Zararlı yazılım, kullanıcıların programlanabilme özelliğine sahip cihazlarına, web sitelerine veya ağlarına zarar veren veya yetkisiz erişim sağlayan herhangi bir yazılımdır. Malware olarak kullanımı da yaygındır. Programlama diline ve bulaşma şekline göre çok sayıda zararlı yazılım türü vardır.
İlgili 18 soru bulundu
Sitenizde kötü amaçlı yazılım bulunduğunun yaygın belirtileri arasında, istenmeyen URL yönlendirmeleri, pop-up reklamlar, değiştirilen arama sonuçları, istenmeyen tarayıcı araç çubuklarının veya kenar arama çubuklarının eklenmesi ve bilgisayarın yavaşlaması olabilir.
Kötü amaçlı yazılımlar sisteminize nasıl bulaşabilir? Kötü amaçlı yazılımlar cihazınıza birçok farklı şekilde girebilir. Örneğin, virüs bulaşmış bir bağlantıya veya reklama tıklayarak ya da bir spam e-postadaki eki açarak bu yazılımların sisteminize bulaşmasına yol açabilirsiniz.
Evet, düşük bir ihtimal de olsa güncel olmayan Android telefonlara virüs bulaşabiliyor. Web sitelerinde yer alması muhtemel kötü amaçlı JavaScript kodları sayesinde güvenlik güncellemesi almayan cihazda mevcut bir güvenlik açığından yararlanılabilir. Dolayısıyla zararlı yazılımlar da bilgisayarınıza bulaşabilir.
Gelişmiş'i seçin ve Özel uygulama erişimi'ne gidin, Bilinmeyen uygulamaları yükle'yi seçin, Telefonunuzda yüklü olan her uygulamanın altında nelerin listelendiğini kontrol edin. İzin verildi ifadesini görürseniz listeden uygulamayı seçin ve bilinmeyen uygulamaların yüklenmesi özelliğini devre dışı bırakın.
Virüsler. En bilinen ve en eski zararlı yazılım türüdür.
Zararlı yazılımlar; bilişim sistemlerinde kullanıcının haberi olmadan istenmeyen değişiklikleri yaparak işleyişi bozan, verilerin veya sistemlerin tahribatını hedefleyen ya da yetkisiz erişim elde etmeyi amaçlayan siber suçlular tarafından yazılmış tehlikeli yazılımlar olarak tanımlanmaktadır.
Eğer güvenli mod açıkken telefonunuzda herhangi bir sorun kalmıyorsa muhtemelen cihazınızda virüs var demektir. Yabancı yazılımların tespiti için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise virüs tarama uygulamaları indirmektir. Android cep telefonu kullanıcıları virüs programlarına Google Play Store üzerinden erişebilir.
Uygulamaların çökmesine ve telefonunuzun aşırı ısınmasına neden olabilir. Daha da tehlikelisi Android virüsleri paranızı ve kişisel verilerinizi bile çalabilir. Kötü amaçlı yazılımlar, otomatik mesajlar gönderip telefonunuzu sahte ücretli servislere abone ederek faturanızın artmasına neden olur.
Arka kapılar, en tehlikeli kötü amaçlı yazılım türlerinden biridir. Bunlar siber suçluların kurbanın makinesini uzaktan yönetebilmesini sağlar. Meşru uzaktan yönetim yardımcı programlarının aksine arka kapılar, kullanıcının izni veya bilgisi olmaksızın fark ettirmeden kurulur, başlatılır ve çalıştırılır.
AV-TEST tarafından yapılan testler nihayetinde en başarılı antivirüs yazılımları Avast, Avira, Bitdefender, G DATA, Kaspersky ve Trend Micro olarak belirlendi. Dünya genelinde oldukça popüler olan bu yazılımlar; koruma, performans, kullanılabilir testlerinden tam puan almayı başardılar.
'XHelper'ı tespit etmesi zor yapan şey kendisini bir Android servisi gibi göstermesi ve kurması. Dolayısıyla virüslü uygulamayı kaldırmak virüsü kaldırmıyor. Yazılım açılır pencereler ve spam bildirimler göstermeyi sürdürüyor. Cihazlar fabrika ayarlarına sıfırlansa bile virüs her seferinde kendini yeniden yüklüyor.
Windows'da Windows Güvenliği öğesini aratıp açın ve ardından Virüs ve tehdit koruması öğesini seçin. Hızlı tarama, Tarama seçenekleri veya Gelişmiş taramayı çalıştır seçeneğine tıklayın ve ardından çalıştırmak istediğiniz tarama türünü seçin. Hızlı tarama öğesini seçerseniz tarama işlemi başlar.
Android cihazlardaki uygulamaları kaldırmak için istediğiniz uygulamaya uzun dokunarak "Kaldır" seçeneğine sürükleyerek silebilirsiniz.
Android'de performansı etkileyen uygulamaların başında çevrimiçi müzik hizmeti Spotify yer alıyor. Listenin ikinci sırasında Amazon Kindle, üçüncü sırasında anlık mesajlaşma hizmeti Line, dördüncü sırasında Samsung WatchOn ve son sırada Snapchat yer alıyor.
Android: Google Play Store uygulamasını açın ve sol üstten menü simgesine dokunun. Uygulamalarım ve Oyunlarım'a dokunun ve Tümü sekmesine geçin. Burada şimdiye kadar yüklediğiniz (ve kaldırdığınız) tüm uygulamaları en yeniden, en eskiye doğru görebileceksiniz.
Tıklamadığınız veya indirmediğiniz sürece sıkıntı çıkmaz. Elinizden geldiğince bilmediğiniz ve ne olduğunu bilmediğiniz sitelere girmeyin ve tıklamayın.
Casus yazılım, kullanıcılara ait önemli bilgilerin ve kullanıcının yaptığı işlemlerin, kullanıcının bilgisi olmadan toplanmasını ve bu bilgilerin kötü niyetli kişilere gönderilmesini sağlayan yazılım olarak tanımlanır.
Bir virüs, sisteminize girdikten sonra virüslü ana dosya veya program etkinleştirilene kadar hareketsiz kalır. Etkinleştirme sayesinde virüs çalışır ve sisteminizde çoğalır. Solucanların çalışması, kendini kopyalaması ve çoğalması içinse ana program gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri