Yine de telefonları kapatmanın radyasyon konusunda hiçbir işe yaramadığını söylemek yanlış olur. Çünkü açık halinden çok daha az bir radyasyona maruz kalıyoruz. Yani telefonunuzu kapattıktan sonra direkt başucunuzda bulundurmak yerine, ek olarak başka bir odada bırakmayı tercih edebilirsiniz.
Hücresel bağlantılardan kastımız yalnızca hücresel veri adı altında kullanılan internet değil. Telefonun baz istasyonuyla sağladığı bağlantı da hücresel bir bağlantıdır. Telefon kapatıldığı zaman bu tip bağlantılar yapılmadığı için de radyasyon salınımı büyük ölçüde azalır.
Günümüzde telefonun radyasyon yaydığı kısım genellikle eskiden antenin olduğu üst bölümdür. Bu nedenle telefona ne kadar yakın olunursa maruziyet de o kadar artmaktadır. Telefonu bu kadar yakından kullanmak doğrudan radyo frekansa maruz kalınması nedeniyle radyasyon önleyici kullanımı oldukça fayda sağlamaktadır.
Baz İstasyonu Etkisi
GSM el cihazı tarafından yayımlanan radyasyon 2 Watt'a kadar ulaşabilir. İnsan bedeni tarafından emilen radyasyon miktarı SAR (Özgül Soğrulma Oranı) ile ölçülür. Modern el cihazlarında bu oran 1g doku üzerine 1.6-2 W/kg olarak belirlenmiştir.
İlgili 43 soru bulundu
Listenin zirvesindeki Motorola Edge telefonu 1.79 SAR değeriyle en fazla radyasyon yayan akıllı telefon.
Standby konumunda kalan cihaz elektromanyetik radyasyon yaymaya devam eder. Bu yüzden kullanılmayan elektrikli aletlerin açma kapama tuşundan tamamen kapalı hale getirilmesi ve mümkünse fişinin de prizden çıkarılması gerekmektedir.
İnternet bağlantımızı sağlayan kablosuz ağ (wi-fi) teknolojisi çok düşük şiddette radyo dalgalarını kullanır. Mikrodalga fırınlarla karşılaştırınca yüz bin kez daha az iyonlaştırıcı olmayan radyasyon yaydığı bilinmektedir.
Süleyman Demirel Üniversitesi yapılan araştarmaya göre cep telefonunun en az 10 santimetre, modemin ise 25 santimetre uzakta tutulması gerekiyor.
Radyasyondan korunmada, Uluslararası Radyasyondan Korunma Komisyonu'nun (ICRP) belirlediği 3 temel prensip vardır. Bunlar Gerekçelendirme (“Justification”), Optimizasyon (ALARA) ve Doz Sınırlamaları (“Limitations”)'dır.
Telefonları uçak moduna almak bile radyasyondan kaçmamızı sağlayamıyor, sadece aldığımız radyasyonu azaltıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre radyasyon, kanserin en önemli nedenlerinden biri... Peki, cep telefonları radyasyon yayarken buzdolabı, televizyon, mikrodalga fırın masum mu?
X-ray ve gama radyasyonu en iyi ağır çekirdekleri olan atomlar tarafından absorbe edilir, çekirdek ne kadar ağırsa absorbe ediliş de o kadar iyi olur. Bazı özel uygulamalarda, tükenmiş uranyum veya toryum kullanılır, ama kurşun kullanımı çok daha yaygın ve genellikle birkaç santimetre gereklidir.
Telefonun şarjı en alt seviyelerdeyken veya cihaz şarj olurken konuşulmamalı çünkü alınan radyasyon çok daha yüksek olur. Telefon uyurken sürekli başucunda duruyorsa risk büyüktür, kapalıyken durabilir, ancak şarjda olması da bir dezavantajdır çünkü şarj aletinin kablosu da elektromanyetik dalga yayıcıdır.
Bu cihazların uzaklaştırılması veya koruyucu kılıflar kullanılması radyasyon seviyelerini azaltabilir. Son olarak evde bitki yetiştirme, filtreler kullanma ve hava nemlendiricileri kullanma gibi ev bakım ve temizlik ile alakalı basit adımlar da radyasyondan korunmaya yardımcı olabilir.
Yine de radyasyona maruz kalındığında hemen duş alınmalı ve bol bol su içilmelidir. Bunun yanı sıra sarımsak güçlü bir antibiyotik olduğu için tüketilebilir. Çilek, portakal ve çekirdekli üzüm de vücuttaki radyasyonun etkisini azaltır. Aynı zamanda odada bulunan kaktüs radyasyonu çeker.
Uyurken, telefon açık bir şekilde yastık altında veya başucunda bulundurulmamalıdır. Telefon yatağın mümkün olduğu kadar uzak bir noktasına konulmalıdır. Bilgisayar başında günlük geçirilen süre 2,5 saati geçmemelidir.
-Cep telefonları, özellikle ilk arama yaparken en yoğun radyasyon yaydığı için birini aradığınızda iletişim sağlanmadan telefonu kulağa götürmemeliyiz. -Cep telefonlarını cepte değil, çantada taşıyıp mümkün olduğunca vücuttan uzakta tutmalıyız.
Geceleri telefonu baş ucumuza koymak sağlığımızı ciddi anlamda tehdit ediyor. Yatarken baş ucuna konulan cep telefonu, yaydığı elektromanyetik radyasyonu yüzünden derin uykuya geçişi engelliyor. Ayrıca kanseri önleyen melatonin hormonunun da daha az salgılanmasına neden oluyor.
Dr. Şeyda Atabay, telefon ekranlarının göz sağlığı için bilgisayar ekranlarından daha zararlı olduğunu söyledi. Telefon ekranlarının daha küçük olması nedeniyle miyopiye neden olduğunu belirten Dr. Atabay, göz ağrısı ve kas spazmlarının yaşanma ihtimali olduğunu ifade etti.
Hastanın günlük yaşamında diğer insanlarla bir arada olması, küçük çocuklar, bebekler ve hamileler de dahil olmak üzere hiçbir radyasyon bulaştırma riski taşımaz. Ayrıca hastanın günlük mutfak ve banyo eşyaları gibi ev gereçlerini ayırmak da kesinlikle gereksizdir.
Yüksek radyoaktiviteye maruz kalma radyasyon hastalığına neden olarak, mide bulantısı, yorgunluk, kusma, ishal, saç dökülmesi, kan kaybı, ağız ve boğazda yaralar, iltihaplar ve enerji kaybı gibi belirtilere sebep olur. Tüm vücudun radyasyona maruz kalmasından 5-10 dakika içerisinde ilk belirtiler ortaya çıkar.
Kapatmak dışında diğer uygulamalarda asgari miktarda radyasyon yaymaya devam eden telefonlar sanılanın aksine kapatınca tamamen radyasyon etkisini yok etmiyor.
Yatarken baş ucuna konulan cep telefonu, yaydığı elektromanyetik radyasyonu yüzünden derin uykuya geçişi engelliyor. Ayrıca kanseri önleyen melatonin hormonunun da daha az salgılanmasına neden oluyor.
Alüminyum folyo, frekansı M, G veya daha yüksek olursa olsun, elektromanyetik sinyalleri engelleyebilir/koruyabilir. Örneğin, alüminyum folyo bant esas olarak elektromanyetik radyasyonu önlemek için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri