Gümüşün elde özel teknikler kullanılarak işlenmesi sanatı olarak tanımlanan telkari, genellikle aksesuarlar ve takılar için yapılır. Kadınlarda küpe, kolye ve bilekliklerde; erkeklerde ise künye, yüzük ve tesbih üretiminde kullanılır.
Telkari kelimesi, "tel işleme" anlamına gelir. Telkari, eski Türklerden beri kullanılan bir el sanatıdır. Gümüş veya altın gibi değerli metaller kullanılarak yapılan telkari ürünleri, ince teller ve örgü teknikleri kullanılarak yapılır. El işçiliği ile yapılması nedeniyle, her ürünün benzersiz bir yapısı vardır.
Telkari, ince gümüş tellerin birleştirilmesinden ibaret olan bir gümüş işleme sanatıdır.
Geleneksel el sanatlarından biri olan telkâri sanatı, kültürel miras anlamında Mardin'in en önemli el sanatlarından biridir. İlk olarak Mezopotamya topraklarında işlenen ve daha sonradan dünyaya bu topraklardan yayılan telkâri sanatının, Süryani toplumunun ana sanatlarından biri olduğu görülmektedir.
Telkari / Gümüş İşlemeciliği - Mardin
Gümüş işlemeciliği manasına gelen telkari sanatı ham gümüşün eritilerek tel haline getirilmesi ve daha sonra tel halindeki gümüşün işlenerek ziynet eşyası yapılması işidir.
İlgili 39 soru bulundu
Gümüşün elde özel teknikler kullanılarak işlenmesi sanatı olarak tanımlanan telkari, genellikle aksesuarlar ve takılar için yapılır.
Telkari Nedir? Telkari Kısaca gümüş tel işleme sanatı anlamına gelen "telkari”, ince tel halinde çekilen gümüşün bükülmesiyle oluşturulan, çok küçük motiflerin kaynak yardımıyla bir araya getirilmesidir. Tümüyle el işçiliğine dayalı bir sanatıdır.
Ilık su ve deterjan ile temizlenmekte olup, diş fırçası yardımı ile bu işlem kolay bir şekilde yapılabilir. Telkari gümüş bu sayede parlatılır ve yeni gibi olan özelliğini tekrar kazanır.
Telkari Nedir? Telkari Kısaca gümüş tel işleme sanatı anlamına gelen "telkari”, ince tel halinde çekilen gümüşün bükülmesiyle oluşturulan, çok küçük motiflerin kaynak yardımıyla bir araya getirilmesidir.
Hasır telkari; Trabzon yöresinde uygulanan ve örgü işi veya Trabzon işi olarak adlandırılan, altın ve gümüş tellerin örülmesi ile ortaya çıkan, örüldükten sonra silindirden geçirilen şerit örgülerdir.
Gümüş Üzerine Rodyum Kaplama
Rodyum kaplama gümüş takı kararmaz. Ancak kaplama yapılmamış gümüş takı, zaman içinde kararır. Sümer Telkari markası olarak; takı sanatına gönül vermiş, deneyimli kadromuzla en güzel takılarımızı sizlere sunmayı birincil amaç edindik.
Gümüş, takılar, mücevherler belli bir zaman geçtikten sonra kararma ve renginde koyulaşma meydana gelir. Bu kararmanın esas nedeni, kükürt elementidir. Dünya üzerinde çok miktarda bulunan kükürt elementinin en az miktarı bile, gümüş madeni üzerinde kararmaya yol açacaktır.
Gümüş takılar telkari gibi yüksek ayar gümüşlerden ise kolay kolay kararma yapmayacaktır. Fakat piyasada en çok bulunan ve en çok tercih edilen 925 ayar gümüşler daha çabuk kararma göstereceklerdir. Bu bağlamda gümüş takılar zaman zaman bakıma götürülerek parlaklığını geri kazanması sağlanabilir.
Telkari, 925 ayar gümüş kullanarak %100 el işlemesi olan ve geçmişi M.Ö. 3000'lere dayanan Midyat`a özgü bir sanattır. Telkari`deki motifler doğanın yorumlanışını yansıtır. Bir dal, bazen bir çiçek, bazen eski midyat taşı deseni, bazende su damlasıdır.
Diş Macunu ile Gümüş Bileklik Parlatma
Bir pamuğa ya da kullanılmayan bir diş fırçasına diş macunu sıkılır ve gümüş bileklik ovulur ya da fırçalanır. Bileklik durulanmadan yarım saat boyunca ılık su dolu bir kapta bekletilir. Ardından suyla durulanır ve yumuşak bir bez ile kurulanır.
Zengin altın ve gümüş madenlerinden dolayı Gümüşhane adını almıştır.
TELKARİ YAPIMINDA KULLANILAN ARAÇLAR
vb) ,ergitme ocağı, pota, tel ve astar şideleri,yağdanlık,maşalar. 2-Dökülen kalın metal çubukların ve astar plakaların astar ve tel haline getirilmesinde; tel ve astar silindir makinesi,haddeler, mengene, tel pensesi ve mikrometre.
Telkari, gümüşün el ile özel olarak işlenerek süsleme sanatıdır. Ülkemizde en çok Mardin'in Midyat ilçesi ve Ankara'nın Beypazarı ilçesinde günümüzde yaygın olarak yapılmaktadır. Telkari sabır ve incelik isteyen bir sanattır ki tam bir el emeği göz nurudur.
Kapı, mimber, divan, takunya, tarak, kanepe, konsol, gelin sandığı gibi alanlarda kendini göstermektedir. Kısaca gümüş tel işleme sanatı anlamına gelen “telkari”, ince tel haline dökülen gümüşün bükülmesiyle oluşturulan küçük motiflerin bir araya getirilmesi olarak tanınır. Tümüyle el işçiliğine dayalı bir sanattır.
Nemli ve nemli bir ortamda saklandığında gümüşün rengi hızla bozulur. Kararma havadaki hidrojen, kükürt ve kükürt içeren maddelerle başlar. Gümüş ayrıca kimyasallarla temas ettiğinde, diğer değerli taşlarla aynı yerde kaldığında, uzun süre açık havada kaldığında veya suya, tuza veya aside maruz kaldığında kararır.
Aslında oksitlenmeye dayanıklı olan gümüşün su oksijene aynı anda değmesi sonucunda kararır ve mat bir hale gelir. Sadece su değil, kükürtte gümüşün kararmasında önemli bir nedendir. Gümüş eşyanızın kararmasını istemiyorsanız ilk olarak hava ile temas etmesini önleyin.
Örneğin, "925" gümüş, %92.5 saf gümüş içermektedir. Ayrıca, gümüş ürünlerde saflık oranını belirlemek için, ürünlerin arkasına yerleştirilmiş olan işaretleri inceleyebilirsiniz. Örneğin, gümüş ürünlerde genellikle "sterling" yazısı görülür ve bu işaret, ürünün %92.5 saf gümüş olduğunu gösterir.
Midyat'la özdeşleşmiş olan telkâri, burada çoğunlukla Süryaniler tarafından yapılan bir sanattır. 22 Mikrona varan tel inceliği ile son derece zarif ve göze hitap eden bir takı tekniği olan Midyat telkârisi kadim bir geçmişe sahiptir.
Telkari İşlemeli Gümüş El Yapımı Tesbih 101
Ürünümüz telkari ustalarımız tarafınca, saf gümüşün ince bir tel haline getirildikten sonra sadece el teknikleri ve el aletleri ile şekillendirilmesi sonucu işlenmektedir.
Eski Telkari Sanatı
Antik Mezopotamya'daki arkeolojik buluntular, telkarinin MÖ 3.000'den beri mücevherlere dahil edildiğini göstermektedir. Yukarı Mezopotamya'nın Mardin ilindeki Midyat kentine özgü olarak, 15. yüzyılda "telkari" olarak bilinen gümüş ve altın tellerin kullanıldığı bir telkari şekli geliştirildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri