Telefonunuz aşırı ısınmışsa prize takılı olması durumunda telefonu prizden çıkarın, daha serin bir yere taşıyın ve soğuyuncaya kadar kullanmayın.
Çünkü ısınma durumu pek çok zaman batarya ile ilgili sorunlardan kaynaklanır. Bataryadan dolayı oluşan ısınma, telefonun arka kısmında ortaya çıkar. Bataryanın arızalı olması, genellikle telefon için büyük bir soruna işaret etmez. Eğer kolayca çıkarılabiliyorsa bataryayı kontrol etmelisiniz.
Bu ısınma genellikle, uygulamaların yoğun kullanımı, oyun oynama veya video izleme gibi işlemciyi yüksek oranda kullanan eylemler sonucu gerçekleşir. Telefonların ısınması aslında normal bir durum, çünkü bu, işlemcinin yüksek hızda çalıştığını ve enerji tüketerek ısı ürettiğini gösterir.
Isınmanın Potansiyel Zararları
Telefon bataryasının ısınması, cihaz performansı ve dayanıklılığı üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Yüksek işlem gücü ve yoğun uygulama kullanımı sonucu oluşan ısınma, cihazın iç bileşenlerini zorlayarak cihazın stabilitesini ve verimliliğini azaltabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Yukarıda bahsettiğimiz gibi aşırı ısınma sorunu cihazınızda bazı hasarlara sebebiyet verebilir. Telefonunuz anlık olarak kapanabilir, bataryanız zarar görebilir, piksel arızaları meydana gelebilir. Aşırı ısınma durumlarında öncellikle dışardan bir ısı kaynağı varsa onun önüne geçilmeli.
Telefon ısınma sorunu telefonunuzun özellikle arka bölgesinin ısınmasıyla kendisini gösterir. Bu ısınma tam olarak batarya kısmında değil bataryaya yakın olan bölgelerde gerçekleşir. Telefonun kulağa denk gelen ahize kısmında gerçekleşen ısınma, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Ayrıca, telefonunuzu şarj ederken yere koyabilirsiniz. Bu, telefonunuzun pilinin soğumasına ve dolayısıyla daha uzun ömürlü olmasına yardımcı olabilir. Telefonunuzu şarj ederken kullanmak zararlıdır. Pilin sıcaklığı arttıkça, kimyasal reaksiyonlar hızlanır ve pili daha hızlı tüketirsiniz.
Telefonunuz özellikle hızlı şarjı veya süper hızlı şarjı destekliyorsa telefonunuzun şarj sırasında ısınması normaldir. Hızlı şarjlarda normal şarja göre akım ve gerilim daha yüksektir. Telefonunuzu kablosuz şarj ediyorsanız kablosuz veri iletimi sırasında oluşan enerji kaybı nedeniyle telefonunuz ısı üretebilir.
Pillerin Su ile Teması
Sıvılar pillerin bünyesindeki koruma devresini bozar ve şarj işleminin anormal düzeydeki akım ve gerilim seviyelerinde gerçekleşmesine yol açar. Sonuçta pillerde aşırı ısınma, patlama veya yanma ortaya çıkabilir.
Eğer telefonunuzun bataryası ısındıysa ve cihazınızda düşme sonucu bir hasar varsa, bu durum genellikle garanti kapsamı dışında kalabilir. Aynı şekilde, suya maruz kalan bir telefonun bataryasının ısınması da garanti dışı kalabilir.
Telefonunuza takılan pil orijinal olmayabilir. Orijinal iPhone pilleri, yeni değiştikten sonra ısınma yapmaz. Eğer olağan dışı bir ısınma hissedersiniz pilinizi değiştiren yer ile hemen temasa geçmenizi tavsiye ederiz. Telefonunuzun pili değişmedi ise pil sağlığı çok düşük seviyelere gerilemiş olabilir.
Telefonun normal çalışma sıcaklığı, çoğu durumda 30 ile 45 derece arasındadır. Telefonun aşırı ısınması durumunda, cihazın kullanımı bir süreliğine durdurularak soğuması beklenmelidir. Telefonun sıcaklığını ölçmek için birçok farklı yöntem bulunmaktadır.
Bilgisayarınızın havalandırma kanallarının tıkanması veya yetersiz olması, ısının içeride hapsolmasına neden olur. İkinci etken ise toz ve kir birikintileri. İşlemcinin etrafında biriken toz, ısıyı dağıtmayı zorlaştırır. Üçüncüsü ise, işlemci üzerindeki termal macunun eskimiş veya yetersiz olması.
Telefonunuz aşırı ısınmış olabilir: Ortam sıcaklığı çok yüksekse ya da yoğun güç kullanan uygulamalar (Kamera veya oyun uygulamaları gibi) kullanıyorsanız yüksek sıcaklık koruma mekanizması tetiklenecek ve telefonunuzun kapanmasına veya yeniden başlatılmasına sebep olacaktır.
Düzgün doldurup yine düzgün boşaltmazsa, pil kısa bir sürede sorun çıkartmaya başlar. Bu sadece telefon bataryası için değil, bilgisayar bataryası için de geçerli. Yüzde 50'iken veya yüzde 80'iken 'telefonum boş kalmasın' diyerek yine şarja takıyorsanız, bataryanızı öldürüyorsunuz anlamına gelir.
Aksoy, "Cep telefonu kullanıcılarının telefonlarını uzun süreli olarak şarjda bırakmaları hem bataryalarının ömrünü azaltır hem de ısınıp şişmesine ve bununla birlikte de patlamasına neden olur. Telefonlarını en fazla 3 saat şarjda tutmaları gerekir.
Bu yüzden pile zarar vermemek için telefonunuzla birlikte gelen adaptörü kullanmanızda fayda var. Enerji tüketiminin yanında pilinizi devamlı olarak yüzde 100'de tutmak, pilinizin ömrünün biraz daha hızlı tükenmesine neden olabilir.
Sebep: Yoğun güç kullanan arka plan uygulamaları, telefonunuzun CPU kullanımını artırarak ve fazla güç tüketerek telefonunuzun aşırı ısınmasına yol açar.
Akıllı telefonlarda sıvı soğutmanın arkasındaki temel prensip, ısı yayılımı üzerinde çalışır. Soğutma sistemi içinde sıvı olan bir ısı borusundan oluşur. Bu sıvı yonga setinden ısıyı emerek buharlaşır. Isı daha da dağıtılır ve ortam sıcaklığı korunur.
Vatandaşların ısınan telefonlarını buzdolabına veya klima önüne koyarak soğutmaya çalışmasının telefona zarar verdiğini belirten Özgör, "Bazı vatandaşlarımız telefonları ısındığı zaman panik yaparak telefonlarını buzdolabına koymak gibi bilimden uzak tedbirler alıyorlar.
Yüksek işlemci özelliklerine ve bataryalara sahip telefonlar soğuk hava şartlarında bile aşırı ısınır ve performans sorunu yaşarken yaz aylarında akıllı telefon sıcaklığı havanın da etkisi ile birlikte 60 derecenin üstüne çıkabiliyor.
Günümüzde kullandığımız akıllı telefonların neden ısındığı merak edilen konular arasında yer alıyor. Akıllı telefonların ısınmasının normal şartlarda pek bir zararı yoktur.
Tıpkı akıllı telefon gibi bataryaların da ortalama iki sene yüksek verim verdiğini söylemek mümkündür. Daha sonra zamanla verim azalabilir. Elbette ki, telefonun nasıl ve ne kadar kullanıldığı da batarya ömrünü etkileyen önemli etkenlerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri