Teknoloji ve internetin bilinçli olmayan, kontrolsüz bir şekilde kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan davranışsal bağımlılıklar; oyun oynama bozukluğu, kumar oynama bozukluğu, sosyal medyanın ve akıllı telefonun aşırı kullanımı gibi bağımlılık yapıcı alt davranışlarla kendini gösteren bağımlılık türü teknoloji ...
Bunlardan bazıları; “ekran bağımlılığı, televizyon bağımlılığı, akıllı telefon bağımlılığı, online alışveriş bağımlılığı, sosyal medya bağımlılığı, internet bağımlılığı, oyun bağımlılığı” ve benzeri olarak sıralanabilir. Teknoloji bağımlılığı, her yaşta ve her cinsiyette görülebilecek bir sorundur.
Teknoloji bağımlılığının nedenleri arasında şunlar bulunabilir: Teknolojik araçların, stres azaltmak veya atmak için kullanması Kişinin sorunlarından kaçmak için teknolojik aletlere ve online platformlara yönelmesi. Kişide var olan bağımlılık eğilimlerinin teknolojik alanlarda ortaya çıkması
Teknoloji bağımlılığında çoğunlukla ilgili davranışın bağımlılık oluşturucu uyarıcı ve pekiştirici özelliklerinin olduğu söylenebilir. Bireylerin, internet üzerinde kontrolünü kaybetmesiyle başlayan, zamanla kişide patolojik rahatsızlıklara neden olan ve uzman ile tedavi edilmesi gereken hastalıktır.
Uzun süre ekrana bakmak göz yorgunluğuna, gözde kuruluğa, ağrıya ve acıma hissine neden oluyor. Kişilerde göze bağlı oluşan baş ağrısının yanı sıra bulanık görme, gözlerde batma, sulanma bazen ise çift görme şikayetleri ortaya çıkabiliyor.
İlgili 23 soru bulundu
Teknolojinin aşırı kullanımı duygusal işlem, dikkat ve karar vermeyi bağlayan beyin sistemlerine zarar vermektedir. Yeni bir çalışma, akıllı telefon, tabletler ve diğer cihazların kullanımının artmasıyla kaygı, şiddetli depresyon, intihar girişimleri ve intiharı ilişkilendirmektedir.
Madde bağımlılığının en önemli zararı zehirlenmeler ve bunun sonucu olarak ölümdür. Maddeler, beyni etkileyerek dikkati yoğunlaştırmayı bozar,hız ve mekan kavramını etkileyerek kazalara neden olabilir. Konuşma ve hareket bozuklukları yapabilir. Sara nöbetlerine neden olabilir.
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.”
Kişinin ruhsal özellikleri, genetik yatkınlık, çevresel faktörler, maddeye ulaşılabilirlik, aile yapısı, toplumsal çevre ve kültürel özellikler kişinin madde kullanmaya başlaması ve bağımlılığa dönüşmesinde en önemli etkenlerdir.
İnternet bağımlılığı rahatsızlığı (İBR) Ivan Goldberg tarafından 1995 yılında yerici bir şaka ile ortaya çıkan varsayımsal bir rahatsızlıktır.
“Bağımlılık; kişinin kullandığı bir madde, alkol, nesne veya yaptığı bir davranış (eylem) üzerinde kontrolünü kaybetmesidir. Kontrolsüzce kullanılan her madde ya da gerçekleştirilen her davranış bağımlılık oluşturma riski taşır. Kişiler hayatta birçok şeye karşı bağımlı olabilir.
"2 yaşından 82 yaşına kadar herkes teknoloji bağımlılığı konusunda risk altındadır.
İnternette geçirilen sürenin kontrol edilmemesi, internetten uzak kalındığında patolojik rahatsızlıklara neden olan bağımlılığa çocuklarda teknoloji bağımlılığı denir. Teknoloji her yaştan insan için oldukça cezbedici, hayat kolaylaştırıcı bir alandır ve oldukça faydası bulunmaktadır.
Telefon Bağımlılığı (Nomofobi), sebebi ile akıllı telefondan uzak kalındığı fiziksel olarak huzursuzluk, terleme, anksiyetede artış görülmesi gibi sorunlara neden olur. Ebeveynleri Telefon Bağımlılığı (Nomofobi), yaşayan çocukların ihmal edilme oranları oldukça yüksektir.
Zamane insanının sorunlarından birisi de en yoğun ilişki içinde olduğu teknolojik aletlerden biri olan cep telefonu üzerinden kendini gösteriyor: Nomofobia (İngilizce “no-mobile-phonephobia”).
İnternet bağımlılığında daha çok psikoterapiye odaklanmak gerekiyor. Bu bağımlılığa eşlik eden başka hastalıklar varsa ilaç tedavisi de gerekebilir. Kişinin internet bağımlısı olduğunu kabul etmesi ve bunu yakın çevresiyle de paylaşması önemli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri