Pil araştırmacıları ve mühendisleri, “Hızlı şarj batarya ömrünü kısaltır mı?” sorusuna, “Bataryanın veya şarj aletinin elektronik aksamında herhangi bir sorun olmadığı sürece, yüksek amperli şarj aleti kullanmanın telefona ya da bataryaya herhangi bir zararı olmaz.” şeklinde yanıt veriyor.
Hızlı Şarj Bataryaya Zarar Verir mi? Akıllı telefonlarda bataryaların tüm devreleri problemsiz çalışıyorsa, hızlı şarj bataryaya zarar vermez. Fakat sonradan gerçekleştirilen hızlı şarj özelliğine çevirme işlemleri batarya ve telefona zarar verir.
Gün boyu kullanılan akıllı cihazlarda sık sık şarj problemleri gündeme gelir. Çoğu kişi bu durumun önüne geçmek için powerbank gibi güç ürünleri ile telefonları yeniden şarj eder. Bu yöntemlere alternatif olarak geliştirilen hızlı şarj teknolojisi, beklenenden çok daha kısa sürede cihazın bataryasını tamamen doldurur.
En temel düzeyde, hızlı şarj, bir telefonun pili ile verilen watt (W) sayısını artışıdır. Temel bir USB bağlantı noktası bağlı cihaza 2,5 W gönderir ve daha hızlı şarj cihazları bu miktarı artırır. Mevcut nesil cihazlar genellikle kutudan çıkar çıkmaz 15W gücüne sahiptir.
İlgili 32 soru bulundu
Ortalama olarak pilinizi %30-70 şarj kapasitesinde tutmanız faydalı olacaktır. Bu oranı kendinizce %40-80 bandında da belirleyebilirsiniz. Cihaz şarjı minimum %30'a geldiğinde şarj etmeli ve %80'e geldiğinde ise şarjdan çıkarmalısınız.
Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır.
Bildirilenlere göre Realme GT Neo 5, 150W ve 240W olmak üzere iki farklı hızlı şarj seçeneği ile kullanıcıların karşısına çıkacak. Hatırlatmak gerekirse dünyanın en hızlı şarj olan telefonu ünvanı 210W ile Redmi Note 12 Pro+'a ait. Bu telefon 0'dan 100'e yalnızca 9 dakikada tam şarj imkanı sunuyor.
Dünyanın en iyi telefon markaları sıralamasında Apple zirveye adını iPhone 12 Pro ile adını yazdırırken ikinci sırada Samsung Galaxy Note 20 Ultra yer aldı.
MWC 2023'te Xiaomi tarafından gösterilen bir başka hızlı şarj teknolojisi olan 300W, henüz prototip aşamasında olduğu için, Dünyanın en hızlı şarj olan telefonu olma ünvanını koruyan Realme GT Neo 5 kutu açılımı videosunda, ürünün kutusundan neler çıkıyor, birlikte bakacağız.
Hızlı şarj istasyonları (seviye 3 şarj cihazları) giderek daha yaygın hale geliyor ve 31 dakika gibi kısa bir sürede %80'e kadar kapasite sağlayabilirler. Sonuç olarak elektrikli araçların şarj süresi kullandığınız şarj cihazının türüne ve aracınızın aküsünün boyutuna bağlıdır.
Bilgisayardan şarj olursa 2 saat.. Prizden şarj olursa 30-45 dk.. Pilin özelliklerine göre değişiyor...
Akıllı telefonlarda kullanılan lityum iyon piller, uzun ömürlü ve tekrar tekrar şarj edilebilen bir teknolojiye sahiptir. Ancak, pil performansını korumak için genellikle lityum iyon pillerin %100 dolana kadar şarj edilmemesi önerilir. Tam dolu şarj, pil performansı için ideal değildir.
Hızlı şarj, normal şarj süresinin altında bir sürede bataryayı şarj ettiği için, normal şarjda oluşan ısınma ve aşırı yüklenme, bataryayı daha hızlı bozabilir. Bu nedenle, hızlı şarj, bataryanın ömrünü azaltabilir.
67w turbo şarj ile geliyor. 5000mAh pile sahip. 0'dan %100'e 55 dakikada şarj oluyor.
Kullanıcı memnuniyeti açısından Apple şaşırtıcı olmayan bir şekilde yüzde 96 ile listenin 1 numarası. Ancak en çok tavsiye edilen marka olarak esamesi okunmuyor ve burada da liderlik yüzde 52 ile realme'ye gidiyor. Onu yüzde 48 ile Xiaomi ve yüzde 44 ile Samsung takip ediyor.
2022 yılında yapılan araştırmalara göre dünyada en çok satan telefon modeli iPhone 13 olarak açıklandı. İkinci sırada iPhone 13 Pro Max, üçüncü sırada ise iPhone 13 Pro yer alıyor.
Yerli Üretim Telefonlar
Vestel, General Mobile, Casper ve Reeder gibi yerli telefon markaları, Türk malı cihazlarını hem iç pazara sunuyor hem de dünyaya ihracat yapıyor. Venus E, Venus V ve Venus Z Serisi'nin sunduğu kapsamlı ve gelişmiş teknolojik özellikler, tüm beklentileri en iyi şekilde karşılıyor.
Özellikle yüzde 20'nin altına düşmesine izin verilen batarya kapasitesi, ileride sorunlara yol açabiliyor. Her ne kadar akıllı telefonların günlük kullanımda tam şarjı önerilmese de ayda bir kez tamamı boşalmış bir bataryanın yüzde 100'e kadar şarj edilmesi, faydalı olarak görülüyor.
Telefonların şarjlarını bitiren en büyük etkenlerin başında ekranları geliyor. Zira ekran parlaklığı yüksek olunca cihaz bu gereksinime yanıt vermek için daha fazla güç harcıyor ve doğal olarak bataryası daha hızlı bitiyor. Bunun dışında yoğun uygulama kullanımı şarjın çabuk bitmesine neden oluyor.
Telefonunuz özellikle hızlı şarjı veya süper hızlı şarjı destekliyorsa telefonunuzun şarj sırasında ısınması normaldir. Hızlı şarjlarda normal şarja göre akım ve gerilim daha yüksektir. Telefonunuzu kablosuz şarj ediyorsanız kablosuz veri iletimi sırasında oluşan enerji kaybı nedeniyle telefonunuz ısı üretebilir.
Düzgün doldurup yine düzgün boşaltmazsa, pil kısa bir sürede sorun çıkartmaya başlar. Bu sadece telefon bataryası için değil, bilgisayar bataryası için de geçerli. Yüzde 50'iken veya yüzde 80'iken 'telefonum boş kalmasın' diyerek yine şarja takıyorsanız, bataryanızı öldürüyorsunuz anlamına gelir.
%0 ile %20 ve %80 ile %100 aralığında kesinlikle telefonunuzu şarjdan çekmemelisiniz. Orijinal şarj aleti ve şarj kablosu kullanmalısınız. Şarjınız tamamen dolduktan sonra, saatlerce telefonu şarjda bırakmamalısınız. Telefonunuzun şarjı tamamen bitmeden telefonunuzu şarja takmalısınız.
Battery University'e göre, pil voltajındaki her 0.1V'luk düşüş, döngü ömrünü iki katına çıkarır. Bu nedenle telefonunuzu %30 - %80 aralığında şarj etmeniz voltajı daha düşük tutar ve pilin ömrünü biraz uzatabilir. Li-ion piller için daha kısa ancak düzenli doldurma uzun tam şarj döngülerinden çok daha iyidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri