Tefrik, sözcük anlamı olarak parçalara bölmek ya da ayırmak anlamlarına gelir. Hukuki anlamda kullanıldığında ise davaların ayrılması ya da davalarla ilgili işlemlere ayrı şekilde devam edilmesi anlamlarına gelir. Tefrik aynı zamanda Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununda da yer alır.
Tefrik birden fazla sanıklı dosyalarda birlikte görülen davaların ayrılması demektir. Birlikte açılmış ya da sonradan birleştirilmiş davalar yargılamanın her aşamasında cumhuriyet savcısının ya da tarafların talebi üzerine veya re'sen hâkimin gerekli görmesi durumunda ayrılabilir.
kadının istemiş olması tek başına boşanma için yeterli değildir . . beyanlanyla değil, hakimin hükmüyle gerçekleşmektedir. İşte bu nevi boşanmaya «kazai boşanma» veya «tefrik» denmektedir.
Tevkif, bir suçtan şüpheli olarak aranan bir kişiyi gözaltına almak, alıkoymak ve tutuklamak demektir. 1932 yılında gerçekleştirilen dil devriminden sonra bu kelimenin yerine daha çok tutuklamak sözcüğü kullanılmaya başlanmıştır. Tevkifhane ise tutukevi ve hapishane manasına gelir.
Mahkeme, yargılamanın iyi bir şekilde yürütülmesini sağlamak için birlikte açılmış veya sonradan birleştirilmiş davaların ayrılmasına, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden karar verebilir.
İlgili 30 soru bulundu
İslam hukuku tarafından kabul edilen boşanma sistemi dörde ayrılmaktadır: talak, tefviz-i talak, muhala'a ve tefrik. Hukuken kabul edilen bir takım sebeplerin varlığı halinde evlilik birliğinin kadının talebi üzerine hâkim kararı ile sona erdirilmesine tefrik adı verilir.
DAVALARIN AYRILMASI
Bu durumda mahkeme, ayrılmasına karar verilen davalara bakmaya devam eder (HMK. md. 167). Davaların tefrikine (ayrılmasına) karar vermek, mahkemenin takdirine tabidir. Kural budur.
Sözlükte “durmak, beklemek” anlamındaki vakf kökünden türeyen tevakkuf, hadis terminolojisinde teâruz halinde olan hadisler arasındaki ihtilâfı gidermek amacıyla başvurulan yolların son aşamasını ifade eder. Hadisler arasındaki ihtilâfı gidermek için başvurulan yollar cem' ve te'lîf, tercih, nesih ve tevakkuftur.
TENÂKUS. (ﺗﻨﺎﻗﺺ) i. (Ar. naḳṣ “noksan olmak”tan tenāḳuṣ) Azalma, eksilme: Târih cemâziyelevvelin yedisine tesâdüf etmekle kamerin tenâkusa başlamış olan cirm-i mer'îsi… (Nâmık Kemal). Kadında iffet hissinin tenâkusuna ve binnetîce aşkın tereddîsine bir sebep diye öne sürdüler (Ahmet Hâşim).
Tevkîfî isim, dinî naslarda bulunan yani şâri'in Allah hakkında kullanılmasına izin verdiği isim- dir. Bu konuda içtihad olası görülmediği gibi kı- yas da caiz görülmemiştir. Kıyasî isim ise, aklın, Allah hakkında fiil ve sıfatlardan hareketle ürettiği isimdir.
Eşler evliliği sonlandırmak üzere akit yaptıklarında kocanın kullandığı söze göre bu tür ayrılıklara bedel karşılığı boşanma (talâk alâ ıvaz) veya muhâlea (hul') adı verilmektedir.
İslam Aile Hukukunda yargı yoluna başvurulmaksızın evliliğin sona erdirilmesinin yollarından biri de muhâlaa (hul')dur. Gerek muhâlaa gerekse hul' kelimelerinin kökeninde, çıkarmak anlamı vardır. Bir terim olarak ise, bu iki kavram kadının, kocasına vereceği bir bedel karşılığında ondan ayrılmasıdır.
Bid'î talâk. Erkeğin, karısını hayızlı yahut nifaslı iken veya cinsel ilişkide bulunduğu temizlik döneminde boşamasıdır. Fakihlerin çoğunluğuna göre ister aynı mecliste ister ayrı meclislerde olsun aynı temizlik dönemi içinde birden fazla talâk da bid'î sayılır.
Bir dava, yargı yerinden aleyhine hukuki koruma istenen kişi ya da kişilere yöneltilir. Kendilerine dava (husumet) yöneltilen kişilere davalı (hasım) denilmektedir.
Ayrı ayrı işyerlerine sahip olan davalı tarafların aralarında mecburi dava arkadaşlığının kabulü imkansızdır. Bu noktada her bir davalı yönünden davanın tefrik edilmesi yargılamanın sağlıklı yürütülmesi için gereklidir.
Evrak içinde ifadesi alınmış olanların suçla bir ilgileri bulunmadığı anlaşılır ise, bu kişiler hakkında evrak tefrik olunarak kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilir ve bu suretle sürekli zan altında bırakılmaları önlenir.
Takdis etmek, hürmet göstermek ve yüceltmek anlamına gelir.
Osmanlı Türkçesi
Papağan. İşittiği sözleri ezberleyip, insan sesi taklidini yapan ve söyleyen bir kuş.
TENÂKUZ. (ﺗﻨﺎﻗﺾ) i. (Ar. naḳż “bozmak”tan tenāḳuż) Bir sözün diğer bir sözle çelişmesi, çelişki. ѻ Tenâkuza düşmek: Birbiriyle çelişen, birbirine zıt düşen sözler söylemek.
TESÂKUT. (ﺗﺴﺎﻗﻂ) i. (Ar. suḳūṭ “düşmek”ten tesāḳuṭ) Birbiri ardınca düşme: Dâğ-ı hûn-âşâm gitti sîne-i bî-kîneden / Etti kevkebler tesâkut dâmen-i âyîneden (Nâbî).
itibariyle sahih olarak rivayet edilmiş, dış görünüş bakımından birbirine zıt görünen, cem' ve te'lifin yapılabildiği yahut iki hadîsten birinin tercihiyle diğerinin terki ve tercih olunanla amel edilmesi sürecini ifade etmektedir.
Birbirine zıt gibi görünen iki hadisten her biriyle aynı zamanda amel etmeyi mümkün kılan bu usullerin başında cem' ve te'lîf metodu yer almaktadır. Bu metot, iki hadis arasındaki ihtilâfı te'vil yoluyla giderme esasına dayanmaktadır.
Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış bulunan davalar birleştirilebilir. Bunun için aralarında bağlantı bulunması şarttır. Davalar, davanın her aşamasında talep üzerine veya kendiliğinden birleştirilebilir. Davalar, ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilir.
Davaların birleştirilmesi ayrı ayrı açılmış olan ve farklı esas sayıları üzerinden yürütülen davaların tek bir esas üzerinden yürütülmesini ifade eder. Davaların birleştirilmesi yargılamanın daha sağlıklı yürütülmesini amaçlar. Aynı zamanda usul ekonomisi ilkesinin de yansımasıdır.
Bu durumda aynı yargı çevresinde yer alan, aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış olan davalarda birleştirme kararı, talep üzerine veya kendiliğinden hüküm verilinceye kadar her zaman verilebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri