Teletıp Nedir? Teletıp, hasta ile doktorun uzak mesafeye rağmen elektronik bilgi ve telekomünikasyon teknoloji aracılığıyla iletişime geçmesi ve böylelikle teşhis, tedavi, izlem, müdahale, bakım, tavsiye ve hatırlatmalar ile birey ve toplum sağlığına katkı sağlamasıdır.
Günümüzde koronavirus pandemisi (Covid-19) ile tekrar gündeme gelen Tele-tıp, uzak merkezler arasında bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak tanı, tedavi, takip, değerlendirme amaçlarıyla fizyolojik işaretlerin gönderilmesi, depolanması ve sağlık hizmetlerinin sunumu anlamına gelir.
Telesağlık, uzaktan sağlık bilgileri, sağlık eğitimi ve sağlık hizmetinin sunumunda kullanılan teknolojilerdir. Teletıp ise nerede olursa olsun uzmanlaşmış merkezlere uzakta yaşayan hastalara sağlık hizmeti sağlamayı amaçlar.
Tele-tıp uygulamaları tele-radyoloji, tele-dermatoloji, tele-patoloji, tele-konsültasyon, tele-psikiyatri, tele-evde bakım ve tele-cerrahi gibi alanlarda kullanılmaktadır.
Teletıp, sosyal mesafeyi uygularken ihtiyacınız olan sağlık hizmetini almak için elektronik bilgi ve telekomünikasyon teknolojisinin kullanılmasıdır. İhtiyacınız olan tek şey, kendinizi ve sağlık uzmanınızı COVID-19'dan korurken tıbbi bakımınıza devam etmek için internete bağlı bir telefon veya cihazdır.
İlgili 30 soru bulundu
Teletıp hasta verileri Kişisel Verileri Koruma Kanunu M.7 gereğince yalnızca belirli sebepler dahilinde hasta rızasına gerek duymadan alınabilir. Ancak kural olarak hasta tıbbi verilerinin ne amaçla, ne kadar süre ile alınacağının hastanın bilgisinde olması gerekir.
Teletıp özellikle fizik muayene gerektirmeyen hastalıkların teşhisi, tanısı ve izlemi yanı sıra fizik muayene gerektiren hastaları uygun merkezlere yönlendirmeyi sağlamaktadır. Teletıp ile insanların gereksiz durumlarda hastaneye gitmesini önlemek, hekimin ve hastaların zaman kaybını ve teşhis gecikmelerini önlemektir.
Telepatoloji, patoloji bulgularının uzaktan tanısına yönelik teknoloji desteği ile kullanımıdır. Teleyoğunbakım, yoğun bakım hastalarının uzaktan izlem ve takibine yönelik olarak teknolojileri kullanımıdır.Tele hemşirelik, hemşirelik hizmetleri sağlamak için iletişim teknolojisinin kullanımıdır.
Tele-onkoloji; Tümörlerin (kanser) dijital görüntülerini göndermek için kullanılan bir e-sağlık uygulamasıdır. Tele-oftalmoloji; İnsan gözünün tıbbi durumunun uzaktan teşhisini ifade eder.
Tele hemşirelik, hemşirelik bakımında telekomünikasyon hizmetlerinin kullanılması olarak tanımlanmaktadır. Psikiyatride tele hemşirelik uygulamalarında sıklıkla taburculuk sonrası telefonla izlem olduğu görülmektedir.
Ülkemizde bu hizmet Genel Müdürlüğümüz bünyesinde hizmet veren Tele Sağlık Merkezi tarafından bayrak ayırımı yapılmadan ücretsiz olarak sağlanmaktadır.
Başlıca e-sağlık uygulamaları içerisinde; elektronik sağlık kayıtları, teletıp, tüketicilere ya da vatandaşlara yönelik bilgi verici uygulamalar, sağlık bilgi yönetimi sistemleri, sanal sağlık ekipleri ve geniş veri tabanlarını kullanarak yapılan araştırmalar yer almaktadır2.
Türkiye'de Sağlık Bakanlığı 2007 yılında Sağlıkta Dönüşüm Programı (SDP) kapsamında teletıp uygulamalarına ilişkin altyapı çalışmalarına başlamıştır.
TELERADYOLOJİ NEDİR? Teleradyoloji hastaların radyolojik görüntülerini yorumlama ve ikinci görüş amacıyla bir yerden diğer bir başka yere internet yoluyla transferidir. Ülkemizde radyoloji uzmanı bulunmayan ya da sayısı eksik olan sağlık kurumları bu hizmete başvurmaktadır.
Tele hemşirelik uygulamaları kapsamında hastaya tele bakım, tele triyaj ve tele ev bakımı hemşireliği uygu- lanmaktadır. Tele bakım uygulamasında hemşireler bireylerin bilgilerini toplar ve yorumlamaya çalışır, belir- lenen zamanda uygun sağlık kaynaklarına yönlendirir.
Radyasyon tedavisi bittikten sonra, tedavi gören bölgeye 30 veya daha yüksek SPF (güneşten korunma faktörü) dereceli güneş kremi sürün. · Tedavi sırasında kilonuzu korumanız istenecektir. İstahınızda azalma hissedebilirsiniz. Özellik proteinden zengin beslenmeniz, yan etkilerinde hızla iyileşmesi açısından önemlidir.
Kanser tanısını alan hastalarda öncelikli olarak patoloji bizim için önemlidir. Daha sonrasında evreleme filmleri çekilmektedir. Bunlar MR, Tomografi ya da PET Tomografi olabilmektedir.
Doktorların dijital ortam üzerinden birbirleriyle görüş alışverişinde bulunmasına uzaktan konsültasyon veya telekonsültasyon adı verilir.
İlk Teletıp Uygulaması
Teletıp olarak adlandırılabilecek ilk uygulama 1950'li yıllarda ABD'deki bazı hastanelerin telefon hatları üzerinden bilgi ve görüntü paylaşmaya başlamasıyla ortaya çıktı.
Uzaktan teşhis, tedavi ve taburcunun mevzuata aykırı olduğuna dair Yargıtay kararları bulunmaktadır. Örneğin hekimin hastaneye gelmeden telefonla talimat vererek hastayı taburcu etmesi hekimin tedaviyi bizzat gerçekleştirme yükümlülüğüne aykırılık teşkil etmektedir.
TeleOftalmoloji, hastaların göz doktoruna hemen ulaşamadığı durumlarda insan gözünün tıbbi durumlarının uzaktan teşhisini tanımlar.
Mobil cihazlar aracılığıyla doktor ile hastayı online ortamda bir araya getiren, bir çeşit sağlık danışmanlığı hizmetidir.
Tıbbi verinin, danışma veya uzaktan inceleme amacıyla, mobil bilişim ürünleri aracılığıyla internet veya diğer ağlar vasıtasıyla iletildiği klinik uygulamadır.
Elektronik sağlık kaydı EHR, HBYS (Hastane Bilgi Sistemi) ne karşılık gelmektedir. Hastaların tedavi bilgilerinin sağlık personelleri tarafından yetkileri ölçüsünde anlık olarak kaydedildiği, hastaların geçmiş tedavilerine bilgilerine ulaşıldığı, hastaların alerji, hamilelik gibi bilgilerinin tutulduğu bir sitemdir.
Vatandaşın, ilgili hastanedeki herhangi bir hekime aynı gün içinde muayene kaydı veya MHRS üzerinden randevusu var ise e-Devlet veya e-İmza girişi yaparak hastanın sağlık verilerine erişim sağlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri