Wipe, cihazdaki tüm ROM verilerini silmek anlamına gelir. Data ise veri demektir. Wipe data, akıllı cihazları sıfırlamak ve fabrika ayarlarına geri döndürme işlemine denir. Bunun geri dönüşü kesinlikle yoktur ve tüm bilgilerin kalıcı olarak silinmesine neden olur.
Wipe data ne demektir sorusunu cevaplayabilmek için Wipe ve data terimlerinin ne olduğunu anlamak gerekmektedir. Wipe; yeni bir yazılım yüklenmeden önce kullanımda bulunan ROM kalıntılarını silme işlemidir. Data ise eldeki veri demektir.
Telefonunuzdaki tüm verileri kaldırmak için telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlayabilirsiniz. Fabrika ayarlarına sıfırlama işlemine "biçimlendirme" veya "tam sıfırlama" da denir.
wipe [wiped|wiped] {fiil}
temizlemek {fi.}
Wipe Data Ne Demek? Akıllı telefonlarda fabrika dönüş işlemi wipe data ne demek sorusuna yanıttır. Bu işlem sonrasında cihaz tam kapasite ile fabrika ayarlarına geri döner. Telefonu daha verimli ve güvenli şekilde kullanmayı sağlayan bu işlem Android cihazların büyük bir kısmında uygulanabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Cache önbellekte bulunan veriler otomatik olarak oluşturulduğu için işinize yaramayan verileri dilediğiniz gibi temizleyebilirsiniz. Cache temizleme işleminden sonra bir web sitesi ziyaretinizden sonra veriler tekrar en baştan depolanmaya başlar. Bu sayede internette daha hızlı ve problemsiz gezinti yapabilirsiniz.
Hafıza veya farklı nedenlerden dolayı telefonundaki verileri silmek isteyen kişiler wipe data ne demek diye sorar. Wipe data her şeyi siler mi sorusunun cevabı ise evettir. Bu işlem cihazda bulunan tüm dosyaların ve bilgilerin geri döndürülemez bir biçimde silinmesini sağlar.
Wipe kelimesi “silmek” anlamına geldiği için harita dosyalarını serverınızdan sildiğinizde harita wipe atmış olursunuz. Aynısı BP içinde geçerlidir. BP dosyalarını rust server dosyalarının içerisinden silerseniz rust serverınızda BP wipe atmış olursunuz.
Format attıktan sonra bilgisayardaki veriler, tamamen silinmez. Hard diskte kendilerini korumaya devam ederler. Ancak hard diske yeni bir dosya kaydedilmek istendiğinde, disk üzerine belirli bir düzende kaydedilmeye başlanır. Bu durum, silinmiş dosyaların tamamen kaybolmasına neden olur.
Android telefonunuza format işlemi yaptığınız takdirde, telefonunuzdaki tüm bilgilerin sıfırlandığı ve telefonun ilk satın alındığı hali gibi olacağını unutmayın. Bu sebeple, telefonda sizin için önemli olan fotoğraf, video ve çeşitli dosyaları mutlaka format atmadan önce başka bir cihaza yedekleyin.
Cihazdaki tüm uygulama ve verilerin silinmesine sebep olan hard reset tekniği, telefonu fabrika ayarlarına geri döndürür. Telefonu sıfırlama aşamasında kullanılan hard reset işlemi iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir: Ayarlar bölümünden “Sistem” seçeneği tercih edilir. Açılan sayfadan “Sıfırla” sekmesine tıklanır.
Android Recovery Mod menüsü. Bu ekranda karşınıza çıkan seçenekleri açıklamak gerekirse; – Reboot System Now: Cihazı geri yükleme modundan çıkarıp normal şekilde yeniden başlatmanızı sağlar.
Erase işleminde disk üzerindeki verilerin üzerine veri yazmak suretiyle verilerin imhası söz konusu olurken, Wipe işleminde ise erase işlemine ek olarak; disk üzerindeki kullanılmayan alanlar, meta verileri, sistem dosyaları, boş alanlar da kurtarılamayacak şekilde yok edilmektedir.
Full Wipe işlemi, en kapsamlı Wipe işlemidir. Sistemdeki önbellek, dalvic, boot ve sistem verilerini temizler. Wipe'a göre Full Wipe işleminin en belirgin farkı boot'u da silmesi.
Örneğin, android cihazlarda genellikle “güç” ve “ses kısma“ düğmelerini aynı anda basılı tutarak yapılıyor. Daha sonra, cihazınızın açılmasını bekleyin ve fabrika ayarlarına dönmüş olması gerektiğini görebilirsiniz.
Reset işlemi için öncelikle cihaz kapalı konuma getirilir ve bunun ardından ses açma ve güç tuşuna yaklaşık 10 saniye basılı tutularak cihazın reset atma menüsüne giriş yapılır.
Secure Wipe uygulaması ile Android cihazınızdaki silinmiş dosyaları tamamen, geri dönülemez şekilde ortadan kaldırabilirsiniz.
Android 9 / 10 /11 için: Ayarlar altında Sistem > Sıfırlama seçenekleri yolunu izleyin Tüm verileri sil (fabrika ayarlarına sıfırla) seçeneğiyle devam edin. *Ekran kilidiniz varsa, ekran desenini, PIN kodunuzu veya şifrenizi girmeniz gerecektir. 3. Telefonu sıfırla butonuna dokunun.
Telefonu kapattıktan sonra güç, home ve ses açma tuşlarına aynı anda basmalısınız. Recovery ekranı açılana kadar elinizi çekmemeniz gerekiyor. Bunu yaptıktan sonra açılan Recovery ekranından “wipe data factory” seçeneğini seçin ve karşınıza çıkan seçeneklerden “wipe cache partition” basın.
Hard reset, mobil sistemlerde uygulanan telefonu tamamen sıfırlamaya yardımcı olan bir işlem türüdür. Fabrika ayarlarına döndürmekten farklı bir şekilde yapılmaktadır. Telefon içerisinde yer alan bütün uygulama, yazılım ve bilgileri silmektedir. Telefon sıfır haline gelerek, ilk kurulumunda ki durumuna getirir.
Google Play Store'da önbellek temizliği gerçekleştiren çeşitli uygulamalar bulunabilir. Bu uygulamalar, önbellek temizliğinin yanı sıra gereksiz videoları ve yer kaplayan fotoğrafları siler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri