Meselâ "dolmuş" keli- mesindeki -muş eki, "dol-" fiilinden bir araç ismi yapmak amacı ile gelmemiştir. Bu anlam, zamanla oluşmuştur.
Gelenleri tanıyordu. yapar o zaman fiilimsi kabul edilmezler. → dolmuş, Çağlayan, yemiş, döner.
"dokuma", "görüş", "dondurma", "sarma" gibi bazı sözcükler fiil kökenli olmakla birlikte kalıcı olarak isme dönüşmüşlerdir. Ancak cümlede fiil anlamlarını yitirmeden kullanılırlarsa mastar görevindedirler.
-ma eki ile bir yandan dönme dolap, sallama çay, gömme dolap gibi örneklerde eklendiği eylem tabanıyla ilişkili sıfatlar ve bodoslama atla, silme doldur gibi zarflar yapılırken, öte yandan da gözleme, sarma, dolma, dondurma, kuzukapama, sürme örneklerinde görüldüğü gibi kalıcı adlar yapılmıştır.
Kalıcı isim, isim fiilin fiilimsi anlamından çıkıp yeni bir isim haline gelmesidir. Fiil soylu sözcükler -ma, -ış, -mak eklerinden birini alıp çoğunlukla varlık adı olur. Örneğin “dolma” sözcüğü “Sürahinin ağzına kadar dolmasına gerek yok.” cümlesinde hareketlilik anlamı bildirdiği için isim fiildir.
İlgili 28 soru bulundu
Varlıkların sayılarına göre isimler tekil isim, çoğul isim ve topluluk isimi olmak üzere üç guruba ayrılır. isim denir. Örnek: masa, kitap, öğretmen, balık, kalem, kelebek, vb. isim denir.
"Döner kebap" kelime grubunun kısaca "döner" diye kalıcı bir isim hâlini alması, kullanılış özelliğinden doğan bir tasarruftur.
gibi (Korkmaz 2003: 171). Kılış özelliğini yitirip kalıcı isimler yapan –mAk'lı kelimelerden daha ziyade nesne isimleri oluşmuştur: Ekmek, çakmak, başmak, ırmak, ilmek, oymak, yemek gibi (Korkmaz 2003: 171).
Fiil köklü kelimelerin yine fiil üzerinden ek alarak başka bir anlam elde etmesine kalıcı isim denmektedir. Bu eklere genel olarak isim fiil ya da sıfat fiil adı verilir. Böylece sonuç olarak fiil (eylem) bir dönüşüm yaşar ve kalıcı isim ortaya çıkar.
Kazma, deneme, dondurma kavurma, sarma gözleme danışma kelimelerini de hem isim-fiil hem de kalıcı isim olarak kullanabiliriz.
büyümek, eskimek (oluş fiili)
Fiil cümlelerinin yüklemi her zaman bir fiildir: Yarın kütüphaneye gideceğim. (fiil cümlesi. "Gitmek" fiili ile oluşturulmuş yüklem.)
TÜRKÇE SÖZLÜK, bahsettiğimiz “kaymak” kelimesi (Fiil olan “kay-mak” değil, isim olan “kaymak”…)
A seçeneğindeki “kavurma” kelimesi ise bir yemek adıdır ve kalıcı isimdir. “-me, -ma” ekiyle olumsuzu yapılmaz.
mez), ken, -Dıkça (-dıkça, -dikçe, -dukça, -dükçe, -tıkça, -tikçe, -tukça, -tükçe), -DIğIndA (-dığında, -diğinde, -duğunda, -düğünde, -tığında, -tiğinde, -tuğunda, -tüğünde) ekleri zarf-fiil yapan eklerdir. Zarf-fiiller fiillerin zarf şekilleridir. Zarf-fiiller, hareket hâlini ifade eder ve kişiye bağlanmazlar.
geldiği zarf fiil ekinden dolayı zarf türünden ziyade zarf fiil olarak kabul edilmiştir. fakat cümle içinde kullanım yerine göre farklı anlamlar kattığı için edat görevi de görebilir. çünkü amaç ve neden ilgileri kurar.
"Çalışmak" sözcüğü isim-fiildir yani [fiil soylu]dur, ancak cümlede fiil yoktur.)
Bu nedenle bu sözcükler isim fiil olarak nitelendirilmezler. Örneğin: ekmek, çakmak, kavurma, dolma, sarma, dokuma, gözleme, yarışma, buluşma, uçurtma, tartışma kelimeleri bu durumdaki sözcüklerden bazıları olmaktadır. - Olumsuz eki olan -me ve -ma eki isim fiil eki olan -me ve -ma ile karıştırılmaması gerekmektedir.
İsimler tek başlarına bir anlam ifade eder veya bir varlığa, kavrama, duruma ad olabilir. Fiiller ise bir iş, oluş, kılış bildiren kelime türleridir.
KALIPLAŞMIŞ BİR ZARF FİİL: “giderek” (A PATTERNED GERUND: “giderek”) - Selcen ÇİFÇİ - | The Journal of Academic Social Science Studies.
-Ir/-Ar/-Xr: EAT'de geniş zaman sıfat fiil ekleridir. Kullanımı bugünkünden farksızdır. Akar su • Uyur yılan • Aya benzer yüz. -mAz: Geniş zamanın olumsuz sıfat-fiil ekidir.
ÖZET: Sıfat-fiil ekleri hem kalıcı isim yapmakta hem de isme gelebilen iyelik ve hal eklerinden dolayı fiilden isim yapmaktadır. Bazı sıfat-fiiller gramer kitaplarında sıfat özelliği gösterdiği halde fiilden isim yapan ek olarak adlandırılır.
Ek Türkiye Türkçesinde çalışkan, yapışkan, üretken vb. örneklerde kalıcı isimler yapmada kullanılmaktadır.
Fiilimsiler, fiillerden türetilen sözcükler olmalarına karşın fiillerin aldığı fiil çekim eklerini yani şahıs ekleri, haber ve dilek kiplerini alamayan sözcükler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Zarf-fiil, bağ-fiil, ulaç veya gerundium bir fiilin cümlede zarf (belirteç) görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiillere -esiye, -ip, ıp, -meden, -ince, -ken, -eli, -dikçe, -erek, -ir …
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri