Tektaş Hangi Ele Takılır? Evlilik teklifi esnasında tercih edilen tektaş yüzükler sağ elin yüzük parmağına takılmalıdır. Sözlü ya da nişanlıyken sağ elde kullanılan tek taş yüzük, evlilik olduktan sonra sol elin yüzük parmağına geçmektedir.
Nişanlıyken Tektaş Yüzüğünüz Sol Elinizde Olmalı!
Zira nişanlıyken tektaşın, sağ elinizin yüzük parmağında olması, yazılı olmayan bir kural ve gelenek olarak karşımıza çıkmakta. Öyle ki, tektaş yüzüğünüz, evlendiğiniz zaman sağ elinizden sol elinizin yüzük parmağına yani alyansınızın yanında yer almalı.
Bu sembolizm, uzun yıllardır birçok kültürde yerini korumaktadır. Öte yandan evlilik teklifi, henüz evlilik bağının gerçekleşmediği bir aşamayı temsil ettiği için teklifte sunulan pırlanta tektaş yüzük sağ elin yüzük parmağına takılır.
Eğer bir kişinin yüzüğü sağ parmağındaysa o kişi nişanlı veya sözlü, sol parmağındaysa da evli olduğunu simgeler. Günümüzde evlilik teklifi yapılırken tek taş takacak kişiler sağ el dördüncü parmağa takarken, alyans, evliliği simgelediği için sol elin yüzük parmağına takılması uygun görülmektedir.
Alyanslar, ilk olarak erkek ve bayana nişanda sağ elin yüzük parmağına takılırlar. Eğer bayanda bir de tektaş yüzük var ise alyans, tektaş yüzüğün üzerine takılmalıdır. Evliliğin sonrasında ise alyans, sol elin yüzük parmağına geçirilmelidir. Bir ömür boyu o parmakta taşınarak evliliği simgeleyen en değerli takıdır.
İlgili 35 soru bulundu
Tektaş Hangi Ele Takılır? Evlilik teklifi esnasında tercih edilen tektaş yüzükler sağ elin yüzük parmağına takılmalıdır. Sözlü ya da nişanlıyken sağ elde kullanılan tek taş yüzük, evlilik olduktan sonra sol elin yüzük parmağına geçmektedir.
Eski Mısır ve Roma'dan günümüze gelen bu kültürde, yüzük sol elinin dördüncü parmağından geçen bir damarın kalbe gittiği düşünüldüğünden bu parmağa yüzük takılmaktaydı. Bu parmaktan geçen bir damarın direk kalbe gittiği düşünülüyor ve kalıcı aşkın sembolü olduğu vurgulanmaktaydı.
Evlilik, nişan ve söz törenlerinde gelin ve damada yüzük takılmaktadır. Ancak söz ve nişan yüzükleri taraflarda sağ elin yüzük parmağına takılırken evlilik sonrasında yüzük sol elin yüzük parmağına geçirilmektedir.
Söz günü kız istemeye giden aile çiçek, çikolata ve yüzüklerini alıp giderler. Bu özel günde kullanılan yüzükler alyans veya tektaşlardan seçilir. Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler. Bu nedenle son yıllarda söz merasimlerinde tektaş yüzükler tercih edilmeye başlanmıştır.
Ali yüzüğü sağ eline takardı, çünkü Resulullah (s.a.a)'tan sonra o ashabu'l-yemin'in (sağ ehli - kurtuluş ehli olanların) önderiydi… ve bu bizim Şia'mızın bir alametidir.”[4] Yani sağ ele yüzük takmak Peygamber (s.a.a)'e, Hz. Ali(a.s)'ye ashabu'l- yemin bağlılığın bir simgesidir.
Bu yüzden günlük işlerle uğraşırken mücevherinizi kullanmayınız. Elmas mücevherinizi KESİNLİKLE suyla temas ettirmeyiniz. Mücevherinizi akşam yatarken çıkarmayı unutmayınız. Denize ya da duşa girerken, suyla iş yaparken mücevherinizi MUTLAKA çıkarınız.
Eğer sevgiliniz farklılıklardan hoşlanıyor ve takılarında zarif modeller tercih ediyorsa, evlilik teklifinde baget yüzük seçebilirsiniz. Ancak tarzı ve takı tercihleri klasiklerden yanaysa, tektaş pırlanta sizin için doğru seçim olacaktır.
Tektaş pırlanta seçimlerinde mutlaka garanti belgesi ve pırlanta sertifikası olmasına dikkat edilmelidir. Bütün değerli taşlarda olduğu gibi pırlantalarda da uluslararası geçerliliği olan sertifikalar vardır. Bu sertifikalar taşın, her yerde geçerliliği olan kimliği konumundadır.
Evlilik yüzüğü; iki elin sağ ve sol parmaklarına takılır. Ancak, yüzüğün sağ parmakta olduğu hallerde nişan yüzüğü olarak tanımlanabileceğinden bahsetmek gerekir. Bunun yanı sıra, sol parmaktaki yüzük ise evlilik yüzüğü olarak değerlendirilir. Türk toplumunda tektaş yüzük ile kadınlara evlenme teklifinde bulunulur.
Sol el evlilik yüzüğü için tercih edilir. Nişan yüzükleri ise sağ ele takılmalıdır. Alyans dışında başka bir yüzük takılacak ise yine sağ ele takılır.
Evlilikte sol elin yüzük parmağına takılması gereken yüzükler nişanda sağ elin yüzük parmağına takılmaktadır. Nişan yüzükleri kadınlarda ve erkeklerde sağ elin yüzük parmağına takılmaktadır.
Kız istemeye öncelikli olarak çekirdek aile ve aile büyükleriyle gidilir. Kız istemeye erkek tarafının ailedeki en büyük ferdi ile gidilir. Ek olarak, organizasyonun büyüklüğüne ve kız isteme törenin yapılacağı evin genişliğine göre eşlerin yakın arkadaşları ve akrabaları da merasimine davet edilir.
Söz merasiminde, kız istendikten sonra söz yüzükleri takılır ve kurdelesi kesilir. Bu andan sonra sözlü olarak hitap edilen çifte aileler tarafından birtakım hediyeler verilir. Erkek tarafı söz yüzüğü haricinde geline bir hediye olarak genellikle değerli bir kolye ya da bileklik takar.
Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
Baş, işaret ve orta parmağa takılmaz. Zira Hazret-i Ali, orta ve şahâdet parmağını işaret ederek "Resûlullah aleyhisselâm yüzüğümü şu parmağa koymamı yasakladı" buyurdu. Taberânî'de de “Yüzük ancak küçük parmakla yanındakine takılır” hadîs-i şerifi vardır.
Özellikle başparmak için zihgir yüzükleri tercih edilmektedir. Ayrıca erkekler, sağ ele yüzük takmayı tercih etmektedirler. Eğer birden çok yüzük takmayı tercih ediyorlarsa bu gibi durumlarda iki elin yüzük parmakları tercih edilmektedir. Eğer tek yüzük varsa sağ elin yüzük parmağı tercih edilir.
Evlilik Teklifi Yüzüğü Kaç Karat Olmalı ? Evlenme teklifi için ideal tektaş boyutu 0.20 CT ile 0.60 CT arasındadır. Kadınlar taşlar arasında en çok bu karatları tercih etmektedir. Tamtur ve beştaş yüzüklerde ise karat ağırlığı, yüzükte bulunan tüm pırlantaların toplam karat ağırlığını ifade etmektedir.
Sağ ele de, sol ele de yüzük takmak caizdir. Küçük parmağa veya yanındaki parmağa takılır. Uygun olanı budur. Diğer parmaklara da takılsa günah olmaz.
Yüzükleri, önce demirden sonra ise altından yapılan basit halkalardı. Alyansı sol ele takma geleneği ise iddialara göre Yunanların ve Romalıların yüzük parmağından doğrudan kalbe giden 'Vena Amoris' adındaki özel damar inançlarından geliyor.
O zamanlarda dolaşım sistemimizdeki ana damarın sol elimizde bu parmaktan başlayıp kalbimize gittiği sanılıyordu. Böylece buraya takılan yüzükler evli çiftin kalben bağlılığını simgeliyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri