Yemli oltada klasik teknik kullanılır. Lüfer balığı ne yer, lüfer en çok hangi yemi sever derseniz zargana, istavrit ve izmariti kullanabilirsiniz. Sahte yemde ise seçim çok önemlidir. Rapala da denen sahte yemin lüfer için uygun olması gerekir.
Ustura gibi keskin dişlere sahip olan lüfer, balıkçılar tarafından "dişli" diye de anılır. Hemcinsleri dahil hemen her tür balığa saldırır, parçalar ve yer. Başlıca yemleri zargana, istavrit, kıraça, izmarit, kolyoz ve uskumru vonozları, istrongilos, hamsi, aterina, çamuka ve ilaryadır.
Lüfer avlamak için yemli olta, sahte yem veya kaşık tekniği kullanılıyor. Lüfer avlarken olta takımı olarak, hırsızlı mantarlı olta veya mantarlı olta takımları kullanılıyor. Yemli oltalarla zokalı sarkıtma veya mantarlı dip takımı en çok tercih edilen avlama teknikleri oluyor.
Avlaması ve pişirmesi çok keyifli olan lüfer balıkları, çeşitli tekniklerle avlanıyor. Lüferleri avlamak için yem olarak; hamsi, izmarit, zamana, sardalya ve istavrit kullanabilirsiniz. Lüferler bu yemleri çok sever ve hemen gelir. Lüferler yemli ve suni yemle yapılan avlanır.
Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında çinekop, lüfer, kalkan, torik, tekir ve mezgit balıkları avlanabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Lüfer balığı ne yer, lüfer en çok hangi yemi sever derseniz zargana, istavrit ve izmariti kullanabilirsiniz. Sahte yemde ise seçim çok önemlidir. Rapala da denen sahte yemin lüfer için uygun olması gerekir.
Lüfer, derin sularda pek denk gelmez. 30 - 40m'den derinde nadiren gözlenir. İki kulaç kadar derinlik olan her yerde olabilir. Daha sığa, bir yemi sıkıştırdığı durumda peşinden girer genelde.
Akdeniz, Karadeniz, Marmara, Hint okyanusu ve atlas okyanusunda sürüler dolaşan lüfer pullu bir göçmen balıktır. Soğuk denizde yaşayanları daha yağlı olduğundan daha da lezzetli olur. Ülkemizde Karadeniz'de ve İstanbul Boğazı ile Marmara Denizi'nde yakalananların tadı muhteşemdir.
Balıkçıların avlamayı en sevdiği balıkların başında gelen lüfer oldukça zeki bir balıktır. Karadeniz, Marmara ve Ege suları arasında durmadan dolaşır. Kış aylarında Ege'de yaşayan lüfer yaz aylarında ise Karadeniz'de yaşar.
Okuma'nın Çinekop, Sarıkanat, Lüfer avlarıiçin özel üretmiş olduğu şeffaf enkli misina. Düşük görünürlük ve yumuşaklığı sayesinde sert kafa darbelerini emen ve gam yapmayan mükemmel bir misinadır.
B12 yönünden zengin olan lüfer balığı özellikle B12 vitamini eksik olan kişiler tarafından tüketilmesi önerilmektedir. Diğer yandan lüfer balığı Omega 3 ve Omega 6 yağ asitleri yönünden de oldukça zengindir. Potasyum, fosfor, bakır, çinko ve sodyum yönünden de Lüfer balığı oldukça besleyicidir.
Gece saatlerinde balık tutmak isteyenler için en ideal saat 04:00 ila 09:00 aralığıdır. At çek hangi saatte yapılır? At çek sabah ve akşam saatlerinde yapılır.
Üçlü fırdöndü, üç ayrı halkadan oluşan yapısıyla bir ucuna misinayı diğer iki ucuna ise istenilen malzemeleri aynı anda takmaya yarar. Oynar yapısıyla misinanın yükünü aza indirir. Üçlü T fırdöndü birbirine karışmayan halkalarıyla işlevsel bir üründür.
Kullanılan yemlerin ağırlıklarını da göz önünde bulundurursak aşağı yukarı 10 ila 45 Gram arası (10-30 / 10-40 / 8-35 / 15-45)atar değerlerine sahip MH (Medium Heavy) ve H (Heavy) değerlerinde sert kamışları tercih edebiliriz.
En sevdikleri yemler, ilarya, sardalya, ispari, pisi, gelincik, dil balığı, yılan balığı yavrusu, aterina ve kraça gibi balıklar ile sübye, karides ve çağanozdur. Levreğin en fazla av verdiği saatler güneş çıkana kadar gün ağarırken ve güneş batışından hemen sonradır.
Tavuk eti renk ve yapı olarak karidese çok benzediği için karidese gelen balıkların birçoğu tavuk eti ile de yakalanabilir. Çipura, karagöz, mercan, izmarit, kaya balığı, orfoz, trakonya, gümüş balığı gibi dip balıklarının çoğu tavuk etine gelir.
Mısır'da balık tutarken avlanacak çok balık var . Orfozlar , altı lekeli hindiler, imparatorlar , çipura , papağan balığı , bir dizi resif balığı, mercan alabalığı ve İspanyol uskumru içerir.
Piyasada çok ucuza bulabileceğiniz salam, sucuk, sosis gibi malzemeler büyük bir rahatlıkla kullanılan malzemelerdir.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir. Lüferler, Mayıs ayının sonuyla birlikte üreme dönemine girerler ve haziran aynın ilk iki haftasına kadar bu süreç devam eder.
Lüfer ısırgan bir balık olduğu için genelde çevresinde başka balık bırakmaz. Lüfer dişli balık, palamudu kaçırıyor.
Lüfer balığının uzunluğu 110 santimetreye, ağırlığı 11,5 kilograma kadar ulaşabilir. Ömrü 15 yıldan fazla olabilen lüfer, yandan hafif yassı ve uzun bir vücuda sahiptir.
Sazan avlarımızın vazgeçilmez aroması balık ve sarımsak. Kendine özgü kokusu ile balıkları cazibesi içerisine alan balık ve sarımsak aromalı boililer sazan avlarında başarı oranını arttırmakta.
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
Işık Kullanımının Gece Balık Avcılığında Faydaları Nelerdir? Işık kullanılarak çinekop, hamsi, sardalya, istavrit, zarğana, kalamar, sübye, kolyoz, tirsi, istavrit türü balıklar ışığa çekilerek toplanır eğer amaç bu tür balıkları avlamak ise olta veya ağ gibi çeşitli malzemeler ile zevkli şekilde kolayca avlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri