Mağrur sözcüğü TDK sözlüğünde " kibirli, kendini beğenmiş ve gururlu" anlamlarıyla açıklanmıştır. TDK sözlüğü, bu kelimeyi "kurumlu" olarak da açıklar. Kurumlu olmak, kendisiyle övünmek anlamındadır.
Türk Dil Kurumu açısından mahrum kelimesine Türkçe üzerinden karşılık olarak, 'Yoksun' kelimesi ön plana çıkıyor. Aynı zamanda cümle içerisinde bu kelime sıfat olarak kullanılmaktadır. Amaca uygun olarak birçok farklı alan için değerlendirilebilecek önemli sözcüklerden biridir.
1- Çok fazla içtiği için dengesini yitirmiş ve sersemlemiş olan kişi. 2- Henüz yeni uyanmış olan kimse. Örnek Cümleler: 1- Hala uyku mahmuru olduğu için söylediklerimin çoğunu idrak edemedi.
(Tekili: Hemheme) Üzüntüler, kederler, dertler, tasalar.
Mahzur sözcüğü TDK tarafından “sakınca” ve “engel” şeklinde tanımlanmıştır. Mahzur sözcüğü “-kalmak” fiilinin eklenmesiyle birlikte kullanılmamaktadır. Yani, “bir yerden çıkamamak, kuşatılmak, sarılmak, çevrilmek” anlamı için “mahsur kalmak” fiili kullanılmalıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Sirkülasyon kelimesinin belirlenen anlamlarından birisi, dolaşımdır. Dolaşım kelimesi dışında, dolanım anlamına da sahip olan bir kelimedir. Sirkülasyon dolaşım ve dolanım anlamında kullanılabilir.
Genelde kullanılmak istenen "sakınca" anlamındaki mahzur. Bir şeyde mahzur görmemek yani onu yapmakta sakınca görmemek.
(ﭘﻴﻜﺮ) i. (Fars. peyker) Yüz, surat, çehre: “Meh-peyker: Ay yüzlü.” “Perî-peyker: Peri yüzlü.” Peykerim tercümânım olmuştur (Muallim Nâci).
Mahcur; Arapça kökenli bir kelimedir ve “kısıtlı” anlamına gelir. Emlak ve gayrimenkul terimi olarak ise mahcur; kendi adına işlem yapabilmesi mümkün olmayan, fiil ehliyeti sınırlanmış kişileri ifade eder. Örnek olarak vesayet altındaki kişiler, mahcur kabul edilir.
Mihrimah isminin anlamı güneş ve ay demektir. Mimar Sinan'ın Mihrimah Sultan için inşa ettirdiği iki külliyenin ortasında bulunan camide yılın Mayıs ve Nisan aylarında sadece birkaç gün içinde caminin bir tarafından güneşin doğması ve diğer yandan da ayın doğması görülür.
esk.dil. hararetli, sıcaklamış, ateşli. 1- öfke, kin, hasret, arzu vb. bir sebeple içi yanan, ateşli, kızgın (kimse): mahrûr-i ciğer-teşneyiz ey sâki-i müşfik / geldikçe elinden bize teklîf-i ayâğ et (nâilî).
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Münkir kelimesi, ''inkar' kelimesinden türetilmiştir. İnkar, hakikati reddetmek ve batıla inanmak anlamına gelirken münkir de inkar eden, gerçeği yalanlayan demektir. Allah'ın birliğini, gönderilen elçileri, Kuran'ı Kerimi ve hesap gününü inkar edenler için de aynı kelime kullanılır.
Mahur bakışlı kelimesi, yumuşak, süzgün bakışı nitelemek için kullanılır. Mahur bakışlı kişi, bakışları ile karşı tarafı etkilemektedir. Bir kişiye mahur bakışlı dendiğinde o kişinin daha baygın, süzgün, etkileyici bir bakışı olduğu ifade edilmektedir.
(ﻣﺤﺮﻭﻣﻴّﺖ) i. (Ar. maḥrūm'dan yapma mastar eki -iyyet ile maḥrūmiyyet) Mahrum olma, mahrumluk, yoksunluk: Kim ki bir şeyi vaktinden evvel istîcal eyler ise mahrûmiyetle muâtep olur (Cevdet Paşa). İşte bu mahkûmiyet, bir delikanlıya açlıktan daha derin bir mahrûmiyet hissi verir (Cenap Şahâbeddin).
Özellikle maruz kelimesi 'maruz kalmak' sözcük grubu üzerinden ele alınmakta ve daha çok ifade edilmektedir. Bu doğrultuda maruz kalmak kelime grubu, 'Bir olay ya da duruma uğramak,' biçiminde ele alınmakta ve amaca uygun olarak kullanılmaktadır.
İstediği bir şeyi elde edemeyen ve özlemini çektiği şeyi kavuşamayan kişilere yoksun denir. Mahrum kelimesi ile yoksun eş anlamlıdır ve cümle içerisinde birbirinin yerine kullanılabilir. Yoksunluk Ne Demek? Kişinin herhangi bir şeyden mahrum bırakılmasına yoksunluk denir.
Mahiyet kelimesi; nitelik, esas, vasıf, asıl, öz ve özlük gibi anlamlara sahiptir. Mahiyet kelimesinin kökeninin Arapça olduğu bilinmektedir. Arapça kökenli bir kelime olmasına rağmen dilimize yerleşmiş bir kelime olduğu için Türkçede de sıklıkla kullanıldığını görmek mümkün olmaktadır.
Mülhem, en kısa tanımı ile bir şeyden esinlenmek ya da ilham almak olarak bilinir. Sık sık kullanılır ve kullanım açısından büyük değere sahip olan bir kelimedir. Mülhem Ne Demek? " Kalbe doğan, birinin içine doğan, içe doğan, Allah'ın kalbe ilham ile bildirdiği bir şey " anlamların gelen bir kelime olarak bilinir.
dini literaturde 'iyiyi kotuden ayirma yetisi'ne sahip kisi olarak da kullanilir. hukuk literatüründe, iyiyi kötüden ayırt etme kabiliyetine sahip kişi olarak kullanılır.
Yeni doğacak bebeğine Mahperi ismini vermeyi düşünenler, bu ismin ne anlama geldiğini araştırıyor. Mahperi isminin anlamı TDK'da yer alan bilgilere göre şu şekilde: Ay gibi, peri kadar güzel.
Bihter ismi, en iyi, en güzel, mükemmel ve eksiksiz anlamına gelir.
Açık farkla Mardin ve Batman'a özgü olan Ziver adıyla, İstanbul'da eski kuşak elitler arasında görülen Ziver (Farsça "süs, ziynet") adının farklı adlar olduğu düşünülebilir.
Mahsur ve mahzur
“Mahsur” sözcüğü Arapça “kuşatılmış” anlamına geliyor. “Hisar” ve “muhasara” sözcükleriyle ortak kökenden… Yine aynı dilden gelen “mahzur” ise “sakınca, engel” demek. Yani bir yerde “mahsur kalmak” mümkün veya bir şeyin “mahzuru yok” denebilir.
Caiz görmek, uygun bulmak; caiz olmak; yapılması mahzurlu olmamak, dînen yasaklanmamış olmak gibi anlamlarda kullanılır. Bunun tersi, caiz olmamak, yani yapılması mahzurlu olmak, doğru olmamak veya dînen yasaklanmış olmak demektir.
Mahzurlu kelime anlamı olarak engelli ve sakıncalı anlamına gelir. Günlük hayatta da bu kelime ile karşılaşılır. Mahzurlu konut ise herhangi bir yeni işleme ya da oturmaya uygun olmayan evlere denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri