Tel peynir hazırlanırken, yoğurma ve çekme yöntemi ile peynirlerde birbirinden bağımsız olarak tel haline getirilir. Çeçil peynirinde ise belirli bir kütle içerisinde yine bağımsız bir şekilde lifler oluşturulmaya çalışır.
Çeçil veya civil peynir, Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır genelinde üretilen yağı alınmış sütten yapılan ve iplik şeklinde olmasından dolayı tel peynir de denilen yumuşak, tuzlu bir peynir çeşididir. Bazı yörelerde "Çeçil, Sacak, Tel, Dil ve Örgü" Peynir olarak da anılır.
Çeçil peyniri, sarımsı, iplik şeklinde bir peynirdir. Çeçil peynirinin tadı hafif ekşi ve tuzlu olduğu için satın alınacak peynirin çok ekşi, keskin, yakıcı, acı ve çok tuzlu olmamasına dikkat edilmelidir. Çeçil peyniri çiğ sütten yapıldığı için çeçil peynirinin pastörize edilip edilmediği mutlaka sorgulanmalıdır.
Telli peynir, Trabzon yöresine özgü, kaşar peynirine benzeyen, sarımtırak renkli, lif lif ayrılabilen, ısıtıldığında uzayan, az tuzlu peynir. Genellikle kuymak yapımında kullanılır. Börek ve çörek yapımında ve sofrada da tüketilir.
İlgili 34 soru bulundu
Küflü peynir üretilirken mutlaka hijyenik olunması gerekir. Sağlıksız koşullarda üretilen küflü peynirlerin kanserojen özellikleri bulunur ve zararlıdır. Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir.
Çeçil peyniri, fosfor kaynağı olarak da bilinmektedir. İçeriğinde yüksek oranda bulunan fosfor sayesinde enerji vermesinin yanı sıra sindirime de yardımcı olan bir gıda maddesidir. İçerdiği protein sebebiyle diş sağlığını da iyileştiren çeçil peyniri, yapılış biçimine göre laktoz içermemektedir.
Uzun yıllardır raflarda olan Üçgen peynir ve Krem peynir gibi çeşitler ise peynirden üretilen Eritme peynirlerine örnektir.
Çeçil peynirimizi ekleyip karıştırıp peynirler eriyince kapatıyoruz. Daha önce mozerella peynir ile yazmıştım ama mozerella zor bulunan bir peynir ve açıkçası çeçil peynir ile çok daha lezzetli oluyor. Çeçil peynir tuzlu olduğu için mıhlamanın içine tuz koymuyorum. Tuzlu severim diyorsanız da 1 çay kaşığını geçmesin.
Yeşil küfü, peynirin telli yapısı ve tuzun baskınlığı ile yöre halkının damak tadına oldukça uygun bir peynirdir. Erzurum ve çevre illerinde üretilen taze Çeçil Peyniri deriye ya da bidonlara basılarak nemli ortamda göğerene kadar “yeşil rengini alana kadar” dinlendirilir.
Kuymak Tarifinin Püf Noktası
Çeçil ya da kaşar peyniri ile de kuymak yapabilirsiniz ancak en iyi sonucu kolot peyniri ile alırsınız.
Ardahan ilimizde tuluma basılan organik çeçil peyniri birkaç ay beklediğinde yöremizin tabiriyle göğermeye yani küflenmeye başlar. Peynir küfünün tadı normal bir besin maddesindeki küf tadından farklıdır. Peynir küflendiğinde daha lezzetli olur.
Pastörize inek sütünden üretilmektedir.
Çeçil peyniri, Türkiye'nin her bir yöresinde kendine has yöre ismi ile anılan peynirlerden biri. Kimi yörede çok tuzlu, kimi yörede az tuzlu, kimisinde ise küflüdür.
Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu. Dünyanın en güzel peynirinin seçildiği yarışmada, İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri 'en iyi peynir' ödülünü kazandı.
dünyanın en güzel peynirlerinden birisidir. marketlerde "kars çeçili" olarak satılan versiyonu daha ekşi ve serttir. sadece "çeçil peyniri" olarak satılan versiyonu daha yumuşak bir tada sahip, hafiften kaşarı andıran, özellikle yumurtanın ve sucuğun yanında 10 numara olarak gidebilen bir peynirdir.
Sıkça sorulan küflü peynir yenir mi sorusuna uzmanların verdiği yanıt: brie, camembert, süzme peynir, krem peynir, neufchatel ve ricotta tarzı peynirler için hayır, diğerleri için evettir. Çünkü bu peynirlerin küflü hallerinin sağlık açısından tüketilmeye uygun olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Mıhlama yapımında genellikle çeçil peyniri kullanılır. Eğer çeçil peyniri yoksa; Trabzon köy peyniri, kolot peyniri, telli peynir veya kaşar peyniri de kullanılmaktadır.
Trabzon'un yerli İnek sütünden işlendiği için daha lezzetlidir. Orta Yağlı , proteini bol olduğundan, çok güzel uzar ve fazla kilo sorunu yaşayanlara da kahvaltıda tüketmesi önerilir.
Kuymakta öne çıkan lezzet mısır unu iken, mıhlamada ana malzeme peyniridir. En belirgin fark, kuymakta öne çıkan malzeme mısır unu iken, mıhlama da asıl malzeme peynirdir.
Eritme tuzu adı verdiğimiz bu kimyasalların kullanımı ile ilgili olarak Türk Gıda Kodeksinde belli limitler verilmiştir. Eritme tuzları bu limitler içinde kullanılmalıdır. Birçok işletmede göz kararı olarak kullanılan bu tuzlar fazla kullanıldığında sağlık açısından riskler oluşturmaktadır.
Çeçil peyniri satın alındıktan sonra mutlaka buzdolabında saklanmalıdır. Peynir, buzdolabının daha az soğuk olan sebzelik bölümüne konulmalı, kesinlikle buzluk ya da derin dondurucuya konmamalıdır. Çeçil peyniri tuzlu bir peynir olduğundan diğer az tuzlu peynirlere kıyasla daha uzun süre dayanabilir.
Su en iyi çözücüdür. Bu sebeple tuz oranı çok fazla olan peynir, yeterli genişlikte bir kaba su koyularak bu suyun içerisinde bekletilebilir. Ancak bu işlemin günlük olarak yapılması gerekir. Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir.
PEYNİR BUZDOLABINDA SAKLANMALI, DONDURULMAMALI
Bu peynirlerden günlük ihtiyaç kadar peynir kesilerek alındıktan sonra geri kalan peynir salamurası içinde veya streç filmle sarılmış olarak 5-7 gün kadar saklanabilmektedir.
Peynir, +2 ile +4 santigrat derece arasında, ışıksız ortamda muhafaza edilmeli, derin dondurucuda saklanmamalıdır. Ambalajlarda belirtilen saklama ve tüketim koşulları mutlaka okunmalıdır.
1 tane tel peynir kaç kalori? Ortalama kalınlıktaki ve 30 gram ağırlığındaki 1 dilim peynir (kibrit kutusu büyüklüğünde) 93 kcal değerindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri