Operatör, mahkemenin istediği aralıktaki telefon kayıtlarını gönderir. Ancak operatörün geriye dönük beş yıldan daha fazla kayıt göndermesi mümkün değildir. Nitekim telefon kayıtları operatörler tarafından 5 yıl süreyle saklanır.
Eğer cep telefonu operatörleri, mahkeme kararı olmadan konuşma içeriğini kaydederse, TCK 132 hükümleri gereği Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal edecek ve buna yönelik yaptırımlarla karşılaşabileceklerdir. Özetle geçmişe dönük telefon konuşma kayıtlarının içeriği, konuşma kayıtlarından oluşmamaktadır.
Operatörler 5 yıl süreyle geçmişe dönük telefon kayıtlarını tutmakla yükümlüdür. Her ne kadar bireysel talepler doğrultusunda telefon kayıtları paylaşılmasa da bunların bir mahkeme kararı ile delil olarak sunulması söz konusu olabilecektir. Ancak operatörler bu kayıtların içeriğini değil ancak dökümlerini paylaşabilir.
GSM şirketleri, “görüşme kayıtları geriye dönük 5 yıl saklanıyor” yönündeki haberle ilgili olarak “Muhatap TİB” dedi. TİB Başkanı Şimşek de, “Yönetmeliğe göre, GSM operatörleri kayıtları 1 yıl saklar. 1 yıldan fazla saklarsa da cezası yok.
İletişimin dinlenmesi ve kaydedilmesi kararı, verildikten sonraki zaman dilimin için etki yaratır. Yani, geleceğe yönelik iletişim dinlenerek kayıt altına alınabilir. Geçmişteki iletişim içeriğine erişmek hukuken mümkün değildir.
İlgili 28 soru bulundu
Bir suç soruşturması sebebiyle geriye dönük olarak iletişimin genel tespiti yapılamaz ve şüphelinin tüm kayıtları incelenemez.
Telefon hattı kimin adına ise o kişi aranan ve mesaj gönderilen numaraların dökümünü (ayrıntılı fatura) ilgili şirketten alabilir.
Konuyla ilgili Yargıtay içtihatları da yakından incelendiğinde boşanma davalarında geriye dönük telefon kayıtlarının incelenmesi istenebilmektedir. Söz konusu kayıtlar çoğunlukla davacı olan eşin davalının kendisini aldatmasını düşünmesi ya da bu hususta aldatma olayını kanıtlamak istediği vakalarda talep edilmektedir.
Boşanma davasında geriye dönük telefon kayıtları veya anlık kayıtların talep edilmesi mümkün değildir. Aranan ve mesaj gönderilen numaralar ile görüşme saatleri ve tarihleri dışında herhangi bir bilginin paylaşımı mümkün değildir. Aile mahkemesi tarafından ayrıca bu dökümlerin talep edilmesi de mümkün değildir.
SMS ve arama kayıtlarını mahkemede delil olarak sunmak için, bu kayıtların bir nüshasını mahkemeye sunmak gerekir. Ayrıca bu kayıtların hangi tarih ve saatte, hangi numaralar arasında yapılmış olduğunu gösteren bir belge de mahkemeye sunmak gerekir. SMS ve arama kayıtları, boşanma davalarında önemli bir delil olabilir.
İletişimin tespiti kararı iki ay için verildiğinde, bu karar sadece iki ay için geçerli olacak. İki ayın bittiği son güne kadar şüpheli veya sanığın iletişim kayıtları geçmişe dönük ve süre sınırı olmaksızın elde edilebilecektir.
BTK, Dink davasında mahkemenin istediği kayıtların iletileceğini açıkladı. BTK'nın açıklamasında, kayıtların beş yıllık saklama süresi dolduğunda da silinmeyeceği belirtildi.
Yine HMK 189/2. hükmü uyarınca da, boşanma davasında delil değeri olmayacaktır. Kişiler örneğin Whatsapp üzerinden eşin üçüncü kişilerle olan konuşma içeriklerini elde edemezler. Ancak GSM operatörleri üzerinden bir kısım iletişim kayıtlarının tespitini Mahkemeden isteyebilirler.
Bununla beraber operatörler yalnızca son 5 yıla ait telefon kayıtlarını muhafaza etmektedir. Bu kapsamda geçmişe dönük telefon konuşma kayıtlarının 5 yılı kapsayacak şekilde istenilmesi mümkündür.
Mahkeme kararı ile telefon kayıtları celp edilir. Bu kayıtlar aldatma delili olabilir. Bundan başka şekilde sunulan kayıtlar boşanmada delil olamaz.
Boşanma Davasında Sosyal Medya Yazışma ve İçerikleri Nasıl Sunulur? Sosyal medya yazışma ve içerikleri, operatörden istenilecek olan telefon arama veya kısa mesaj(SMS) kayıtları gibi ilgili sosyal medya şirketine mahkeme kanalıyla müzekkere yazdırılarak dosyaya kazandırılabilen delillerden değildir.
Karşı tarafın rızası dahilinde alınan ses, görüntü ve video kaydı hukuka aykırılık teşkil etmez. Hukukun öngördüğü biçimde, rıza dahilinde ve kanuni yollarla elde edilmiş olan bu deliller mahkemece değerlendirilir ve olayların ispatı bakımından delil olarak kullanılabilir.
Çünkü aldatma (zina) sebebiyle boşanma kararında, davalı tam kusurlu sayılır. 2022 yılında aldatan eşin maaşının en az 10 katı kadar tazminat ödemesine hükmedilebilyor. Bu tutar, manevi tazminat olarak aldatılan eşe ödenir. Fakat aldatılan eş aldatana şiddet göstermişse, kusurlar eşit olur ve tazminat ödenmez.
e-Devlet Kapısı'na şifre ve T.C. kimliknumaranız ile giriş yaptıktan sonra e-Hizmetler bölümünden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nu seçin. Bu kategorideki alt başlıklar arasında "Mobil Hat Sorgulama"yı tıklayın.
Kapanmış olmasına rağmen kapanmasından 3-5 yıl geçse de bu içerikleri görmek istemek için hala eski sahibinden izin alınması şart mıdır ? Öncelikle geçmiş olsun. Kapatılan hattın yada farketmeksizin her hattın baz istasyon dökümleri alınabilir.
Cep telefonu arama dökümü elde etmek için, telefonun ayarlar bölümüne gidip telefon uygulamasını açmalısınız. Ardından, "Arama Geçmişi" sekmesine tıklamanız gerekecek. Burada, son yapılan aramaların bir listesi bulunacaktır. "Son Kişiler" bölümü, en son yapılan aramaların kayıtlarını içerir.
Aldatılan eş bunu, mahkemede telefon kayıtları deliline dayanarak ispatlayabilir. Aldatan eşin telefon kayıtlarının celbinin mahkemeden talep edilmesi ile mahkeme ilgili operatöre müzekkere yazarak telefon kayıtlarını ister. Operatör, abonesine ait 5 yıl süreyle sakladığı telefon kayıtlarını mahkemeye verir.
Bilindiği üzere iletişimin denetlenmesi tedbiri, kural olarak CMK'nın 135. maddesi gereğince sadece şüpheli ya da sanık açısından mümkündür. Şüpheli ya da sanık dışında herhangi bir kimsenin telefonlarının dinlenmesi mümkün değildir.
Telefon dinlenmesi sadece mahkeme kararı ile gerçekleşebilir ve geçmişe yönelik ses kaydının elde edilebilmesi mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri