Mavi ışık nedir? Gözümüzde bulunan retinal, ışığın elektrik sinyallerine dönüşmesinde etkin rol oynamaktadır. Mavi ışık bilgisayarlarda, telefonlarda, tabletlerde bulunan bir ışıktır. Bu gibi elektronik aletlerin dışında güneşte de mavi ışık bulunur.
Özellikle son yıllarda üretilen tüm akıllı telefon sistemlerinde hem Android hem de iOS'da mavi ışık filtresi bulunuyor. Böylece akıllı telefon kullanıcılarının uzun saatler süren telefon kullanımlarında bile göz sağlığının bir noktaya kadar korunması sağlanıyor.
Görünür ışıklardan en yüksek enerjiye ve en kısa dalga boyuna sahip olan ışık ise mavi ışıktır. Mavi ışık aslında her yerdedir. Açık havada; gün ışığı, kapalı ortamlarda ise LED aydınlatma, bilgisayar, akıllı telefonlar, tabletler neredeyse tüm teknolojik cihazlar mavi ışık yayar” dedi.
Mavi Işık Filtresi, cihazınızın ekranının yaydığı mavi ışığın miktarını sınırlandırıp cihaz kullanımında oluşabilecek göz yorgunluğunu azaltmayı sağlayan bir özelliktir.
İlgili 36 soru bulundu
Bu özelliği Android telefonunuzda veya tabletinizde bulmak için, Ayarlar> Ekran'a gidin . Gece Işığı veya Mavi Işık filtresi için bir seçenek arayın. Bulursanız, filtreyi açmak için üzerine dokunun. Bazı Android cihazlarda iPhone'da olduğu gibi kısa yollarla ışık ayarı ve gün batımı ayarlarını yapabilirsiniz.
Mavi ışık her yerdedir.
En önemlisi, bilgisayarların, elektronik dizüstü bilgisayarların, akıllı telefonların ve diğer dijital cihazların ekranları önemli miktarda mavi ışık yayar. Bu cihazların yaydığı HEV ışığı miktarı, güneş tarafından yayılan HEV ışığının sadece küçük bir oranıdır.
- YouTube. Enerji tasarrufu yapacağız derken göz sağlığınızdan olabilirsiniz! Bir araştırmaya göre beyaz ışık gözlerde kalıcı hasara neden olabiliyor. Uzmanlar sarı ışık tavsiye ediyor!
380 ile 500 nanometre aralığında titreşen, görünür ışık spektrumunda en kısa dalga boyuna ve en yüksek enerjiye sahip olan bu ışık, görünür ışığın yaklaşık üçte birini oluşturur. Mavi ışık bilgisayarlarda, telefonlarda, tabletlerde, televizyonlarda bulunan bir ışıktır.
Ayarlar > Ekran ve Parlaklık > Night Shift'e gidin. Aynı ekranda Night Shift'in otomatik olarak devreye gireceği saati seçebilir ve renk sıcaklığını ayarlayabilirsiniz.
Mavi ışık korumalı gözlük, mavi ışığın genellikle %10-15 kadarını engeller. Bu koruma %40`a kadar çıkar. Az miktardaki filtre bile, uzun süreli mavi ışık etkisini değiştirir. Filtreli gözlüklerin herkes için uygun olduğu söylenemez ancak olası göz problemlerine uygun bir seçenek olarak öngörülmektedir.
Göz konforu modu, zararlı mavi ışığı etkin şekilde azaltıp ekranı daha sıcak renkler görüntüleyecek şekilde ayarlayabilir, böylece göz yorgunluğunu gidererek gözlerinizi korur. Gözlerinizi her yarım saatte bir 10 dakika dinlendirin.
Özellikle ekranlara çok yoğun baktığımız bu günlerde gözümüze doğru gelen mavi ışığın filtrelenmesi önemlidir. Bu ışık dalga boyu kornea ve lensten geçerek retinaya doğrudan ulaşabilen dalga boyudur ve retinaya uzun dönemde zararlı etkileri olabilmektedir.
Dalga boyu daha kısa olan yüksek enerjili görünür ışığın (örneğin mavi ve mor ışık) retinada hasara yol açtığını gösteren araştırmalar nedeniyle, güneş gözlüklerinin mavi/mor ışığa karşı da koruma sağlaması tavsiye ediliyor.
Gün doğumuyla birlikte güneşten gelen mavi ışık vücudumuzda melatonin hormonunu baskılamaya başlar. Bu sayede vücudumuz günün başladığından haberdar olur. Gün içerisinde de maruz kaldığımız mavi ışık sayesinde gün boyu daha zinde, daha dikkatli oluruz bir işe odaklanma süremiz de artar.
Gece boyunca uzun süre mavi ışığa maruz kalmanın uyku hormonu olan melatonin üretimini diğer bütün ışık türlerinden daha fazla azalttığını biliyor muydunuz? Gece boyunca mavi ışığa maruz kalmak, vücudun biyolojik saatini olumsuz etkileyerek uyku kalitesinde ciddi sorunlara yol açıyor.
Yüksek miktarda UV ve mavi ışık insan gözüne zarar verebilir. Göz hekimlerine göre konjonktiva ve kornea enfeksiyonuna sebep olabileceği gibi, katarakt oluşmasını tetikler ve retina tabakasına zarar verebiliyor.
Yüksek enerjiye sahip olduğu için diğer ışıklara nazaran daha fazla zarar veriyor. Mavi ışık tablet, bilgisayar, LED, gece lambası, telefon vb. elektronik ürünlerde bulunan bir ışık türü. Elektronik aletlerin yanı sıra güneşte de mavi ışığa rastlamak mümkün oluyor.
Mavi ışık ve uyku düzeni
Araştırma sonuçlarına göre mavi ışık, melatonin üretimini diğer bütün ışık türlerinden daha fazla etkiliyor. Mavi ışığın kısa dalga boyu, vücut bu tür ışıklara daha duyarlı olduğundan melatonin üretiminin azalmasına sebep oluyor.
Çünkü sarı ışık rengi olarak tabir ettiğimiz 2700-3000 Kelvin aralığındaki ışıklar gözlerimiz için daha yararlıdır. Sarı ışık gözlerimizi çok yormaz.
Gözü dinlendiren renk alternatifleri; gri, beyaz, açık mavi ve mor tonları olabilir. Bu soğuk renk tonları gözünüzde dinlendirici bir etki yaratır. Göz dinlendirici renkler olarak açık ve soğuk tonları düşünebilirsiniz. Pudra pembesi gibi açık renk tonları da gözünüzün yorulmasını engeller.
Aydınlatmaların kullanımı ile ilgili tavsiyelerde bulunan Fırat, "Uyanık kalmak istediğimiz saatlerde doğal ışığa yakın olan beyaz ve gün ışığı renkleri tercih edilmelidir. Lümen gücü düşük, sarı ışıklar ise gözlerimizi dinlendirmek ve sakin bir şekilde uykumuzun gelmesi için ideal ışıklardır." dedi.
Güneş ışığında iyi okunabilirlik açısından 1000 nit ve üzeri parlaklık teknik anlamda ideal olarak düşünülmüştür. Fakat telefonlarımızda genel olarak 400-500 nit değer aralığındaki parlaklık kullanım açısından daha uygundur.
Bu yeşil nokta, bir uygulamanın cihazın kamerasına veya mikrofonuna ne zaman eriştiğini, bildirim panelinin üst kısmında yeşil bir nokta görüntüleyerek gerçek zamanlı şekilde bilmenizi sağlayan bir araçtır. Menüler arasında gezinirken bazı uygulamaların kamerayı veya mikrofonu kullanıp kullanmadığını görebilirsiniz.
Apple ekosisteminde “Night Shift”, Android ekosisteminde ise genelde gece modu olarak geçen (Farklı isimler de var) bir mod bulunuyor. Bu mod açıldığı zaman telefonların ekranı sıcak tonlara geçiş yapıyor (Sararıyor) ve böylece hem gözler korunmuş oluyor hem de uyku kolaylaşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri