Sirkeli suyla gargara yapmak, sirkenin antiseptik özelliği sayesinde solunum yollarında oluşan mikrop ve iltihabın temizlenmesini sağlar. Özellikle şiddetli öksürük ve boğaz ağrısının kısa sürede geçmesi için sabah ve akşam düzenli olarak sirkeli suyla gargara yapılması tavsiye edilir.
Elma sirkesinde bulunan asetik asit, antibakteriyel etki gösterdiğinden ağız kokusu ve diş çürükleri tedavisinde kullanılabilir. Suyla karıştırarak ılık veya oda sıcaklığında elma sirkesi gargara yapılabilir. Ek olarak antifungal etki göstererek ağız mantarlarının kontrolünde etkili olabilir.
Elma sirkesi potasyum ve malik asit açısından zengindir; her ikisinin de iyi ağız sağlığının korunmasına yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Potasyum eksiklikleri diş çürümesine neden olabilir. Ayrıca elma sirkesinde bulunan çeşitli asitler ağızdaki enfeksiyonlardan sorumlu zararlı bakterileri öldürebilir.
Elma Sirkesi
Ağız içi yarasına sahip hastalar için iyi haber, antibakteriyel özelliklerin ağız içi yaralarını gidermeye yardımcı olabilecek olmasıdır!
Enfeksiyonlarla mücadele edebilen elma sirkesi, ayrıca asidik bir yapıya da sahip. Böylece boğazda ağrıya sebep olan mukusun parçalanmasına etki edebiliyor. Bakterilerin yayılmasını da engelliyor. Yutkunurken boğaz ağrısı çekiyorsan iki yemek kaşığı elma sirkesini azıcık su ile seyreltip ve gargara yapabilirsin.
İlgili 27 soru bulundu
Boğaz ağrısının giderilmesine yardımcı olmak için, 1 çorba kaşığı elma sirkesi ve isteğe bağlı olarak bir bardak bal ile karıştırılmış 1 fincan ılık su içirin. Elma sirkesi antibakteriyel özelliklere sahiptir ve ılık suyla az miktarda tüketildiğinde boğaza boğaz rahatlamasına yardımcı olabilir.
Elma sirkesi ile boğazdaki bakterileri yok edin
Doğal bir sağlık toniği olan ve antibakteriyel özellik gösteren elma sirkesi bakterilerle savaşmaya yardımcı olur. 1 yemek kaşığı elma sirkesini 1 bardak ılık su ile seyrelterek ve tatlandırmak için bir yemek kaşığı bal da ekleyebilirsiniz.
Elma sirkesi antiseptik olması nedeniyle özellikle mutfak temizliğinde ve kişisel bakımda tercih edilir. Mutfakta ayrıca meyve ve sebzelerin temizlenmesinde kullanılır. Salmonella gibi bakterilerin bulaşmasını engellemek amacıyla elma sirkesinin gıda temizliğinde kullanılması faydalı olabilir.
Elma sirkesi tüketimi için günlük önerilen miktar 15-30 ml'dir. Elma sirkesi, kilo kontrolü, kan şekeri ve kolesterolü düzenlenmesi ve diğer rahatsızlıkların tedavisinde günlük olarak 1-2 yemek kaşığı önerilebilir.
Durulayın: Etiket talimatlarında yazıyorsa eğer gargarayı tükürdükten sonra ağzınızı çalkalamalısınız. Ancak birçok antiseptik gargarada durulama tavsiye edilmemektedir. Kullanım sıklığını takip edin: Ağız gargaraları genellikle günde 1 – 2 kez kullanılabilmektedir.
Çok fazla miktarda elma sirkesi içmek dişlerinize zarar verebilir. Elma sirkesinin içilmesinden ziyade salata sosunun bir bileşeni gibi tüketilmesi önerilir. Seyreltilmemiş elma sirkesi içmek, mide ülseri veya asit reflü gibi sindirim problemleri olan kişilerde semptomları kötüleştirebilir.
Elma Sirkesi: Elma sirkesi anti-iltihap özelliğe sahip olması yönüyle bilinmektedir. Enfeksiyonun görüldüğü bölgeyi dezenfekte etmekte etkilidir. İltihaplı diş problemi meydana geldiği takdirde kişiler tarafından en sık tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır.
Elma sirkesi ile günde 2-3 kez gargara yaparak, diş eti iltihabı sorununu ortadan kaldırabiliriz. Diş eti iltihabına elma sirkesi iyi gelmektedir.
Elma sirkesi: Elma sirkesi tükürük akışını uyarır, iltihap önleyici ve antibakteriyel etkiye sahiptir. İki yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak su ile karıştırıp dişlerinizi fırçalamadan yarım saat önce bu suyla gargara yapın.
Gargaranın yutulması genellikle tavsiye edilmez, bu nedenle gargara yaptıktan sonra ağzınızı tekrar suyla çalkalamanız önemlidir. Gargaralar genellikle günde bir kez veya ihtiyaç duyuldukça kullanılır.
Diş fırçalama işleminden sonra uygulamanız önerilen sirkeli gargara, ağızdaki bakterilerin temizlenmesine yardım edecektir. 1 su bardağı suyun içine 2 yemek kaşığı sirkeyi ekleyin ve karıştırın. Suyu az miktarda ağız içine alın ve çalkalama işlemine geçin. Çalkalamadan sonra kirli suyu tükürün.
Sirkeli su patojenlerin etkisiz hâle getirilmesine yardımcı olabilir. Yaraların temizlenmesinde; mantar, uçuk ve enfeksiyon durumunda tedaviye ek olarak sirkeli sudan yararlanılması mümkündür. Sirkeli su gıdalar için etkili bir koruyucu olarak kabul edilir.
Bağırsakları Çalıştırır
Asetik asit, bağırsaklardaki bazı zararlı bakterilere karşı etkili olabilir ve bağırsak florasının dengesini düzenleyebilir. Bu, durum kabızlık gibi bağırsak sorunlarına karşı doğal bir çözüm oluşturabilir.
Üzüm sirkesi ile elma sirkesi arasındaki farklar: Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken, üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken, elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
Elma sirkesi, bakteriler de dahil olmak üzere bazı mikroorganizmaların etkisiz hale getirilmesine yardımcı olur. Geleneksel olarak tırnak mantarı, saç biti, siğil ve kulak enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılmıştır.
Cam, fayans veya paslanmaz çelik gibi yüzeyleri temizlerken de etkilidir. Ayrıca mobilyaların ve halıların temizliğinde de kullanılabilir. Sirke, diğer kimyasal temizlik maddelerine göre daha çevre dostu ve doğal bir seçenektir. Ayrıca ucuz ve kolay temin edilebilir olması da avantajları arasında yer alır.
Gargaranızı, bir su bardağı ılık suyun içine bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karbonat ekleyip karıştırarak hazırlayabilirsiniz. Gargara mikropları öldürmenin yanı sıra boğazınızı da yumuşatır.
Sürekli boğaz iltihaplanması görülme nedenlerinden biri olan kronik farenjit; sık sık üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıkları geçirmek, alkol ve sigara tüketmek, sürekli nem oranı düşük ortamlarda bulunmak ve sürekli yüksek sesle konuşmak gibi faktörlerle ilişkilidir.
Yeterli sıvı alımı: Bol sıvı almak, boğazı nemli tutar, kurumasını önler ve böylece ağrıyı hafifletir.Tavuk suyu çorba, ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, nane-limon çayları ile boğazınızı yumuşatabilir, bedeninizi destekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri