziz köftesinin yanında verilen acı sosu da bir o kadar iyi olan Ali Usta'nın köfteleri mutlaka denenmeli. Serinoğulları yaptıkları köftelerle mest ediyor. Köftenin yağı ve lezzeti damaklarda enfes bir tat bırakıyor.
Batı Trakya Türklerinin kökeni Osmanlı fetihleri ile bölgeye Anadolu'dan yerleştirilen Türkmenlere ve fetihle İslamlaşan yerli halklar olan Helen, Slav ve Çingenelere dayanır.
Trakya'da üretimi yapılan önemli tarla ürünleri buğday, ayçiçeği, çeltik, kanoladır. Bölgede 2017 yılı itibariyle yaklaşık 850 bin hektar alanda buğday, ayçiçeği ve çeltik üretimi yapılmaktadır.
Tekirdağ nesi meşhur meyve denildiğinde, Tekirdağ'ın kirazı akla gelmektedir. Eski yöntemlerle yetiştirilen ve tadı oldukça lezzetli olan Tekirdağ kirazı adına 50 yıldır festivaller de düzenlenmektedir.
Tekirdağ'ın tarımsal üretimi, hayvansal üretiminden çok daha fazladır. Bitkisel üretimin en önde geleni buğdaydır. Bu ürünü sırasıyla ayçiçeği, kanola, arpa, silajlık mısır takip etmektedir.
Marmara Bölgesi'nin Trakya yakasında bulunur; doğuda İstanbul, güneyde Marmara Denizi ve Çanakkale, batıda Edirne, kuzeyde Kırklareli ve kuzeydoğuda Karadeniz ile çevrilidir.
Gelişmiş Tarım ve Sanayi yanında nitelikli sosyal hayat, kalifiye işgücü, gelişmiş eğitim altyapısı, güvenli bölge, İstanbul metropolüne ve yurtdışına yakın olma özellikleri ile Tekirdağ İli, sosyo-ekonomik gelişmişlik açısından ülkemizde yapılan araştırmalarda ilk 10 sıra içerisinde yer almaktadır.
Çorlu'ya gidildiğinde, mutlaka denenmesi gereken bazı lezzetler de vardır. Hayrabolu tatlısı, ilçenin en ünlü tatlısıdır. Saydanlar Kanaat Lokantası'nda Çorlu'nun diğer yöresel yemekleri de denenebilir. Balaban bozası ve ilçede popüler Kowboy Büfe'nin ünlü sosislisi ve hamburgeri de mutlaka denenmelidir.
Tekirdağ, Trakya'nın güneyinde, verimli topraklara sahip modern bir tarım ve sanayi kentidir. Marmara Denizi kıyılarında genel olarak Akdeniz iklimi egemendir.
Tekirdağ'ın düşük rakımlı kesiminde yediveren, kütdiken, aydın, mayer, gibi tüm limon çeşitlerini yetiştirebilirsiniz fakat yay kesimlerde ise bu ürünleri saksı içerisinde ev ortamında yetiştirebilirsiniz.
Saray İlçesinde Kültür Mantarı Yetiştiriciliği De Yapılıyor
Ekonomik getirisi yüksek bir tarımsal ürün olan mantarın "istiridye mantarı" olarak bilinen türü, Saray'daki girişimciler tarafından kurulan imalathanelerde de üretilmeye başlandı.
Trakya'nın ilk adı, antik dönemlerde “Thrace” olarak bilinmekteydi. Bu isim, bölgedeki ilk yerleşimciler olan Trakyalılar tarafından verilmiştir. Trakya, bölgesi, geniş ovaları ve verimli topraklarıyla tanınmaktadır.
342 yılında Makedonya Kralı 2.Philip, Trakya'yı topraklarına katarak OdrysKrallığı'nı kendine bağlamıştır. 2.Philip'in büyük oğlu İskender'in ölümünden sonra ise Trakya, Lysimachos'un egemenliğine girmiştir.
Yunanistan'daki Türk varlığı Batı Trakya'yla sınırlı olmayıp, Rodos ve İstanköy ağırlıklı olmak üzere Onikiadalar'da yaşayan ve sayıları 6.000 civarında olan bir Türk nüfus da bulunmaktadır.
Tekirdağ köftesinin elastiki yumuşak yapısı kendine özgüdür. Sütlü kahve tonlarında bir renge sahip köfteler, zeytinyağlı ve limonlu bir piyaz, Tekirdağ'a özgü acı sos, soğan ve beraberinde ızgarada pişirilmiş yeşil sivri biber ile servis edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri