Dolma baharı da birkaç farklı baharatın bir araya gelmesiyle oluşturulmuş zengin ve konsantre bir baharat karışımıdır. Peki, yenibahar dolma baharı mı? Yenibahar kendi başına bir bitkiden elde edilir. Ancak bazen dolma baharı ile karıştırıldığı da olur.
Yenibahar tatlıdan tuzluya dek geniş bir yelpazede kendisine kullanım alanı bulan bir baharattır. Genellikle pirinçli tariflerde; pilav, iç pilav, dolma içi gibi tariflerde kullanılır.
Nedir? Hayfene Dolma Baharı Türk mutfağında binbir çeşidi yapılan her türlü dolma ve sarmaya yakışacak klasik baharatların bir arada harmanlandığı özel bir karışımdır. Dolmaların vazgeçilmezi yenibahar ile tarçın, karabiber, karanfil, muskat ve kakule ile birleşimi, zeytinyağlılarınıza özel bir tat katacak.
Yenibahar, Pimento ağacının kurutulmuş meyvesinden elde eden bir baharattır. “Tüm baharatlar” olarak adlandırılır, Türkiye'de ''Jamaika biberi'' olarak da adlandırılır.
İçinde öğütülmüş tarçın ve havlıcan, öğütülmüş zerdeçal ve zencefil, tatlı biber, kişniş, yenibahar, öğütülmüş karabiber bulunan dolma baharatında yenibahar yoğun olarak bulunur.
İlgili 30 soru bulundu
Tarçın: Yenibahar veya muskat cevizi.
Yenibahar, çok aromalı bir baharat türüdür. Ağırlıklı olarak kokusu ile karanfili andıran baharat, tarçından Hindistan cevizine, kakuleden karabiber ve zencefile kadar pek çok sayıda baharat çeşidinin tadını içerir. Özellikle çok aromalı tadı ile yenibahar, yemeklere baskın bir lezzet katar.
Yenibahar, çok aromalı bir baharat türü olarak karşımıza çıkar. Ağırlıklı olarak kokusu ile karanfili andıran değerli baharat; tarçından Hindistan cevizine, kakuleden karabiber ve zencefile kadar çok sayıda baharat çeşidinin tadını içererek onların görevini tek başına üstlenir.
Kokulu ve hafif acı bir baharattır. Yemeklere özel bir tat katar, özellikle köfte yapımında kullanılır. Turşulara çeşni katmak amacıyla da kullanılır. Yenibahar istilacı bir yabani ot olarak bilinir.
1, 5 su bardağı (300 ml) sıcak su. 1 demet dereotu. 1/2 (yarım) tatlı kaşığı yenibahar.
İçerisinde; Nane, Çemen, Kekik, Toz biber, Poy, Sumak, Kişniş ve Pul biber bulunan Yedi Türlü, köfte baharatı olarak da bilinir.
Zeytinyağlı Dolma (Gaziantep'in Yöresel Yemeği) Tarifi İçin Malzemeler. Dolma içi; 2 su bardağı pirinç
Suyunu ilave edip pişirin ve demlenmeye bırakın. Pilav demlendikten sonra içine yenibahar, nane ve tarçın ekleyip, karıştırın. Tuz ve şekeri az geldiyse ilave edebilirsiniz. Dolmalık biberlerin saplı kısımlarını kesin ve iç çekirdeklerini çıkartın.
Yenibaharın Tadı Nasıl? Yenibahar, çok aromalı bir baharat türüdür. Kokusu karanfili andıran bu baharat, hindistan cevizi, tarçın, zencefil, karabiber ve kakule gibi birçok baharat çeşidinin tadını içerir. Çok aromalı ve güçlü tadı sayesinde, bazı yerlerde Jamaika biber olarak da adlandırılır.
Köfte, pilav içi ya da diğer et yemekleri dışında yenibaharı farklı tariflerde değerlendirmek isterseniz hazırlayacağınız aşurelerin, cezeryelerin, kek ve kurabiye tariflerinin içine de yenibaharı bir baharat olarak gönül rahatlığıyla ilave edebilirsiniz.
Amerika'nın tropikal bölgelerinde yetişen ve pek çok baharatın aromasına sahip olan bir baharat türüdür. Jamaika mutfağının yanı sıra Kuzey Amerika ve Orta Doğu mutfağında da sıklıkla kullanılır. Hem tatlılarda hem de tuzlu yemeklerde kullanılabilir.
Pimenta Racemosa familyasından gelen yenibahar bitkisi, tropikal bölgelerde yetişir ve zencefil, tarçın, Hindistan cevizi, kaküle ve karanfil gibi baharatların kokusunu içeren zengin aroması ile tanınır.
Yenibahar (Pimenta dioica) aslında pimento ağacının kurutulmuş meyvesinden elde edilir. Anavatanı Amerika'nın tropikal bölgeleri olan bu eşsiz baharat; arçın, karanfil, kakuke, karabiler, zencefil gibi pek çok baharatın çeşnisine sahip olduğundan “Allspice (Tüm baharatlar)” olarak adlandırılır.
"yenibahar" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 39 sonuç pimento i. allspice i. pimento i.
Karabiber, kimyon, tarçın, kişniş ve yenibahar karışımından elde edilen burçak beş türlü köfte baharatı Burçak beş türlü köfte baharatı özellikle çiğköfte, köfte ve dolmalarda kullanılır.
'Dolma: Akdeniz usulü sebze dolması. Türkiye'de içi oyulmuş bir sebzeden yapılan dolma (dolma) ile sarma arasında bir ayrım yapılabilir. Sarma, dolgunun asma yaprağı veya lahana gibi yenilebilir bir yaprağa sarıldığı bir çeşittir.
Halep dolması, kuru patlıcanla yapılan bir tür zeytinyağlı dolma. Patlıcanı seven ve bu sebzeyi dört mevsim sofrasında bulundurmak isteyenler için nefis bir seçenek olan Halep dolması, salçalı ve sarımsaklı iç harcıyla da kalpleri fethediyor.
Osmanlı mutfağı kökenli olup, Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü topraklarda yapılmaktadır. Asma yaprağıyla olanı Nevşehir, Tokat, Ege mutfağına özgü olan Zeytinyağlı sarma ya da kıymalı sarma şeklinde farklı çeşitleri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri