(ﻣﺘﻬﻴّﺞ) sıf. (Ar. teheyyuc “heyecanlanmak”tan muteheyyic) Heyecana gelmiş, heyecanlanmış, heyecanlı: O kadar müteheyyicim ki çayı görmeden paçayı sıvıyorum (Ömer Seyfeddin).
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mütehassis kelimesi, ''tehassus'' kökünden türetilmiştir. Tehassus, duygulanmak ve içlenmek anlamına gelirken mütehassis sözcüğü ise duygulu demektir. Merhametli ve duygusal kişiler için de aynı kelimeler kullanılır.
Müteveccih TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bir yere gitmeye, bir şeyi yapmaya karar veren. Yönelik.
Bir yere doğru gitmek üzere niyetlenerek veya yola çıkarak: “Samsun'a müteveccihen yola koyuldu.”
(ﻣﺘﻘﻠّﺺ) sıf. (Ar. teḳalluṣ “kasılmak”tan muteḳalliṣ) Kasılmış, gerilmiş, gergin: Bî-haber gövdeme gelmiş konmuş / Müteheyyiç, mütekallis bir baş (Ahmet Hâşim).
İlgili 28 soru bulundu
MÜEYYİT – MÜEYYİD
1. Sağlamlaştıran, kuvvetlendiren, takviye eden: “Müeyyit delil.” 2. Yardım eden, destekleyen.
MÜTEKÂMİL. (ﻣﺘﻜﺎﻣﻞ) sıf. (Ar. tekāmul “gelişmek, olgunlaşmak”tan mutekāmil) Tekâmül eden, gelişip olgunlaşan, olgunlaşmış, gelişmiş: Millet diye böylesine mütekâmil bir insan toplumuna denir (Mukbil Özyörük).
Teveccühünüz kelimesi karşı taraftan gelen iltifatlar karşısında 'o sizin güzelliğiniz' ya da 'asıl siz öylesiniz' anlamının dile getirilmesidir. Yapılan bir iltifat ile beraber güzel sözlere karşılık vermek amaçlı teveccühünüz kelimesi kullanılır.
Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Değiştir. ortaya çıkmak, anlaşılmak.
Genelde 'o sizin güzelliğiniz' ya da 'asıl siz öylesiniz' gibi karşılıklar verilir. Böylece yapılan iltifatlara karşılık olarak aynı derecede güzel bir karşılık verilmiş olur. Tüm bu iltifatları en iyi biçimde karşılamak için ise teveccühünüz kelimesi kullanılır.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman müstahsil kelimesinin karşılığı olarak, 'Üretici' sözcüğü öne çıkmaktadır. Özellikle herhangi bir ürün veya hizmet noktasında üretici olarak ifade edildiğini söylemek mümkündür.
Mühtedi kelimesi, ihtida eden, hidayete eren, İslamiyet'in emir ve yasaklarına uyan kimse anlamına gelir.
Mütehayyir TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Şaşmış, şaşırmış olan.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan müsvedde kelimesi, tesvid fiilinden türetilmiştir. Tesvid, karalamak, sonradan temize çekmek üzere özensiz ve hızlı bir şekilde yazmak demektir. Müsvedde ise, yazarın unutmamak için seri bir şekilde kaleme aldığı yazı manasına gelir.
Arapça kökenli olan müteahhit kelimesi; “üstlenici, taahhüt eden” anlamlarına gelmekte ve müteahhitin görev kapsamını belirtmektedir.
Liyakat sahibi olmak, bir işe uygun olmak, yeterli olmak ve layık olmak anlamına gelir. Aynı zamanda bu kelime yaraşıklık anlamında da sıkça kullanılır. Bu söz özellikle de devlet ve şirket içinde işine bağlılık, yeterlilik gibi konuları nitelemek için sıkça kullanılır.
Tensip kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Günümüzde ve hukukçular arasında sıkça kullanılan bir kelime olarak gözlenmektedir. Hukuk alanında daha çok tensip zaptı (tutanağı) olarak ifade edilmektedir.
Yalvarmak, dilemek, rica etmek anlamına gelir.
TDK'ya göre estağfurullah kelimesinin üç anlamı vardır: İlk Anlamı: ''Allah'ım sen günahlarımı affet, beni bağışla.'' İkinci Anlamı: Teşekkür eden ya da yaptığı bir hatadan dolayı özür dileyen kişiye karşı nezaket gereği söylenen söz. Üçüncü Anlamı: Hayır, asla.
TDK ya göre bilhassa kelimesinin anlamı 'özellikle' şeklinde yer almaktadır. Geçmişten günümüze kadar aynı anlamı üzerinden gelmiş ve hala çok sık değerlendirilen sözcüklerden biridir. Başka bir örnek ile cevap vermek gerekirse; ''Bilhassa bu konuyu çok ciddiye alman gerekir.''
Müteşekkir Nedir? Müteşekkir kelimesi bir nevi minnet duygusunu gösterme şekli olarak da tabir edilebilmektedir. Alınan bir yardım ya da mutlu olunan bir durum karşısında, teşekkür etme durumuna gelen kişi adına bu kelime kullanılır.
Müftehir TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,eskimiş Bir şeyi övünç bilerek onunla sevinen, övünen, iftihar eden.
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
Dilimize Arapçadan geçen telakki kelimesi, lika sözcüğünden türetilmiştir. Lika karşılaşmak, kavuşmak ve görüşmek anlamına gelirken, telakki kelimesinin sözlük anlamı görüş ve fikirdir. Telakki etmek ise bir şeyi öyle kabul etmek, öyle saymak anlamında kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri