DİŞ TELİ VARKEN YENMEMESİ GEREKENLER Tatlı, cips ve gazlı içecek tüketiminizi azaltın. Şekerli ve nişastalı yiyecekler plak asidi üretir, bu da diş çürümesine neden olabilir ve diş eti hastalığını tetikleyebilir. Karamel gibi yapışkan, çiğnenen tatlılar da tellere zarar verebilir ve diş tellerini gevşetebilir.
Klasik braket ve tel sisteminde zaten hepinizin bildiği gibi sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Ancak teller ilk takıldığında 3-7 gün boyunca sadece yumuşak gıdalarla beslenmek hissedeceğiniz ağrıyı oldukça azaltacaktır. Çorba, patates püresi, yoğurt gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz.
Diş teli takılıyken uzak durulması gerekli yiyecekler içinde ise şunlar yer alır; dondurma, kalın et kesimleri, kabuklu yiyecekler, turunçgil yemekleri gibi yiyecekleri diş telinin yeni takıldığı zamanlarda yememek daha doğru olabilir.
Kaçınmamız ve dikkat edeceğimiz yiyecekler
Kola, soda gibi asitli içeceklerden uzak durmak gerekir, içilecekse de çok nadir ve mutlaka pipet ile içilmelidir. Yapışkanlı yiyecekler, sakız çiğnemek ve lokum yemek braketlere ve dişlere yapışacağından kesinlikle yasaktır.
Diş teli tedavisi sırasında yumuşak ve ağızda öğütmesi kolay besinler tüketebilirsiniz. Yoğurt, patates püresi, omlet, deniz ürünleri, yulaf ezmesi gibi ürünler yenebilir. Bunun yanı sıra meyvelerden yumuşak olanlar tercih edilirse daha sağlıklı olur.
İlgili 40 soru bulundu
Bu yiyeceklerin dışında diş tellerinize zarar vermeyecek çorba, sulu yemekler, makarna, tavuk, deniz mahsulleri gibi yumuşak yiyecekleri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Yememeniz gereken yiyecekler:
*Sakız, lokum, karamel gibi yapışkanlı şeyler. *Patlamış mısır, cips, buz. *Kızarmış ekmek, simit, pizza. *Mısır koçanı, havuç, ayva gibi esneme özelliği olan gıdalar.
Diş teli takıyorsanız çürük riskinizi artırabilecek veya diş tellerinize zarar verebilecek bazı yemeklerden kaçınmanız önemlidir. Tatlı, cips ve gazlı içecek tüketiminizi azaltın. Şekerli ve nişastalı yiyecekler plak asidi üretir, bu da diş çürümesine neden olabilir ve diş eti hastalığını tetikleyebilir.
Asitli içecekler diş tellerine zarar verir, tüketilecekse dahi pipet kullanmak yararlıdır. Kahve ve çay gibi leke bırakan yiyecekler tüketildikten sonra diş fırçalamak için imkanınız yoksa ağzınızı en azından su ile çalkalamak faydalı olacaktır.
Videoda gösterildiği gibi diş ve teller üzerine baskı uygulamadan fırçalanmalıdır. Ortodonti tedavisi görenler diş tellerine zarar vermemek için kesinlikle yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçası kullanmalıdır. Elektrikli (şarjlı) diş fırçaları da orta hızda kullanıldığında diş telleri için güvenlidir.
3. Sert gıdalardan uzak durulmalıdır; örneğin ekmek kızartılmadan, et yumuşak pişmiş olarak ya da simit gibi sert olabilecek gıdalar yumuşatılarak tüketilebilir. 4. Asitli gıdalar mineye zarar verip braket yapıştırıcısının etkinliğini azalttığı için tüketilmemelidir.
Elma, armut, ayva gibi ısırmayı gerektiren meyveler. (Küçük parçalar halinde tüketilebilir.) Çiğnenmesi gereken çikolata ve şekerler. (Dişlere temas ettirilmeden, dil üzerinde eritilerek yenebilir.)
Diş teli taktıracak olan hastalar genellikle diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar diye merak etmektedir. Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır.
Diş Teli. Diş tellerinin takıldığı ilk bir kaç günde yanaklarda hafif yaralar görülebilir. Bu durum, bir kaç gün içerisinde geçecektir. Ortodontistinizin size vereceği mumları, braketlerin sivri kısımlarına yapıştırarak daha fazla batmalarını engelleyebilirsiniz.
Diş teli takıldıktan sonra ağrı, kuvvetin uygulanmasını takiben 24 saat içinde başlar. Hastalarımız ağrıyı 'dişlerimi birbirine değdiremiyorum, değdirdiğimde dişim acıyor' şeklinde tarif etmektedirler. Bu ağrı 3 gün ile 10 gün arasında sürmektedir. Ancak ortalama süre 1 haftadır.
Diş teli tedavisi sırasında oluşan ağrılar genellikle hafif düzeyde olur ve birkaç gün içinde geçer. Ağrıyı hafifletmek için, ortodontistinizin önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Ayrıca, sıcak ve soğuk yiyeceklerden kaçınmak ve yumuşak yiyecekler tercih etmek de ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Diş teli takanların dikkat etmesi gerekenler
Asitli içeceklerden uzak durmalıdır. Yapışkan yiyeceklerden tüketmemelidir. Sert ve ısırarak yenilen yiyecekleri tüketmemelidir. Spor yaparken diş teli ve braketleri korumak için ağız içi koruyucu aparey takılmalıdır.
Ortodontik Tedavilerde Yeme ve İçme Kuralları;
Kola, Fanta, Gazoz gibi sunu asitli içecekler: İçilmemelidir. Ice tea, soda, meyve suları içilebilir.
Braket Kırılması
Dişlerin üzerine yapışan braketler, bazen sert gıdaların tüketilmesi, darbe alması, sert yiyecek çiğnenmesi, ağızda yabancı bir cisimle temas etmek veya düzenli diş fırçalama işleminde aşırı güç uygulamak sonucunda yerlerinden çıkabilir.
Ortodontik tedavi süresince dişlerde hafif sallanma olması normaldir. Endişelenmeyin. Diş teliniz varken, dişler önce gevşer daha sonra hareket eder. Dişler yeni, düzeltilmiş pozisyonlarında tedavi tamamlandıktan sonra sıkılaşırlar.
Diş Teli Takanlar Sigara İçebilir mi? Sigara içmek diş teli olsa da olmasa da ağız ve diş sağlığına zararlıdır. Ancak diş teli takanlar için sigaranın yasak olması söz konusu değildir.
Bu ürünün temel kullanım amacı dişlerin ağız içerisinde istenen yapıda dağılmasını, dizilmesini sağlamaktır. Her ne kadar kullanılan tel ve braketler dişi düzelmesini sağlasa da özellikle alt ve üst dişlerin eşit alana yerleşmesi, çene yapısını düzeltmek amacıyla kullanılmaktadır.
Diş telleri çıkarıldıktan sonra belli bir süre pasif tedavi dediğimiz ve pekiştirme apareyleri kullanılarak uygulanan tedavide dişlerdeki bozulma takip edilir. Eğer hasta, pekiştirme tedavisi randevularını aksatmazsa bu dönemdeki bozulmalar olsa dahi tekrar tel takmadan düzeltme sağlanabilir.
Braketleriniz ile Neleri Tüketebilirsiniz? Diş telleri ile ortodontik tedavi sırasında tadını çıkarabileceğiniz birçok lezzetli yemek seçeneği vardır. Bu besinleri tüketmeniz oldukça kolaydır ve size sağlık da getirecektir. Örneğin; muz, yoğurt, çorba, peynir, makarna, patates püresi bunlardan bazılarıdır.
Sabit ortodontik tedavi süresince braketlerin kırılmasına, tellerin çıkmasına veya bükülmesine sebep olacak sert ve yapışkan gıdalardan mutlaka uzak durmalısınız. (Örneğin; Sakız, karamel, lokum, fındık, fıstık, leblebi, ayva, erik; tost, börek, ekmek, pide, lahmacun gibi hamur işlerinin sert kenarları).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri