Şehriye çorbası nasıl koyulaşır? İyi bir çorbanın lezzeti kadar dokusu da kıvamlı olmalı. Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz.
Çorbalarınıza un veya nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz. Ancak miktarını doğru ayarlamalısınız. Un çorbaya çok koyulduğu zaman kıvamı epey koyu olur. Bu kıvamı azaltmak için çorbanıza sıcak su ekleyebilirsiniz.
Tereyağında unu kavurup salçayı ekleyin. Biraz daha kavurup suyunu katın ve karıştırın. Tel şehriye, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip şehriyeler pişene kadar kaynatın.
İlgili 27 soru bulundu
Bir yandan da çorbamızın terbiyesini hazırlayalım. Yumurta ve yoğurdu bir kasede çırpma teliyle karıştıralım. Kaynayan sudan biraz terbiyeye alalım ve karıştıralım ki terbiyeyi eklediğimizde kesilmesin. Terbiyeyi azar azar tenceremize eklerken bir yandan devamlı karıştıralım.
Şehriye çorbası püf noktası
Şehriye çorbanızın katı olmasını istemiyorsanız sıcak su ekleyebilirsiniz.
Şehriyelerimiz yumuşayınca karabiber, pul biber, kekik ve sumağımızı ekliyoruz ve 3 dakika kadar kaynatıyoruz. Bu aşama oldukça önemli baharatların lezzetini vermesi için. Baharatları söylenen ölçüde koymanız da püf noktası bu çorbayı lezzetli yapan içindeki baharatları.
Çorba suyu kaynayınca şehriyeler ilave edilir. Unlu arpa şehriye çorbası tuz ve baharat ve tuz eklenerek şehriyeler pişene kadar sekiz - on dakika kadar kaynatılır.
Besin değeri yüksek olan şehriye çorbasında B vitaminleri bolca bulunur. B vitaminleri sayesinde doyurucu ve sağlıklı bir besin olarak ilgi görür. Vücut direncini güçlendiren şehriye çorbasının bir faydası da kişiye enerji vermesidir.
Çorbayı koyulaştıracak bir kaşık nişastayı az suda ezerek yavaş kaynamakta olan çorbaya karıştırarak nişastayı döktüğünüz zaman koyulaştığını görebilirsiniz.
PATATES, PİRİNÇ YA DA ŞEHRİYE KULLANIN
Bunun yanı sıra, patates, pirinç, şehriye, nohut gibi malzemeler de çorbaların kıvamını koyulaştırmak için çok etkilidir. Pirinci haşlayarak, patatesi haşlayarak ya da pişirerek kullanabilir hatta çorbanıza bayat ekmek ilave edebilirsiniz.
Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz. Böylelikle çorbanın içindeki fazla su buharlaşacaktır.
Çorbanızın cıvık olduğu durumlarda durumu olumlu yöne çevirebilirsiniz. Genellikle çorbaların içine atacağınız bulgur, prinç ve makarna gibi gıdalar çorbanızın koyulaşmasına yardımcı olacaktır. Bunun dışında unu ve tereyağını tavada kavurarak yavaş yavaş çorbaya ilave edebilirsiniz.
Öncelikle çorbayı kaynatarak koyulaştırmak bir çözüm elbette. Çünkü kaynadıkça içeriğindeki su buharlaşacak ve çorbanın kıvamı koyulaşacak.
-Arpa içerisinde bol miktarda protein, B1, B3 ve B6 vitaminleri içermesi nedeniyle oldukça besleyici olmaktadır. -Arpa şehriye çorbası kalbi kuvvetlendirmeye yarayan en faydalı çorbadır. -Arpa kemikleri güçlendirmeye yaraması açısından gelişim çağında da oldukça fayda sağlar.
İlk biber ve soğan doğranıp tencereye konur üzerine sıvı yağ eklenip sotelenir. Daha sonra domates, salça ve sarımsak konup biraz pişirilir, sonra içine limon suyu, karabiber, nane tuz ilave edilir, sonra suyu konup kaynatılır,kaynayınca tel şehriye eklenir ve pişirilir istenirse maydanozda eklenebilir, afiyet olsun.
Arpa şehriyeler tuzlu suda haşlanır. Haşlandıktan sonra suyu süzülerek genişçe bir kaseye alınır.
Yine arpa şehriyeleri kavururken, kavurma işlemini fazla uzun tutup, arpa şehriyelerin yanmasına yol açmayın. Arpa şehriye pilavının su ölçüsü 1e 2dir. Yani 1 bardak arpa şehriyeye 2 su bardağı kadar su kullanılır.
Kaynamaya başladığı noktada şehriyeyi ve tuzu ilave edin. Altını kısıp şehriyeler yumuşayana kadar pişirin. Pişen çorbanın altını kapatıp kremayı ilave edin.
Daha sonra tencerenin ağzı kapatıp 15 dk şehriyelerle çorbanın kaynamasını bekliyoruz. Kaşıkla çorbamızın tadına bakıp arpa şehriyelerimizin tam olarak piştiğine emin olunca ocağın altını kapatıp 1 çay kaşığı tuz, yarım çay kaşığı kimyon ve yarım çay kaşığından biraz az kırmızı pul biberimizi ekliyoruz.
Şehriyeyi de kısık ateş üzerinde sürekli karıştırarak, 1 dakika kavurun. Ardından tencereye 4 su bardağı su, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber ve damak tadınıza göre tuz ekleyip, güzelce karıştırın. Çorbayı orta ateş üzerinde kaynamaya bırakın. Çorbanız kaynadıktan sonra içine 1 çay bardağı haşlanmış nohut koyun.
Salça güzelce kavrulduktan sonra rendelenmiş domatesleri ekleyip domatesler pişene kadar kavurun. Domatesler kavrulup suyunu çektikten sonra naneyi, tuzu ve ardından suyu ekleyin. Su kaynamaya başladığında ocağı orta ateşe alarak şehriyeleri ekleyin. Ara ara karıştırarak şehriyeler pişene kadar çorbayı kaynatın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri