Telefon sıcaklığı arttığında, en olası sorumlu aksalar bataryası, işlemcisi veya ekranıdır. Bu bileşenlerin her biri ısı üretebilir; Telefonunuzun pilinin içindeki kimyasal maddeler elektrik üretir, işlemci bilgileri yüksek hızlarda (bilgisayar gibi) aktarır ve telefonunuzun ekranı ışık verir.
Hemen paniğe kapılmayın, telefonların ısınması son derece normaldir. Ancak telefon aşırı ısınıyor ve kapanıyorsa ya da bu konuda uyarı vermeye başladıysa önemli bir sorun haline gelmiş demektir. Tabii hemen patlama falan olmaz ama her aşırı ısınma, telefonun ömrünü ve kullanım kalitesini azaltır.
Telefonunuz özellikle hızlı şarjı veya süper hızlı şarjı destekliyorsa telefonunuzun şarj sırasında ısınması normaldir. Hızlı şarjlarda normal şarja göre akım ve gerilim daha yüksektir. Telefonunuzu kablosuz şarj ediyorsanız kablosuz veri iletimi sırasında oluşan enerji kaybı nedeniyle telefonunuz ısı üretebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Şarj sırasında telefonu kullandığınız için kabloda ya da şarj bağlantı noktalarına zarar verebilirsiniz. Yukarıda da saydığımız gibi telefonu şarj sırasında kullanmanın genel anlamda bir zararı bulunmuyor. Ancak yine de zorunlu olmadıkça şarj sırasında akıllı telefonu kullanmamak çok daha yararlı olacaktır.
Aslında akıllı telefonların bir miktar ısınması gayet doğaldır. Bu, cihazın normal bir şekilde çalıştığının en büyük işaretlerinden biridir.
Telefonun ısınması hiç bir sorun teşkil etmez.
Aksi durumda pilleriniz veya pille çalışan cihazınızın aşırı ısınması yanması veya patlaması gibi durumlarla karşılaşılabilir. Pilleri kesinlikle ateşe atmayınız. Pilleri ateşe atarsanız pillerin dışındaki koruyucu kısım eriyecektir ve gaz çıkışı olacaktır.
Bir de sıcak havalarda geziyoruz. Sıcaklık 40 derecelere ulaştı. 40 derecenin üstüne bir de telefonun sıcaklığı toplandığında 70 derecelere ulaşıyor. Bu da telefon için büyük bir zarar.”
Telefonun normal çalışma sıcaklığı, çoğu durumda 30 ile 45 derece arasındadır. Telefonun aşırı ısınması durumunda, cihazın kullanımı bir süreliğine durdurularak soğuması beklenmelidir.
Android telefonlar için en çok beğenilen uygulamalar arasında CPU Termometre, CPU Nedir? Monitor, CPU-Z gibi uygulama isimleri sayılabilir. Bu uygulamalar Play Store üzerinden ilgili cihaza indirildikten sonra, mobil cihazın sıcaklık derecesini takip edebilme olanağını kullanıcıya sunarlar.
Akıllı telefonlar, ısıyı dışarı atmak için optimize edilmemiş ince tasarımları veya aşırı pil tüketimi nedeniyle ısınabilir. Hem cihaz hem de şarj cihazı, şarj olurken ısınabilir. "Süper Hızlı Şarj Cihazları" veya kablosuz şarj cihazlarıyla şarj ederken sıcaklık daha da yükselebilir.
Özellikle de yaz aylarında güneş ışığına maruz kılan telefonlar çok daha fazla ve hızlı şekilde ısınır. Bu duruma yol açan ise telefonun yeterince hava alamamasıdır.
Eğer zorlu uygulamalar açıyorsan işlemciye fazla yüklenir ve işlemcideki yük artınca telefon doğal olarak daha fazla ısınır bu ısıda telefonun şarjının çok daha çabuk gitmesine sebep olur arkaplanda çalışan tüm uygulamaları kapatırsan ve o gibi ısınma durumlarında telefonunu kapatıp açarsan belki bir ihtimal ısınmadan ...
Aşırı ısınan telefonuzu veya tabletinizi daha hızlı bir şekilde soğuması için buzdolabının alt kısmına koyabilirsiniz. Derin dondurucu bölmesine yada sıfır derece bölmesine koymayınız. Cihazı mutlaka kapatın ve mümkünse bir bez içerisinde dolaba koyun.
Nem ve benzeri bir şey telefonun bozulmasına sebep olur. Dolaba koyduğunda garanti nemlenecek. Bir seferden bir şey olmaz kolay kolay ama üst üste olursa ve nemlenirse, anakarttaki bir şeylerin pas tutması kaçınılmaz olur. Ek olarak pile de etkisi olma ihtimali var.
Telefonunuzu soğutmak için buz dolu bir poşete koymayı düşünmeyin. Ani ısı değişimleri telefonlara zarar verebilir, buzun erimesiyle ortaya çıkacak su da telefonunuzun içine girebilir.
İşlemciler, sistemlerin tüm iş yükünü organize eden birimler olduğundan dolayı, çok kolay şekilde ısınırlar. Oyun oynamak, yüksek çözünürlüklü film izlemek, veri kopyalamak gibi birçok işlemde işlemci zorlanır, daha fazla güç ister ve haliyle daha çok ısınır.
Telefondan uzun süreli videolar izlemek, saatlerce oyun oynamak, birçok uygulamayı aynı anda açarak arka planda yoğunluk yaratmak, şarj oranı yüzde 100 olsa dahi şarjdan çıkartmamak gibi bazı alışkanlıklar, iPhone ısınma sorunu ve şarjın erken bitmesine neden olmaktadır.
Telefonların aşırı ısınması genellikle yaygın nedenlerden kaynaklanır. Bunlar aşırı kullanım veya bir Bluetooth hoparlöre çok uzun süre bağlı kalma durumu olabilir. Isınma sorununu gidermek amacıyla birkaç uygulamayı kapatmış veya cihazınızı yeniden başlatmış olabilirsiniz.
Düzgün doldurup yine düzgün boşaltmazsa, pil kısa bir sürede sorun çıkartmaya başlar. Bu sadece telefon bataryası için değil, bilgisayar bataryası için de geçerli. Yüzde 50'iken veya yüzde 80'iken 'telefonum boş kalmasın' diyerek yine şarja takıyorsanız, bataryanızı öldürüyorsunuz anlamına gelir.
Akıllı telefonlarda kullanılan lityum iyon piller, uzun ömürlü ve tekrar tekrar şarj edilebilen bir teknolojiye sahiptir. Ancak, pil performansını korumak için genellikle lityum iyon pillerin %100 dolana kadar şarj edilmemesi önerilir. Tam dolu şarj, pil performansı için ideal değildir.
Akıllı telefonların sahip olduğu yazılımlar, bataryanın tam dolup dolmadığını anlayabilecek seviyedeler. Bununla beraber cihaz, batarya tam dolduğu sırada, yani şarj yüzde 100'e ulaştığında otomatik olarak enerji akımını keser. Dolayısıyla telefonu gece boyunca şarjda bırakmak, zararlı değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri