Yeni alınan telefonların ilk şarj süresi 6 saat ve üzeri olabilir. Özellikle yeni nesil iyon lityum bataryalar için 6 saat cihazın tam kapasite dolması için yeterli bir süredir. Pek çok teknoloji devi marka, kullanım kılavuzunda cihazların ilk şarj sürelerinin ne kadar olması gerektiğine dair bilgi paylaşır.
Telefonunuzu sıfır aldıysanız yani açılmamış kutu ise bir müddet şarj etmenizde fayda vardır. Telefonun aslında bataryanın kendisine gelebilmesi için şarj edilmesi şarttır. Yeni alınan telefonlarda böyle bir durum vardır. Yeni alınan telefonlar için önerilen şarj saati, 6 saattir.
Akıllı telefonların sahip olduğu yazılımlar, bataryanın tam dolup dolmadığını anlayabilecek seviyedeler. Bununla beraber cihaz, batarya tam dolduğu sırada, yani şarj yüzde 100'e ulaştığında otomatik olarak enerji akımını keser. Dolayısıyla telefonu gece boyunca şarjda bırakmak, zararlı değildir.
Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır. Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir. Şarjın tamamen doldurulması yerine, %70 ya da 80 civarındayken şarjdan alınması bataryanız açısından en verimli yaklaşım olacaktır.
Ortalama olarak pilinizi %30-70 şarj kapasitesinde tutmanız faydalı olacaktır. Bu oranı kendinizce %40-80 bandında da belirleyebilirsiniz. Cihaz şarjı minimum %30'a geldiğinde şarj etmeli ve %80'e geldiğinde ise şarjdan çıkarmalısınız.
İlgili 30 soru bulundu
Düzgün doldurup yine düzgün boşaltmazsa, pil kısa bir sürede sorun çıkartmaya başlar. Bu sadece telefon bataryası için değil, bilgisayar bataryası için de geçerli. Yüzde 50'iken veya yüzde 80'iken 'telefonum boş kalmasın' diyerek yine şarja takıyorsanız, bataryanızı öldürüyorsunuz anlamına gelir.
Bu nedenle telefonu satın aldığınız ilk gün veya daha sonrasında tamamen şarj etmenize gerek yok. Hatta telefonların şarjı tamamen tükenmeden, yaklaşık %20-%30 civarında şarja takmak pil sağlığı açısından çok daha iyi. Yani telefonunuzu güvenle dilediğiniz zaman şarja takabilirsiniz.
Battery University'e göre, pil voltajındaki her 0.1V'luk düşüş, döngü ömrünü iki katına çıkarır. Bu nedenle telefonunuzu %30 - %80 aralığında şarj etmeniz voltajı daha düşük tutar ve pilin ömrünü biraz uzatabilir. Li-ion piller için daha kısa ancak düzenli doldurma uzun tam şarj döngülerinden çok daha iyidir.
Ancak, genel olarak uzmanlar, telefonun şarjını yüzde 20 ila 80 arasında tutmanın en uygun olduğunu belirtmektedir. Bu aralık, bataryanın ömrünü uzatırken aşırı ısınma riskini de azaltmaktadır. Sürekli olarak telefonu yüzde 0'a düşürmek veya yüzde 100 doluluğunda tutmak, batarya performansını olumsuz etkileyebilir.
Uzun süreli şarj işlemi, uzun kullanımlarda bataryaya zarar veriyor ve pil ömrünü azaltıyor. O nedenle satın alınan bir telefonun pil ömrü ilk 1 yıl içinde bir miktar, sonraki yıllarda ise belirgin biçimde kısalıyor.
Özellikle yeni nesil iyon lityum bataryalar için 6 saat cihazın tam kapasite dolması için yeterli bir süredir. Pek çok teknoloji devi marka, kullanım kılavuzunda cihazların ilk şarj sürelerinin ne kadar olması gerektiğine dair bilgi paylaşır.
Özellikle koku organının derin uykuda kendini devre dışı bıraktığını söyleyen uzmanlar, yatarken elektronik cihazları şarja takmayı önermiyor. Aksi takdirde şarj cihazında fazla kalan telefonların patlayabileceği ve yangına sebep olabileceği üzerinde duruluyor.
Bu bilgilerden hareketle akıllı telefonların şarjının, yüzde 40 ile yüzde 80 arasında bulunması ve telefonu şarja takacağımız zamanı bu aralıklara göre belirlememiz, en ideal batarya performansını ortaya koyuyor. Özellikle yüzde 20'nin altına düşmesine izin verilen batarya kapasitesi, ileride sorunlara yol açabiliyor.
Pil teknolojisindeki ilerlemeye rağmen, tüketicilere yeni akıllı telefonlarını ilk kez kullanmadan önce en az 8 saat şarj etmeleri söyleniyor. Bunun nedeni, telefonunuzun maksimum kapasitesinde (yüzde 100) şarj olmasını ve sonraki her şarj döngüsünde bu seviyeye ulaşabilmesini sağlamaktır.
Bilgisayardan şarj olursa 2 saat.. Prizden şarj olursa 30-45 dk.. Pilin özelliklerine göre değişiyor...
Android'de pil sağlığı nasıl kontrol edilir? Ne yazık ki, Android'de pilinizin ne kadar tükendiğini gösteren belirli bir pil sağlığı menüsü yok. Her şeyin normal olduğundan emin olmak ve pil/telefon sıcaklığını kontrol etmek için Ayarlar > Pil > Pil bölümüne gidebilirsiniz.
Bunlar arasında bataryanın doğal yaşlanması, aşırı şarj, hatalı uygulamalar ve cihazın aşırı ısınması sayılabilir. Batarya ne kadar çok kullanılırsa, pilin maksimum kapasitesi o kadar çok düşer. Bu nedenle, cihazınızı düzenli olarak aşırı şarj etmek, pilin ömrünü kısaltabilir.
Ayarlarınıza gidin ve Cihaz Bakımı (Android) veya Pil (iPhone) üzerine tıklayın. Ardından, etkinleştirildiğinde gereksiz arka plan uygulamalarını kapatacak olan pil optimizasyon seçeneğini görmelisiniz. Bu özellik size pil ömrünün önemli bir bölümünü geri kazandırabilir.
Şarjı tam bitirmeden takıp, 100 olunca çıkarmak veya 40-50-60 olunca takmak, bataryanın ömrünü biraz daha uzatır.
İyileştirilmiş pil şarjı seçeneği açık şekilde telefonunuzu kullanmaya devam etmelisiniz. %0 ile %20 ve %80 ile %100 aralığında kesinlikle telefonunuzu şarjdan çekmemelisiniz. Orijinal şarj aleti ve şarj kablosu kullanmalısınız. Şarjınız tamamen dolduktan sonra, saatlerce telefonu şarjda bırakmamalısınız.
Şarj sırasında telefonu kullandığınız için kabloda ya da şarj bağlantı noktalarına zarar verebilirsiniz. Yukarıda da saydığımız gibi telefonu şarj sırasında kullanmanın genel anlamda bir zararı bulunmuyor. Ancak yine de zorunlu olmadıkça şarj sırasında akıllı telefonu kullanmamak çok daha yararlı olacaktır.
Akıllı telefonlarda kullanılan lityum iyon piller, uzun ömürlü ve tekrar tekrar şarj edilebilen bir teknolojiye sahiptir. Ancak, pil performansını korumak için genellikle lityum iyon pillerin %100 dolana kadar şarj edilmemesi önerilir. Tam dolu şarj, pil performansı için ideal değildir.
Türk Dil Kurumu'nun resmi internet sitesi üzerinde en çok sorgulama yapılan kelimelerden bir tanesidir. Şarj sözcüğünün doğru yazımı konusunda kararsız kalanlar ayrıntı bilgilere bu başlık altından ulaşabilecekler. TDK YAZIMI ŞARJ MI, ŞARZ MI? TDK'ye göre 'şarj' olarak yazılmalıdır.
Bu noktada telefonun yavaş şarj olması, pil yönetim sistemi tarafından batarya sağlığının korunması için yapılan bir müdahaledir ve dikkatli bir şekilde yönetilmesi gereken süreçtir. Aksi takdirde bataryaya ciddi zararlar verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri