İSTANBUL (AA) - Kudret Göz Hastanesi Operatör Dr. Cem Selvi, gözleri dinlendirmeden uzun süre kitap okuma, yazı yazma, bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarla vakit geçirmenin, göz kaslarının kasılı kalmasına ve uzağı bulanık görmeye neden olabildiğini, bu durumun 'yalancı miyop' olarak adlandırıldığını bildirdi.
Göz yorgunluğunun telefon ya da bilgisayar vb. cihazlara bakılmasından kaynaklı oluşması durumu ise dijital göz yorgunluğu olarak isimlendirilir. Dijital göz yorgunluğu sebep olduğu etkilerle hem rahatsızlık verir hem de bireyin performansını düşürür.
Özellikle çocuklar ve yetişkinlerin doğrudan ve uzun süreli dijital cihaz kullanması göz yorgunluğuna yol açmaktadır. Çocukluk yaşlarda telefon, bilgisayar gibi elektronik aletlerin ekranlarına maruz kalmak ileriki yaşlarda miyopi rahatsızlığına da sebep olduğu yapılan araştırmalarda kanıtlanmıştır.
Ekranın içine aydınlatma ışığının veya güneşin düşmemesini sağlayın. Bilgisayar ekranına “Göz Kırp” diyen bir not yapıştırın. Her 20 dakikada bir gözünüzü sizden en az 5-6 metre uzaklıkta olan bir nesneye çevirin, bu nesneye en az 20 saniye bakın: Gözleriniz kuruduğunda suni gözyaşı damlası kullanın.
Gözlerimiz görme için yaratılmıştır, aslında çok kuvvetli ışıklar ve yoğun güneş ışığına maruz kalmak dışında hiçbir görsel uyarı erişkinlerde göze kalıcı zarar vermez. Bu sebeple günümüzde kullanılan LED ya da likit kristal ekranlı bilgisayarlar, cep telefonları ve tabletler gözümüze kesinlikle kalıcı zarar vermezler.
İlgili 45 soru bulundu
Çok telefona bakmak göz kızarıklığı, göz tahrişi, göz kuruluğu, ileri durumlarda bulanık görme, miyopide (uzağı görememe) ilerleme, göz kayması gibi göz problemlerine neden olabiliyor. Bunların yanı sıra sırt ağrısı, boyun ve baş ağrısı oluşumunun da temelinde çok telefona bakmak yer alabiliyor.
Yoğun cep telefonu kullanımının en azından beyin yorgunluğuna sebebiyet verdiği neredeyse kesin gibidir. Ayrıca, baş ağrıları, uyku düzensizliği, hafıza zayıflaması, yoğun stres ve yorgunluk, konsantrasyon ve dikkat dağınıklığı gibi durumlara yol açabilmektedir.
Yabancı Cisim: Göz ağrısının en sık karşılaşılan nedeni göze yabancı cisim kaçmasıdır. Kirpik, toz, makyaj gibi cisimlerin göze temas etmesi, bazı durumlarda göz yüzeyinde kalması gözde rahatsızlık hissine neden olur. Yabancı cismin etkilediği gözde; sulanma, kızarıklık veya ağrı görülebilir.
Gözde oluşan ağrılar; göz kuruluğunun olması, göz iltihaplanmaları, göz tansiyonu, göz nezlesi, blefarit, katarakt, arpacık çıkması, göz alerjisi, konjonktivit ismi verilen göz nezlesi ile olabilir.
Göz yorgunluğunun belirtileri arasında şunlar yer alır: Göz çevresi ve alında ağrı hissi: Uzun süre ekrana bakmak gözlerde ağrı ve yanma hissine neden olabilir. Bulanık görme: Göz yorgunluğu, gözlerinizin odaklanma yeteneğini etkileyebilir ve bulanık görme hissi yaratabilir.
Dr. Hakkı Birinci, "Cep telefonu veya bilgisayarda ekrana bakarak okuma mesafesi 30-40 santimetre olmalıdır. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr.
Çoğumuz cep telefonu ya da tablet ile çalışır ya da vakit geçirirken telefonu aşağıda tutarız. Ancak bu durumda boynumuzu sürekli olarak öne eğik tutmamız gerekir ve bu bir zaman sonra enseden boyuna doğru yayılan bir ağrı yaratır. Boynu öne eğerek değil, gözlerin hizasında telefona bakılmalıdır.
Göz ağrısını veya göz çukurunu gidermek için en etkili ev ilaçlarından biri sütdür. Bir parça pamuk soğuk suya batırılır ve göz bu pamukla ovulur. Bu pamuk parçasını sütte tuttuktan sonra gözü hafifletmek için soğuk kompres olarak da uygulanabilir. Bu, günde iki kez, bir sabah ve bir akşam tekrarlanır.
Göz ağrısına; kızarıklık, kanlanma, kaşıntı, yanma, batma ve şişlik eşlik ediyorsa mutlaka bir göz doktoruna başvurmak gerekiyor. Uzman hekimler tarafından yapılan detaylı bir göz ve görme muayenesiyle sorunun belirlenmesi, olası kalıcı hasarları önlemek adına oldukça önem taşıyor.
Yılmaz, sağlıklı bir yaşam ve sağlıklı gözler için 6-8 saatlik düzenli uyku uyumak gerektiğini söyledi. 10 dakika dinlendirin Öğle yemeğinden sonra gözlerin 5-10 dakika dinlendirilmesi gerektiğini ifade eden Dr.
Hayır. Gözlük bir kırılma kusuru olanlar için yardımcı bir araçtır. Bu açıdan sağlıklı olan, yani kırılma kusuru bulunmayanları dinlendiren bir gözlük yoktur.
Tekrarlayan göz ağrıları varsa, gözümüzde bunun yanında kızarıklık, yanma, batma, görme bulanıklığı, çapaklanma gibi belirtilerde eşlik ediyorsa herhangi bir tedavi başlamadan önce muhakkak göz doktoruna muayene olmak gereklidir. Bu muayenenin sonucunda görme kaybı yaratabilecek ciddi hastalıklara ekarte edilmektedir.
Romatizmal hastalıklar, menapoz, yaşlanma, tiroid hastalıkları, çeşitli ilaçlar, kontakt lensler, kuru gözün en sık nedenleri arasında yer alır. Uzun süreli bilgisayar kullanımı da gözlerin kurumasına neden olabilir. Uzun süreli kontakt lens kullanımı da gözde batma, yanma nedenleri arasında yer almaktadır.
Göz yorgunluğu genelde uzun okumalardan ve dijital ekranlar önünde fazla vakit geçirdikten sonra ortaya çıkar. Bazı aydınlatma koşulları da göz yorgunluğuna sebep olabilir. Göz yorgunluğu belirtileri, başağrısı, kızarmış/tahriş olmuş gözler, boyun ve/veya sırt ağrısıdır.
“Teknoloji ilerlemeye devam ederken, gözlerimizi daha sık biçimde ve daha uzun süreler boyunca kullanma ihtiyacından kaçmak zordur,” diyor. Stres kesinlikle gözlerinizi ağrıtabilir. Örneğin dijital göz yorgunluğu baş ağrılarını tetikleyebilir ve gözlerin etrafındaki kaslar gerginleşebilir.
Göz tansiyonu nasıl anlaşılır? Başlangıçta göz tansiyonu belirti vermez ancak rutin muayenede göz tansiyonu olup olmadığı anlaşılır. İlerleyen durumlarda göz ağrısı, göz kızarıklığı, ani görme sorunları, renkli halkalar görmek, bazı durumlarda mide bulantısı ve istifra ile de belirti verebilir.
Beyindeki Hangi Hastalık Göze Vurur? Beyin oluşan birçok reaksiyon göze vurarak yan etkiler ortaya çıkarabilir. Beyin tümörleri, migren, Parkinson, inme, hipofiz bezi sorunları, Multiple Skleroz (MS) gibi hastalıklar görmeye etki edebilir.
“Her gün; 3-6 yaş arası çocukların 30 dakika, ilköğretim çağına gelmiş çocukların 45 dakika, ortaöğretim öğrencilerinin günde 1 saat, lise çağına gelmiş gençlerin ise 2 saat ekranla, teknolojik araçla vakit geçirmesi en doğru yol.”
Ruhsal sağlığımız açısından olduğu kadar göz sağlığımız açısından da karanlıkta uyumak şart. Telefon ekranına bakarak yatmak, uygun mesafeyi (40 cm) ayarlamada problem yaratıyor. Karanlık ortamda cep telefonuna bakmak da uyum gücünün çok zorlanmasına ve kasların yorulmasına neden oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri