Bu teknolojinin adı Virtual Reality (VR). Türkçe karşılığı Sanal Gerçeklik olarak çevrilen VR temel olarak, gözlerinizi tamamen saran bir gözlük vasıtasıyla bilgisayar ekranında görmeye alışık olduğumuz 3 boyutlu sanal dünyaların içinde dolaşabilmemize olanak sağlayan bir teknoloji.
Orijinal ismi “Virtual Reality” olan bu sanal ortam sağlayıcı, çeşitli araçlar ile 3D dünyalarla etkileşim yaşanılmasını sağlar. Sanal gerçeklik araçları ile görme başta olmak üzere dokunma, duyma gibi duyuların harekete geçirilmesi hedeflenir. Sanal gerçeklik ile artırılmış gerçeklik ile karıştırılmamalıdır.
Daha sonra geliştirilen ikinci nesil Gear VR serisi ise Samsung S6 ve S6 Edge telefonlarıyla uyumluluk gösteriyor. Yeni telefonlar geliştirildikçe ve teknoloji geliştikçe yeni bir seri daha üreten Samsung, son olarak piyasaya sunduğu Gear VR Innovator Edition ise Note 4 hariç bütün telefonlarla uyumlu.
Çoklu Pencere özelliği, birden fazla işi aynı anda yapabilmeniz için uygulamaları bölünmüş ekranlarda açmanızı sağlar. Bölünmüş ekran modunu etkinleştirme: Çoklu Pencere düğmesini görüntülemek için bir uygulama açın ve sol veya sağ kenardan içe doğru kaydırın ve basılı tutun.
İlgili 35 soru bulundu
1. Ekranın sağ altındaki uygulama geçişi düğmesine basın (kare düğme). 2. Ekranın üst tarafında görüntülenmesini istediğiniz uygulamayı bulun ve onu tutup yukarıya doğru sürükleyin. 3. Ekranın alt tarafında görüntülenecek uygulamayı bulun ve üzerine dokunarak ekranın altında görünmesini sağlayın.
Sanal gerçeklik gözlükleri, gözleri tamamen kapatacak şekilde kullanıcın başına sabitlenerek kullanılır. Ekran olarak sanal gerçeklik gözlüğünün uyumlu olduğu bir akıllı telefonu içine yerleştirmek yeterlidir. Özellikle ilk kullanımda başı sağa sola hızlı hareket ettirmek baş dönmesi sorunu yaşatabilir.
Netflix VR uygulaması ile VR gözlük sahipleri Android'de dizi ve filmleri sanal gerçeklik formatında izleyebilecek. Ücretsiz olarak sunulan Netflix VR'ı kullanabilmeniz için Netflix üyeliğinizin olması gerekiyor. Bir ev ortamı oluşturan Netflix VR uygulaması başarılı ambiyansı ve kolay kullanımı ile dikkat çekiyor.
Geçmişte, teknoloji beceri eğitimi, ameliyat simülasyonu, robotik cerrahi ve fobi tedavisinde kullanılan VR teknolojisi, sağlık uzmanlarının hastalar için herhangi bir risk oluşturmadan güvenli bir ortamda yeni beceriler uygulamalarına ve mevcut becerileri yenilemelerine olanak tanıyor.
Meta VR Sistemleri oyuncak değildir ve 13 yaşından küçük çocuklar tarafından kullanılmamalıdır. Küçük çocukların büyük kullanıcılara göre yaralanma ve olumsuz etkiler yaşama olasılığı daha yüksektir.
VR olarak da bilinen sanal gerçeklik gözlükleri; telefon, tablet, bilgisayar, televizyon gibi elektronik cihazlara bağlanarak kullanılabilir.
Sanal gerçeklik gözlüğü , günümüzde yaygın olan LED , LCD , Plazma gibi teknolojiler ile üretilmiş telefon , bilgisayar ve diğer birçok aygıtın ekran görüntüsünü daha gerçekçi göstermek , göz yanılmaları ( hileleri ) sayesinde görüntüyü daha gerçekçi olarak algılatmak için tasarlanmış teknolojik gözlüklerdir.
Vr gözlükler takılarak sanal dünyaya giriş yapılır ve oyunun içinde yaşanarak oynanır. Sanal gözlük seçimlerinin fiyatına göre yapılmaması gerekir. Önemli olan ihtiyacınızı karşılayacak, size uygun gözlük seçimini yapmanızdır.
İngilizce “Virtual Reality” kalıbının kısaltması “VR” adıyla bilinen sanal gerçeklik; kişiye bilgisayar ortamında yaşanan olayların günlük hayatta, olayın adeta içindeymiş gibi yaşaması imkânını sağlayan ortamdır. Sanal gerçeklik tamamen bilgisayar ile oluşturulmuş sanal bir ortamda deneyim sağlanmasıdır.
Sanal gerçekliğin en çok kullanıldığı alanlar özellikle otomotiv, gemi inşa, havacılık, savunma, tasarım ve görselleştirme, ARGE ve ÜRGE, imalat, sanal bakım-onarım-teknik eğitim, enerji, sağlık, eğitim ve üniversiteler, oyun teknolojisi, inşaat – mimarlık, kültür ve turizm, eğlence, e-ticaret ve spor gibi alanlardır.
Sanal gerçeklik (Virtual Reality – VR), bilgisayar teknolojisiyle oluşturulan bir simülasyon ortamıdır. Bu ortamda kullanıcılar, gerçek hayatta olmayan bir dünyada, kendilerini farklı deneyimler yaşarken bulurlar. Sanal gerçeklik teknolojisi, genellikle eğlence, eğitim, askeri ve sağlık gibi alanlarda kullanılır.
Virtual reality, yani sanal gerçeklik, gerçekçi bir durumun simüle edildiği bir bilgisayar tekniğidir. Bu durumu yaşamak için özel sanal gerçeklik gözlüğü veya başınıza ekran (HMD) takmanız gerekir.
Sanal gerçeklik gözlükleri, VR uyumlu cihazlara bağlandığında görüntüyü 3D olarak aktarır. Bu süreçte gözlük, gözlere aralarında çok az fark olan iki görüntü gönderir ve bu sayede görüntü gerçekmiş gibi yansıtılır.
Oculus VR, Palmer Luckey, Brendan Iribe, Michael Antonov ve Nate Mitchell tarafından kurulan Amerikalı sanal gerçeklik teknoloji ve yazılım ürünleri şirketidir. Sanal gerçeklik kulaklığı ve başa takılı ekran'lar üretir.
İzlenir. Sinemada izliyorsun hissi yaratıyor.
Bunun yanı sıra Metaverse yalnızca sanal dünyalar değildir; artırılmış gerçeklik, dokunsallık ve 3B baskı yoluyla, fiziksel olanın dijital ikizler ve ayna dünyalar aracılığıyla sanal hâle getirildiği bir evreni temsil etmektedir.
AR, %25 sanal, %75 gerçek dünyadan oluşmaktadır. Özetle AR ve VR gözlükleri arasındaki en temel fark, VR sizi gerçek evrenden alıp farklı bir evrenin içine sokarken, AR ise sizi gerçeklikten koparmadan gördüğünüz görüntüleri geliştirir. Bu durum daha basit bir şekilde de açıklanabilir.
Mobil cihazlar için tasarlanan sanal gerçeklik gözlükleri Android ve IOS işletim sistemine sahip olan cihazlarla tam bir uyum sağlar.
Sürükleyici videolar veya küresel videolar olarak da bilinen 360 videolar 360 VR video olarakta bilinir, her yöndeki bir görüntünün çoklu lensler ile 360 derece çekim yapan kameralar ile aynı anda kaydedildiği, çok yönlü bir kamera veya bir kamera koleksiyonu kullanılarak çekilen video kayıtlarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri