Besiye alınan kazlar son 3-4 hafta günde 3 öğün beslenir ve az hareket ettirilirse, çabucak kilo alırlar. Kış boyunca, tarla artığı, yoncalı, yeşil otlu, mısır silajlarını severek yerler. Bunlara, yumurtlamadan önceki dönemde bir ay kadar arpa lapası veya tahıl karışımlı lapa vermelidir.
Genellikle doğu anadolu bölgesinde bulunur. Özellikle Kars bölgesinde yetiştirilir. Lezzeti ve onunla yapılan yemekler bölgede meşhurdur.Başlıca besinleri otlardır. Fakat böcek, yumuşakça ve küçük omurgalıları yiyen türleri de vardır.
Ekmek çeşitlerinin çoğu, ördekler için besin değeri az gıda konumunda ve beyaz ekmek de bunların içinden en kötü olanı. Bu beslenme tarzı geniş bir skalada problemlere neden olabiliyor. Bu problemlere, sakat bırakan bir hastalık olan ''angel wing'' (melek kanadı) de dahil.
Civciv dönemlerinde biraz titizlik gösterildikten sonra bakımları kolay olup, hayatlarını sorunsuz olarak devam ettirebilmektedirler. Kazların bakım ve yönetimleri ise diğer kanatlı hayvanlardan daha zor değildir. Kazlar genelde açık alanda yetiştirilirler.
Kazlar balık yermi..? çok besini tüketirler.
İlgili 39 soru bulundu
Kazların özellikle kış aylarında tüketmeyi çok sevdiği besinler arasında tarla artığı, yoncalar, mısır silajları ve yeşil otlar sayılabilir. Kazlar oldukça çeşitli beslenmeyi sevmektedir. Tüketebildikleri birçok besin vardır. Kazların en çok tüketmeyi tercih ettiği besinler ise yeşil otlar olarak ifade edilebilir.
Konrad Lorenz, bu olguya “imprintentiondamgalama” adını vermiş, bağlanmış canlıda bu etkinin sürdüğünü göstermiştir. “İşte, ne olacak, kazlar böyleymiş” dememek gerekiyor. İnsanların kullandığı “kaz kafalı” deyimiyle “pek akıllı değil” anlamının aksine kazlar zeki hayvanlardır. İçgüdüleri güçlüdür.
Gerideki kuşlar, öndekilerin daha hızlı gitmeleri için bağırarak uyarırlar . Takım ruhu her zaman korunmalıdır. Dayanışma : Formasyondaki bir kuş, hastalanırsa veya bir avcı tarafından vurulur ve uçamayacak duruma gelirse, düşen kuşa yardım etmek için formasyondan iki kaz ayrılır ve onu korumak üzere yere inerler.
Aile fertlerinin sayısına göre bütün kaz veya yarısı kullanılır. 2-3 kişilik aile için kazın yarısı yeterlidir.
Kazlar ve ördekler.
Çakalın en sevdiği şey büyük, tombul, lezzetli, uyuyan bir kazın üstüne atlamaktır. Büyüklüğü ve tombulluğu, bir de üstüne perdeli ayağı, bu su kuşunun ağacın güvenliğinde uyumasını imkânsız hâle getirir. Kazlar ve ördekler geceleri çoğunlukla suyun üstünde uyur.
Kazlar çok sadık hayvanlardır. Ömür boyu eşleriyle yaşar, partnerlerine ve yavrularına karşı çok korumacı olurlar. Eğer bir kazın eşi veya yavrusu yaralanır ya da hastalanırsa, erkek veya dişi kaz, kış yaklaştığı için gruptaki diğer kazlar güneye göç etse bile onları asla terk etmez.
Yemler lapa halinde veya pelet olarak verilirse, yem zayiatı önlenir. Meradan yararlanan kazlara 100 gram kadar hububatlı lapa verilebilir. Bu ek yem akşamları verilmelidir. Merada güneşten koruma için gölgelikler yapmalıdır.
Kazlar ve tavuklar toprak yemez. Topraktaki kalsiyum ihtiyacını gidereceği taşı arıyorlar.
Tuz ile ovularak saklanan kaz eti oldukça lezzetli ve faydalı bir ettir. Lezzetinin yanında içinde bulundurduğu vitamin ve mineraller ile insanlar için çok yararlı bir besin kaynağıdır.
Nöbet Tutan Kazlar
Erkek ve dişi kazlar uçarken ya da herhangi bir tehlike karşısında, kornayı andırır bir sesle ötüşür, yılan gibi tısıldar, kızdıkları zaman boyun tüylerini kabartırlar.
Damak zevkine hitap eden kaz eti de oldukça lezzetli olan besinlerden bir tanesi olarak bilinir. Kaz eti ise doğru pişirme tekniği ile hazırlanmalıdır. Başta Kars olmak üzere genellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde tüketilen kaz eti doğru yöntemler ile pişirilmelidir.
Kompleks B vitaminler, E vitamini, A vitamini gibi vitaminlerden zengin olan kaz etinde ayrıca selenyum, demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor gibi sağlık açısından büyük önem taşıyan mineraller bulunur. Kaz eti kalori açısından da zengin bir besindir.
Irklarına göre değişmekle birlikte bir sezonda (yaklaşık 130 gün) 15-60 yumurta verebilirler. Bazı Çin, Roman ve Toulouse ırkları bu sayıdan daha fazla verebilirler. Dişi kazlar, 8-10 yaşına kadar verimli bir yumurta üreticisidirler.
Kazların yağlanmasında ve etinin sıkılaşmasında karın etkili olduğuna dikkati çeken Özyılmaz, şunları kaydetti: "Saklanan kazlar her mevsim yenir. Fakat saklama koşullarından dolayı teknolojinin geri planda olduğu, teknolojinin olmadığı dönemlerde yaz boyu beslediği kazları kar sayesinde bekletiyorlardı.
Kişinin işaret parmağı kloaka adı verilen bölgeden içeri tarafa 1.5 ile 2 santimetre olacak şekilde girdirilir. İşaret parmağı yardımıyla kazın mevcut cinsiyet organı dış tarafa doğru çıkartılır. Kaz palası erkekse kazın penisi dış kısma doğru çıkartılır.
Amblemimizin, 9.000 metre yükseklikte kıtalararası uçabilen tek kuş olan “yaban kazı”nı temsil ettiğini biliyor muydunuz?
1.ŞEMPANZELER
İki türü olan ve iki türünün de Dünya üzerinde yaşamsal açıdan insanlara en çok benzeyen, hatta “insanların en yakın akrabaları” olarak bilinen şempanzeler, 'Dünya'nın en akıllı on hayvanı' kategorisinde birinci sırada yer alıyor.
Kural olarak, özel hanelerde bir kaz beş yıla kadar dayanabilir, ancak bu kuşun endüstriyel üretiminden bahsediyorsak, ömrü yaklaşık üç yıldır.
Botu, Arapçada deve yavrusu anlamına gelse de Türkçede kaz yavrusu manasında kullanılır. Kaz Yavrusu Nedir? Bazı yörelerde kaz yavrularına pepil denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri