Vekil veya taraflara yüklenilen celse harcı mütaakıp iki celsede ödenmezse bir misli fazlasiyle alınır. Ödenmediği takdirde harcın bu miktar üzerinden tahsili için Maliyeye tezkere yazılmasına karar verilir.
IMEI kayıt ücreti e-Devlet üzerinden yatırıldıktan sonra, IMEI kayıt işlemi tamamlanmış oluyor. Buna karşın yurt dışından getirilen akıllı telefonların 120 gün içerisinde kayıt edilmemeleri durumunda, IMEI numaraları bloke ediliyor ve söz konusu cihazlar iletişime kapatılıyor.
Bakanlık, mevcutta harcını yatırıp telefonunu kayıt ettiremeyen kişilerin 6 bin 91 TL'lerini vergi dairelerinden geri alarak, yeniden 20 bin TL harç bedeli yatırmaları halinde telefonlarını kayıt ettirebileceklerini bildiriyor.
Yurtdışından getirilen cihazların 120 gün kayıt yaptırmadan kullanılabilmektedir. Cihaz 120 gün içinde kayıt edilmemesi durumunda iletişime kapatılmaktadır.
IMEI kayıt harcı 6091 TL'den 20 bin TL'ye yükseldi. BTK tarafından yurt dışından getirilen telefonlar yaklaşık 4 ay boyunca kayıt yaptırmadan kullanılıyor. 120 günlük süre dolduktan sonra ise telefonlar yurt içi kullanımına kapanıyor.
İlgili 30 soru bulundu
IMEI Kaydı Yaptırdıktan Sonra Telefon Kapanır mı? Yurt dışından getirilen ve yasal düzenlemelerle belirlenen süre içerisinde IMEI kaydı yapılan telefon, kayıt sonrası kapanmaz. Ancak belirlenmiş olan 120 gün içerisinde IMEI kaydı yapılmazsa telefon kullanıma kapanır.
AK Parti Seçim Beyannamesi'nde, yurt dışından getirilen mobil cihazların Türkiye'de kayıtsız kullanım sürelerinin 120 günden 180 güne çıkarılacağı açıklandı.
Belirtilen 120 günlük kullanım süresi içinde kayıt altına alınmayan cihazlar açısından, salgın da dikkate alınarak yurda giriş tarihinden geçerli olmak üzere 365 gün içinde kayıt yaptırma ve yeniden kullanıma açtırma olanağı sağlanmış oldu.
T.C. kimlik numarası veya yabancı kimlik numarası bulunan ve e-Devlet sisteminden kayıt işlemine izin verilen kişiler, e-Devlet kapısı ( www.turkiye.gov.tr) üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirebilirler.
IMEI Değiştirme
Bu numara, telefonun kullanıma açılması için kayıt altına alınır. Ancak, IMEI numarası değiştirilerek telefon açtırmak mümkündür. Ancak, bu işlem suç teşkil ettiği için yasal yollardan yapılmamalıdır. Yurtdışından getirilen telefonların pasaport ibraz edilmeden açtırılması mümkün değildir.
Pasaport olmadan sadece kimlik belgesiyle gidilebilen bu ülkelerden alacağınız telefonların kayıt işlemlerini, pasaporta gerek olmadan T.C kimlik numarası ile yapabilirsiniz. Eğer kaydı e-Devlet'ten gerçekleştirecekseniz pasaport yerine, nüfus cüzdanı seçeneğini işaretlemelisiniz.
IMEI İşlemleri
Yurt dışından yanımda getirdiğim cihaz için ne kadar sürede IMEI kaydı yaptırmalıyım? Cihaz yurt dışından Türkiye'ye giriş yaptıktan sonra, en geç 120 gün içerisinde kayıt işlemini yaptırmanız gerekir. 120 gün geçtikten sonra yapacağınız başvurular kabul edilmemektedir.
Dikkat edilmesi gerekenler; - 2023 yılı için güncel kayıt ücreti 6.090 TL - Kayıt yapmak için son 1 yıl içinde yurtdışına çıkış ve yurda giriş yapmış olmanız gerekiyor.
Bu nedenle kullanılmayan faturalı hat ne zaman kapanır diye soranlar için, faturalı hatların bir operatöre kayıtlı olduğu sürece açık kalmaya devam edeceğini söyleyebiliriz. Ancak ödenmemiş fatura olması durumunda GSM operatörü tarafından hattın kullanımı kısıtlanabilir.
Yurt dışından getirilen telefonun kayıt altına alınması için 120 gün içinde gerekli belgeleri tamamlayarak e-Devlet kapısı üzerinden başvurusunu yapmalıdır.
YURT DIŞI TELEFON KAYIT ÜCRETİ NE KADAR? 2023 yılında IMEI kayıt ücreti 2 bin 732 TL'den 6 bin 91 TL'ye çıkarılmıştı. Bu ücret 7 Temmuz 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte 20 bin TL'ye yükseltildi.
Gelen iPhone veya başka model cihazınızı pasaport kaydı yapmadan kullanmanız mümkün değildir. O nedenle pasaport kaydını mutlaka yaptırmalısınız.
e-Devlet Kapısı üzerinden pasaportsuz imei kayıt mümkün ancak bir şartı var; Eğer, Kıbrıs gibi pasaport olmadan, T.C. kimlik kartıyla giriş - çıkış yapılabilen bir yerden telefonu aldıysanız, IMEI kaydı için pasaporta ihtiyacınız yok. Kimlik kartınızla da IMEI kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan, e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurmak suretiyle kayıt işlemi gerçekleştirilir.
Son tahlilde durum şudur: 30 Mayıs'tan bu yana pasaport sahibi, adına kayıt harcı ödenecek olan kişi, hattın ait olduğu kişi ve dolayısıyla telefonu kullanacak olan artık aynı kişi olması gerekiyor.
Pandemi döneminde devreye sokulan geçici IMEI kaydı oluşturma devri artık bitiyor. Yurt dışından alınan telefonlar kullanılamaz hale gelebilir! Yurt dışından getirilen telefonların kullanılması için en iyi yöntemlerden biri olan geçici IMEI kaydı uzatma hizmeti, artık kaldırıldı.
IMEI İşlemleri
Aynı yıl içinde birden fazla cihaz için IMEI kayıt işlemi yapabilir miyim? Hayir. 2 yıl içinde sadece 1 kez cihaz kayıt işlemi yapabilirsiniz.
Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünce, 30 Mayıs 2019 tarihinde getirilen düzenleme kapsamında süre iki yıldan üç yıla çıkarılmış ve yurt dışından getirilen telefonlar için "yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılma şartı” da eklendi.
Yurtdışından alınan iphone kayıtsız kullanım sırasında 120 gün kullanım sonrası şebeke kapanır ancak e-sim barındıran iphonelarda bayiye giderek e-sime geçiş yapıp +120 gün daha kullanabiliyorsunuz.
Yani yurt dışından getirilen bir akıllı telefonun Türkiye'de kayıtlı hâle getirilmesi için yapılması gereken ödeme. Bilenleriniz vardır; bu tutar, 2023'ün başında 6.091 TL idi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, aldığı bir karar ile bu tutarın 20 bin TL'ye yükseltilmesine karar vermişti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri