İfadeye çağırma işlemi ya bir çağrı kağıdıyla ya bizzat kolluğun (polis, jandarma) ikamete gelmesiyle ya da uygulamada en yaygın usul olan telefonla çağırma yöntemiyle yapılmaktadır. Kişinin çağrıldığı an gitme gibi bir zorunluluğu bulunmamakta ancak uygun bir süre içerisinde ifade vermeye gitmesi tavsiye edilmektedir.
Şüpheliyi ifade vermeye çağırma, şüphelinin öncelikle emniyet müdürlüğüne, jandarmaya, polis merkezine veya savcılığa davet edilmesi suretiyle olur. İfadesi alınacak kişi davetiye ile çağrılır; çağrılan kişiye çağrılma nedeni açıkça belirtilir; gelmezse zorla getirileceği yazılır (CMK m.145).
Kural olarak İfadesi alınacak veya sorgusu yapılacak kişi davetiye ile çağrılır; çağrılma nedeni açıkça belirtilir; gelmezse zorla getirileceği yazılır. Ancak uygulamada kişilerin polis tarafından aranarak davet edildiği de görülmektedir.
İfadeye Gitmezsem Ne Olur: Usulüne uygun şekilde ifadeye çağrıldığı halde gitmeyen kişi hakkında zorla getirme kararı verilir. Bu kişi gerek polis durdurma noktalarında yakalanabilir, gerekse işyerinden – konutundan alınarak getirilir. Tabi zorla getirilen kişinin en geç 24 saat içerisinde ifadesinin alınması gerekir.
İfadeye çağrıldığınız halde gitmezseniz hakkınızda gözaltı kararı verilebileceği gibi hakkınızda yakalama kararı da çıkartılabilir. Dolayısıyla herhangi bir soruşturma nedeniyle ifadeye çağrılma durumu söz konusu olduğunda süreci uzatmamak yeğlenmelidir.
İlgili 32 soru bulundu
Savcının ifadeye çağırma süresi eğer zorla getirme kararı verildiyse 24 saattir. Bu süre içerisinde kişinin hazır bulundurulması gerekir.
Hakkında şikayet olup olmadığını adliyeye gidip savcılık ön büro bölümünden sorgulatabilirsiniz. Ama bazen başka adliyelerde şikayetler söz konusu olabiliyor. Sürekli takibini yapmak ve profesyonel olarak ifade anlamında yardım almak için bir avukat yardımıyla bu işi yapmanız daha sağlıklı olacaktır.
İfadeye çağırma işlemi ya bir çağrı kağıdıyla ya bizzat kolluğun (polis, jandarma) ikamete gelmesiyle ya da uygulamada en yaygın usul olan telefonla çağırma yöntemiyle yapılmaktadır. Kişinin çağrıldığı an gitme gibi bir zorunluluğu bulunmamakta ancak uygun bir süre içerisinde ifade vermeye gitmesi tavsiye edilmektedir.
Polis/savcılık bir suç duyurusu varsa tahmini olarak ne kadar sürede şüpheliyi ifade için çağırır? Savcılığın çalışma hızına göre ifadeye çağrılma süresi 1 hafta ile 1 ay arasında değişir. İfade sonrası savcılık delil toplar.
İfade Vermek Zorunlu mu ? CMK 'da yer alan kanunlara göre kişi sanık ve müşteki sıfatıyla çağrıldığını ifade için ifade verme zorunluluğuna sahip değildir. Yani sorulan sorulara hiçbir şekilde cevap vermeme hakkı bulunur. Ancak kişinin çağrıldığı ifadeye gitmemesi suçtur ve gitmekle yükümlüdür.
Polis/savcılık bir suç duyurusu varsa tahmini olarak ne kadar sürede şüpheliyi ifade için çağırır? Savcılığın çalışma hızına göre ifadeye çağrılma süresi 1 hafta ile 1 ay arasında değişir. İfade sonrası savcılık delil toplar.
Kişi bir suçun faili veya mağduru olsun, ifadeye çağrılabilir. Bir kişi ifade vermeye çağrıldığında, suçlu olduğunu anlamak gerekli değildir. Bir kişi müşteki veya müşteki ve şüpheli olabilir. Soruşturma kapsamında kolluk görevlileri veya savcılar şüpheliyi dinler ve şüphelinin beyanlarını zapta geçerler.
Dördüncü yargı paketi kapsamında yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesiyle sadece ifade alınması için gece yakalama ve zorla getirme dönemi sona erdi.
İfade verdikten sonra mahkeme ne zaman olur sorusu ifadeye çağrılan ve kolluk görevlileri tarafından ifadesi alınan kişilerin en çok merak ettiği konulardandır. İfade alma yalnızca polis, jandarma gibi kolluk görevlileri ya da savcılık tarafından yerine getirilen bir işlemdir.
eğer ifadeye gitmezseniz bu süreçlerde, ilgili polis memurları çağrı yapıldığını, ancak belirtilen süreç içerisinde ifadeye gelinmediğini belirterek evrağı savcı'ya iade eder. o aşamadan sonra savcı ilgili karakol'a "yapılan çağrı sonrası ifade vermediğinden xx tarih ve saatinde yy adliyesinde bulundurulmasına" diye ...
Ayrıca, hakkınızdaki davaları ve icra takiplerini UYAP (Ulusal Yargı Ağı Portalı) üzerinden kolaylıkla öğrenebilirsiniz.
Seninle uğraşma çeşidine göre değişir. Uyarılmasını istersen karakola çekilir, hakkında tutanak tutulur ve sen şikayetinden şartlı vazgeçersen salınır. Yok şikayetinde ısrar edersen savcılığa sevkedilir, sana karşı yapılanın kişisel haklarına karşı olduğunu hükmederse mahkemeye sevkeder.
Şikâyet başvuruları en geç 30 gün içinde cevaplandırılır.
Hacı hakkında bir şikayet varsa polis telefonla çağırır. Karakola gidip ifade verirsin. Savcı ona göre davayı açar yada takipsizlik verir.
Polis asla telefonla vatandaşı arayıp operasyonla ilgili bilgi vermez, para istemez. Bir polisin vatandaşı operasyonla ilgili arayarak bilgi vermesi ayrıca suçtur. - Hedef kişinin tüm kimlik bilgileri, banka bilgileri ve diğer bilgilere sahip olmadan asla aramazlar.
Kamu kurumlarında çalışan Vali, Kaymakam, Savcı, Mit Mensubu veya Polis telefon veya herhangi bir iletişim yoluyla vatandaşlarımızı arayıp kesinlikle para talep etmemektedir.
İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.
Hakkınızda şikayetolup olmadığını TC kimlik numaranız ile savcılık ön bürolarında sorgu yaptırarak öğrenebilirsiniz.
Yapılan tüm ihbarların gerçek kabul edildiği 155 POLİS İMDAT HATTI'nda alınan ihbar sisteme geçilir ve gelen tüm ihbarlar gizlilik derecesiyle kayıt altına alınır ve ihbarı veren vatandaşın kimliği kesinlikle başkaları ile paylaşılmaz. 155 Polis İmdat Hattı'na gerekli tüm bilgilerin verilmesi ve delillenip işlemin ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri