Telbine çorbası arpa unundan yapılan bir çorbadır. Arpa ; A, K, E, C, B1, B2, B6 vitamini, kalsiyum, demir, selenyum, magnezyum, bakır, çinko, aminoasitler ve antioksidanlar açısından zengin bir tahıldır. Ebu Hureyre'den rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz(Sav)'ın en fazla tükettiği yiyecek arpa ekmeğiydi.
Hastalık ne olursa olsun Efendimiz Aleyhisselatu ve Selam'ın emri sahur çorbalarından telbine çorbası. Telbine çorbası çözünür ve çözünmez lif barındırdığı için hem sindirimi kolay hemde boşaltımı kolaydır.
Size Peygamber Efendimiz Aleyhisselatu ve Selam'ın unutulmuş bir sünneti olan Telbine çorbası'ndan bahsedeceğim. Peygamber Efendimiz (S.A.V) “Telbineye önem veriniz, hastaya onu yediriniz” buyurmuşlardır.
Zeytinyağı tencereye alınır. Üzerine arpa unu ilave edilir. Karıştırılarak 2-3 dk kavrulur. Üzerine süt ve su ilave edilerek kaynayana dek karıştırılır.
İlgili 43 soru bulundu
Peygamberin en sevdiği yemek ise tarid idi ve et suyu içine karıştırılmış ekmek kırıntıları ile kuzu eti ve sebzelerden yapılıyordu.
Soğanı incecik yemeklik doğrayıp kaynayan çorbaya katın. Tuz, pulbiber ve döverek toz haline getirdiğiniz kişnişi ekleyin.(toz kişnişte kullanabilirsiniz). Çorbayı kısık ateşte 10-15 dakika daha pişirip ocaktan alın. Yağı küçük bir tavada kızdırıp nane ve pul biberli sosu çorbanın üzerine gezdirip sıcak servis yapın.
Sünnet veya sirkumsizyon, erkeklerde penis başını örten ve koruyan üstderinin (prepüs) bir kısmının veya tamamının kesilip atılması böylece glansın (penis başı) açıkta kalmasını sağlamaktır. Erkek sünneti, dinî veya kültürel gerekçelerle pek çok din ve kültürde küçük yaşlardaki erkeklere uygulanır.
Kaynayan suyun içerisine yıkanan bulgurlar ilave edilerek pişirilir, bulgurlar yumuşayınca - kıvamı ne çorba gibi sulu ne de pilav gibi katıdır, ikisinin arasıdır - ateşten alınarak sıcak servis yapılır.
Avşor, genellikle kemiksiz et, büryan yağı, biber, taze fasulye, patlıcan, salça ve tuz ile yapılan bir çorba. Bitlis ve Van civârında bilinmektedir. Avşor çorbası büryanın tandırda pişirilmesiyle elde edilen yağ, et ve çeşitli sebzelerle hazırlanır.
Haejang-Guk yani akşamdan kalma çorbası (Hangover Stew) , Kore mutfağında çok içtikten sonra tedavi niyetine içilen bir yahni benzeri bir çorba türüdür. Aynı zamanda Sulguk olarakda geçmektedir. Genellikle kuru Napa lahanası, sebzelerin et suyunda et ile pişmesiyle oluşur.
Çorbanın Kesilmemesi İçin Ne Yapmalı? Genellikle çorbalara eklenen terbiyeler, un, yoğurt, limon ve yumurta ile hazırlanır. Öncelikle çorbanın kesilmesini önlemek için taze malzemeler kullanmaya özen gösterin. Terbiyeye ekleyeceğiniz yoğurdun tadına mutlaka bakın.
2- Çorba, midede fazla yer kaplayarak kısa sürede doygunluğa ulaşmayı kolaylaştırarak daha fazla yenmesini de önleyerek hem öğünde, hem de gün içinde daha dengeli beslenmeye katkı sağlıyor. 3- Çorba başlıbaşına tüm besin öğelerini aynı anda almanın en iyi yollarından biri.
5 su bardağı kaynayan suyun içerisine daha önceden haşlanmış nohut ve dövmemizi koyup, dörde kesip, çinttiğimiz (ince doğranmış) kabakları ekleyelim. 15-20 dk kabaklar pişene kadar pişirelim. Ayrı bir kapta yoğurt, ezilmiş sarımsak ve unu karıştırıp, içine 1 çay bardağı su ekleyip, inceltelim ve çorbamıza ekleyelim.
Mahluta çorbası yapımında; derin bir tencere içine 1 su bardağı yıkanmış kırmızı mercimek koyun. Üzerine yarım su bardağı yıkanmış pirinci ekleyin. Mercimek ve pirincin üzerine 8 su bardağı su ve az miktar tuz ekleyip, karıştırın. Ocak üzerine alıp, kaynamaya bırakın.
Tencereye ince doğranmış domates ve yeteri miktarda et suyu ve su eklenir. Sonra iki adet defne yaprağıyla birlikte yağda çevrilmiş et de tencereye konur. Yemek kaynamaya başlayınca ateş kısılır ve kapak kapatılır. Kısık ateşte yaklaşık bir buçuk-iki saat veya et yumuşayıncaya kadar pişirilir.
Kavrulmuş un ve et suyun içerisine eklenen sarımsak aroması ve yoğurt terbiyesi ile birleşen nefis bir çorbadır. Mülayim çorbası, klasik un çorbası ve sarımsaklı un çorbasının terbiyeli bir versiyonudur. Kıvam ve lezzet olarak da bu çorbalara yakındır. İçindeki limon suyu ile de hafif ekşimsi ve mayhoş bir tadı vardır.
Karadeniz yöresine ait nefis bir çorbamız var: Gorgot çorbası. Mısır çorbası olarak da biliyor olabilirsiniz tabii... Mısır, Karadeniz yemeklerinin birçoğunda kullanır ve vazgeçilmezler arasındadır. Lifli bir yapıda olduğu için sindirim sistemini çok rahatlatır, vücudun şişkinliğini alır ve ödem attırır.
Yarma, nohut ve yoğurdun ana malzeme olarak kullanıldığı Türk mutfağına ait bu çorbaya kimi zaman pazı da eşlik ediyor. O da öyle güzel oluyor ki, bu nefis çorbaya hafif ekşilik katıyor ve adeta bir sulu yemek kıvamında oluyor. İçinde bulunan yarma ve nohutu önceden haşlarsanız, bu çorba çok kısa sürede hazırlanıyor.
Pavlus sünnete kalbin kötülüklerden arındırılması olarak mecazi bir anlam yüklemiştir. Bu nedenle Roma ve Yunan kültürlerinin de etkisi ile putperestlikten Hıristiyanlığa geçenler sünnet olmamıştır. Bu durum Hıristiyanlar arasında günümüzde de devam etmektedir.
Kadın sünneti ne demek? Kamuoyunda kadın sünneti olarak da bilinen bu uygulama, kadınların dış genital bölgesinin kasten kesilmesi ya da çıkarılması demek. Genellikle klitoris veya vajina dudaklarının kesilmesini içeriyor.
Kadın sünneti zararlı mi? Bu uygulama doğrultusunda, tıbbi olmayan sebepler ile kadın üreme organları kısmen ya da tamamen vücuttan çıkartılır. Ancak bu, bilimsel hiçbir dayanağı olmayan ve çok tehlikeli bir uygulama olduğu için 6 Şubat günü Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Tolerans Günü olarak tanımlanmıştır.
Soğan ince ince doğranıp yağda kavrulur. Salça ve baharatlar ve nohut eklenip bir iki daha çevrilir, sıcak su eklenir. Kaynamaya başladıktan sonra karıştırılarak hamurlar eklenir ve orta ateşte 10 dk. hamur pişene kadar kaynatılır. Nane ile süsleyip servis edilir, afiyet olsun.
Tencereye sıvı yağ ve tereyağı koyalım . Tereyağ eriyince unu ekleyip rengi biraz değişene kadar sürekli karıştırarak kavuralım. Sonra ocağı kapatıp çırpma teli ile karıştırarak sıcak suyu yavaşça ekleyelim. Tekrar ocağa alıp tuzunu ilave edelim ve kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri