Öncelikle çocukların göz sağlığı açısından 7 yaşından önce cep telefonu ve tabletle tanıştırılmaması gerekir. Cep telefonuna, laptop, bilgisayar ve tablete en az 40 cm mesafeden bakmak çok önemli. Aynı şekilde kitap okurken de gözlerimize çok yaklaştırmamalı, 40 cm mesafeye dikkat edilmesi gerekir.
Dr. Hakkı Birinci, "Cep telefonu veya bilgisayarda ekrana bakarak okuma mesafesi 30-40 santimetre olmalıdır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Çalışma masasının düzenlenmesi sırasında uyulması gerekli standartlar şunlardır: Masa yüksekliği: 58.4 - 73.6 cm • Ekrana bakış mesafesi: 40.6 - 73.1 cm. • Masa kalınlığı: 2.5 cm • Çalışma alanı genişliği: En az 71.3 cm. Bilgisayar ve döküman için ek alan gereklidir.
Göz ile kitap arasında en uygun uzaklık 25-30 cm olmalıdır. Okuma sırasında gereğinden fazla eğilmemelidir.
Cep telefonu veya bilgisayarda ekrana bakarak okuma mesafesi 30-40 santimetre olmalıdır. Daha yakından bakıldığında şikayetlerde artış olacaktır. Çünkü okuma sırasında dikkat ve göz kırpma refleksi azalır, gözde kuruma oluşur.
İlgili 42 soru bulundu
Kitap okurken kitapla göz arasındaki mesafe en az 30 santimetre olmalıdır. Bu mesafe sadece kitap okurken değil herhangi bir yazıyı okuma mesafesi olarak algılanmalıdır. Yani test çözerken de bir ödev yaparken de kitap veya defter ile gözlerimiz arasındaki mesafe de aynı şekilde 30 santimetreden az olmamalıdır.
Bilgisayar karşısında olan bireylere dikkatli çalışma ve keskin görüş çabası göz kırpma sayısını azalmakta olup göz kırpma sayısı bilinçli olarak arttırılmalıdır. Bilgisayar ekranı bakış düzleminin 10–15 derece altına yerleştirilip, ekranın üst sınırı göz seviyesinin biraz altında olmalıdır.
Yukarıda anlattığımız gibi, bilgisayar kullanımına bağlı gözlerimizde kalıcı bir zarar oluşması mümkün değildir. Aynı şekilde kitap okumak, yazı yazmak, ders çalışmak erişkinde gözü etkilemez. Ortaya çıkan tek problem gözün kuruyarak yorulması, yanma ve batmasıdır.
Yapılan araştırmaların neredeyse hiçbiri, kitap okurken ortamda bulunan ışık ile herhangi bir göz kusuru (miyop, astigmat, hipetmetropi, vb.) arasında güçlü bir bilimsel bağlantı ortaya koyamamıştır. Özellikle yetişkinlerde göz yorgunluğunun göz bozulması ile ilişkisi tespit edilememiştir.
Okuma mesafesi, göz ile okunan yazı arasındaki mesafedir. Normal oda aydınlığında okuma mesafesi 30-40 cm olmalıdır. Kişiden kişiye değişmesine rağmen bu mesafeye dikkat edilmesi, gözün yorulmadan okuyabilmesi için önemlidir (Yalçın, 2002:50; Arıcı, 2008:14).
Gün içinde gözlerini dinlendirmek için her 20 dakikada bir, 20 saniye ara verip uzaktaki bir nesneye bakmak göz kaslarını gevşetirken yorgun göz altı belirtilerini azaltmaya yardımcı olur.
Göz ile Bilgisayar arası mesafe 45 santimden daha yakın olmamalı, önerilen mesafe 45 ila 70 santimetredir. Monitör ile göz aynı hizada ya da çok az aşağıda olmalıdır. Görme açısı ile monitör arasındaki açı 35 dereceden az olmamalıdır. Monitör, düz durmalıdır.
Ekrana bakarken, tam karşıya bakıyormuş gibi durmak gerekir. Ne aşağı, ne de yukarı bakılmamalıdır. Ekrana yakınlık mesafesi de çok önemlidir. Araştırmalara göre, ekran ile gözleriniz arasında en az 60 cm. mesafe bulunmalıdır.
Yemek yerken, gezerken, bir şeyler izlerken, yatağa girip uykuya hazırlanırken yanımızdan ayırmadığımız telefonlar için uzmanlar, özellikle uyku sırasında en az 1 metre uzakta kalmak gerektiği konusunda uyarıyor; çünkü uyku sırasında telefonunuzu yakınınızda bulundurmak oldukça zararlı.
Yanlış: Çok yakından televizyon izlemek veya kitap okumak gözü bozar. Doğru: Göz sağlığı üzerinde olumsuz etkisi yoktur.
Gözlük Kullanılmazsa Ne olur? Derecede İlerleme Olur mu? Gözlük takmak, hipermetropinin derecesini düşürmez. Ancak gözlük veya kontakt lens kullanılmazsa hipermetroplar net göremez ve göz/baş ağrısı yaşayabilirler.
Bu yaşlarda başlıyor, her gözü farklı şekilde etkiliyor
Keratokonus belirtilerinin genellikle gençlerde 10 ile 20'li yaşlarda başladığını belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Yusuf Avni Yılmaz, “Keratokonus 10-20 yıl ilerleyebilir ve ilerlemesinde 30 yaş sonlarına doğru yavaşlayabilir.
Gözlükler ara sıra (yorulunca) mı, yoksa sürekli mi takılmalı? Mümkün olduğunca gözlüklerin sürekli takılmasını öneriyoruz. Tıpkı düşük numaralı gözlüklerin miyopi artışını hızlandırması gibi, gözlüklerin düzensiz kullanımı da miyopi artışını hızlandırıyor olabilir.
Sorusunun cevabı, evet ama sadece belirli durumlarda. Gözlük, miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi göz rahatsızlıklarının düzeltilmesine yardımcı olabilir. Ancak, gözlük kullanımı göz rahatsızlıklarının tedavisine neden olmaz.
Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Apa, uzun süre kullanılan akıllı telefonların gözde kalıcı hasara yol açabileceğini belirterek, "Uzun süre telefon ve tablete odaklanmak vücudun kan akımını yavaşlatır. Vücut göze pıhtı atarsa ani görme kaybı oluşur" dedi.
Sonuç olarak gözlük, göz numaralarımızı düzeltmez, azaltmaz, göz bozukluğumuz ortadan kaldırmaz, gözlük sadece görmemizi artıran bir araçtır.
Bir gözün görme derecesinin en az 0.7 olması gerekir. Bir göz, en az 0.7 oranında görüyorsa diğer gözün ise, 1.0 görme seviyesine sahip olması gerekir. Yani bir gözün görme seviyesi 0.7, diğer gözün görme seviyesi ise, 0.9 ise toplamda da 5. maddeye göre, 16/20 elde edilir.
Güneş gözlüğü ya da şapka takarak dışarı çıkmak gözlerin yorulmasını engelleyecektir. Uzun süreli dengesiz ve sağlıksız beslenme göz sağlığını bozmaktadır. Gözleri destekleyecek besinler tüketilmeli ve bol bol su içilmelidir. Su aynı zamanda gözün ihtiyacı olan nem dengesini de sağlamaktadır.
Göz sağlığını hangi durumlar bozar? Göz sağlığını gereken miktardan fazla göz damlası kullanmak bozar. Düzensiz beslenmek, gözleri sürekli olarak ovuşturmak, uzun süre dijital cihazlara bakmak, güneş gözlüğü takmamak, uykusuz kalmak gözleri bozan şeylerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri